Jag kan inte värja mig från dig, och jag går plus på dig (Malmö och lite Göteborg)

Sommaren börjar verkligen gå mot sitt slut och jag delar nu med mig av sommarens sista inlägg, med allt kul jag gjorde nere i Malmö under nästan två veckor nu i augusti. Även bilderna från snabbvisiten i Göteborg och kulturkalaset finns med och där börjar vi:
 
Torsdag 14/8
Efter mycket resande såg jag Sofia Jannok (gästad av Kristian Anttila) på Kungstorget med Tim, Ida och Sandra. Tidigare under dagen hade jag och Ida vart och fikat hos mormor och morfar.
 
Fredag 15/8
Tillbaka i Malmö och start av Malmöfestivalen. Billie The Vision and The Dancers på Posthusscenen med bl.a. Ida och Linnea.
 
Våra vänner i Oxid gjorde en grym spelning på Ung Scen. Vi headbangade så vi hade ont i nacken dagen efter.

Efteråt såg vi Malmöbandet Vit Päls allra sista Skåne-spelning någonsin. Sedan avslutade vi med humor och musik...
Full Patte (läs och se här) hade världspremiär live. Jäklarns va kul vi hade!
 
Lördag 16/8
Hurula, Posthusscenen. Inte lika bra som på Yran, men jag fick i alla fall en kram av en random människa i publiken. Trevligt ändå.
 
Söndag 17/8
Vi startade dagen vid ett regnigt Posthusscenen och Nationalteaterns klassiska barnpjäs Kåldolmar och kalsipper, i ny uppsättning av Parkteatern.
 
Simon, Atle och Tryggve från Oxid med engångsprojektet Dödskult, på Ung Scen. "Tung, hård, smutsig grottrock".
 
Världens bästa Wintergatan turnéavslutade (?) på Gustavscenen. Efteråt stannade jag och Johanna för att prata med bandet och var helt lyriska när vi gick hemåt. Jag fick krama Martin (nedersta bilden), ni fattar inte hur stort det är.
 
Måndag 18/8
Graveyard, Posthusscenen.
 
Melissa Horn, Stora Scenen.
 
Onsdag 20/8
Emil Jensen på Stora Scenen. För tredje och sista gången den här sommaren och det blev lite tjatigt med samma repertoar. Dock mycket vackert avslut med Klubbkören!
 
Torsdag 21/8
Punkiga och grymma Tiger Bell på Gustavscenen.
 
Lätt kaosartad men givetvis bra spelning med Vånna Inget, på Gustavscenen.
 
Fredag 22/8
Bräkne Hoby, Blå Båten. Lars från Bilie The Vision and The Dancers med sitt projekt på svenska, de kanske mest klockrena texter som någonsin skrivits.
 
Festivalen avslutades med nostalgi och bekanta ansiktet, med Stereo Explosion inne på Gustavscenen. På scen forna The Ark medlemmarna Mikael Jepson, Martin Axén och Jens Andersson. Bredvid mig hade jag Angelheadsen Sandra och Ellie och bredvid oss stod bl.a. Lasse (tidigare medlem i både The Ark och Stereo Explosion) samt musikern Moto Boy. Bättre kunde det inte bli!
 
Lördag 23/8
Malmöfestivalen var slut, men jag hade ett par dagar kvar i Malmö innan det var dags att åka norrut igen. På lördagen kretsade det mesta kring Idas avskedsfest, då hon idag (!) flyttat upp till Östersund. På förmiddagen gick jag, Ida och Sandra till Café Grannen och deras underbara brunch. Sedan fortsatte jag och Ida ut på stan några timmar, för att njuta av Malmö en sista gång. Och hålla Ida undan från hemlisar och överraskningar som förbereddes i kollektivet. När vi kom hem och allt var iordningställt åt alla som var där hemmagjord pizza. Simon hade gjort kasetter med Oxid som de efter order fick pynta ihop fina omslag till. När alla var mätta och nöjda fick Ida dra ner lakanet framför vardagsrumsdörren och avslöja sin överraskning - en Oxid-spelning! Förutom egna låtar spelades bl.a. Vånna Inget och en specialskriven variant av Askan är den bästa jorden (Markus Krunegård). Kalle hade också skrivit en egen låt som han sjöng och spelade. Resten av kvällen hade vi trevligt med musik och mycket skratt.
 
Söndagen, sista dagen, blev en trött slappisdag hemma, med lite städning, plock och packning. Med tårar och starka känslor vinkade vi av Ida vid flygbussen och fikade sedan på Barista. På måndagen åkte jag hem.
 
 
 
/Elise

Ljudmolnet och annat musikaliskt

 
Avbryter rapporteringen från verkliga livet med något som det vart alldeles för lite av på bloggen i år; musik.
 
 
Så sent som idag släppte eminente Thomas Stenström äntligen nya skivan Fulkultur. Till min stora förvåning innehöll den dock inte singeln Dansen före döden, en av förra årets bästa låtar (se bl.a. här). Givetvis innehöll den däremot senaste hiten Slå mig hårt i ansiktet, som spelats flitigt på radio senaste tiden. Många artister drar ner på tempot för andra skivan, men det märks inte av på Fulkultur. Efter en första genomlyssning kan jag säga att soundet låter annorlunda, med mer inslag av syntar och electropop. Men fortfarande med narrativa texter om den vardagliga verkligheten.
 
Förra veckan släppte the one and only Mattias Alkberg material med sitt senaste projekt Södra Sverige. Det är ren och skär punk, rapp och direkt. 13 låtar på 21 minuter. Här kritiseras dagens svenska samhälle och dess makthavare med allvar, hårda ord och en gnutta humor. I singeln Nöff Nöff nästintill hånas sittande borgerliga ministrar med icke så smickrande smeknamn. Som en röd tråd ligger, som så ofta hos Matti, Stockholms-centreringen och den tätt sammankopplade Norrlands-kolonialiseringen. Detta illustreras inte minst på skivans omslag (bild ovan), skapat av ingen mindre än Robert Hurula (som även bl.a. gjort omslag till The Glorias och Magnus Ekelund & Stålet).
Södra Sverige kanske inte är det bästa Mattias Alkberg kommit med, men ändock det kanske viktigaste och mest kraftfulla.
 
För snart tre veckor sedan kom ett efterlängtat släpp med en kär svensk artist; Annika Norlin är tillbaka med nytt från Hello Saferide! Efter år av tystnad från Östersunds-bördiga Umebon fick vi äntligen höra hur HS låter 2014. Singeln I was Jesus är minst sagt bra, och jag längtar efter albumet som släpps 3/9. Samma dag släpps även boken Texter, Annikas samlade låttexter.
 
Ångmaskinen är bandet med den svävande musiken, som bildades på Birka Folkhögskola i Jämtland. Jag har haft nöjet att se dem live tre gånger, med en rent magisk stämning. I våras släpptes deras album Charcoal, vilket också skulle visa sig bli det, sorgligt nog, sista med Ångmaskinen. Nu skall medlemmarna göra annat. Sångerskan Thilda Persson satsar på solokarriär och har just flyttat till Stockholm. Hennes musik kan du höra här.
 

Erik Zettervall, som för två år sedan släppte den underbara popskivan Efter katastrofen är nu mest upptagen med att spela gitarr med Kitok, men tidigt i våras släppte han den här lilla pärlan på soundcloud. Lyssna och njut!
 

Sist men inte minst måste jag ju skriva att postindie (inte punk) bandet Oxid släppte två nya låtar för två veckor sedan. Givetvis geniala. Den efterföljande spelningen på Malmöfestivalen var dessutom en av festivalens bästa (skriver mer om det i nästa inlägg). Det florerar även ett rykte om att bandet skaffat bandkurator samt att de skall på Englandsturné i februari, men det vet man ju inte om det är sant.
 
/Elise

Döda fallet, Thailändska paviljongen och Umeå

Under sommarens värmebölja tog jag, mamma och pappa bilen norrut mot ett på intet sätt svalare Västerbotten och kulturhuvudstaden Umeå. Vi fick några kulturella, roliga och intressanta dagar i den vackra staden!
På väg dit besökte vi våra lokala sevärdheter Döda fallet och Thailändska Paviljongen.
 
Döda fallet, Hammarstrand
 
Thailändska paviljongen, Utanede
Den enda Thailändska paviljongen utanför Thailand!
 
Kvällspromenad i Umeå
 
Västerbottens museum
 
Hemvägen
 
Guitars the museum
 
Burmans musik. Köpte musik och fick limiterade Invasionen singlar tills jag grät.
 
Bildmuseet
 
Umedalens skulpturpark
 
Det hanns även med bad, mycket fika och god mat. Överlag en mycket lyckad vistelse som gav mersmak till att återvända.
 
/Elise

Storsjöyran och Indiedagis

För att inte få en lika utdragen och överambitiös rapportering som tidigare i sommar så ska jag nu i tre inlägg avverka slutet juli - slutet augusti i tre inlägg om Storsjöyran och Indiedagis, Umeå och till sist Malmöfestivalen.
Nu kör vi.
 
Torsdag
Atelyeah, Indiedagis
Electric Banana Band, Badhusparken
Jon Henrik Fjällgren, Cirkus
Panda Pompoi (sista spelningen någonsin med Johan Alander </3), Cirkus
 
Fredag
Petter Seander, Indiedagis
Anna Lisa Hellqvist, Indiedagis
Miss Li, Stortorget
Kitok, Cirkus
Emil Jensen, Storsjöteatern
Veronica Maggio, Stortorget
Looptroop Rockers, Badhusparken
 
Lördag
Luna Green, Indiedagis
Tiger Bell, Indiedagis
Shitfucks, Indiedagis
Brända Barn, Cirkus
Kristian Anttila, Studioscenen
Laleh, Stortorget
Ebbot Lundberg, Cirkus
Presidenttalet, Stortorget
Hurula (spelningen som vände upp och ner på både Östersund och livet..), Studioscenen
 
/Elise

Som på räls, igenNu sitter jag återigen på ett tåg, söderut till Malmö. Passerar just Lund och har inte långt kvar till Linnea som möter upp. Malmöfestivalen står för dörren och är största anledningen till att jag åker ner, för band som Oxid, Billie the vision, Hurula och aktiviteter som "Prova på roller derby". Kommer bli fint!
Imorgon börjar jag dock med att lämna Skåne och bege mig till Sandra och Ida, som för tillfället är i Göteborg. Jag och Ida ska fika hos mormor och morfar och på kvällen ska vi alla tre plus några till se bl.a. Sofia Jannok på Göteborgs Kulturkalas.

Det blir några intensiva men roliga dagar, som avslutning på detta välbehövliga sommarlov :-)

/Elise

Yra på alkohol och sommarlov #10: Bli nu ett med mig, Darling

När jag va klar med festivalandet var det bara att ta tag i tvätt och packning innan jag begav mig iväg på nästa äventyr - hälsa på min Darling Carro i Östra Ljungby. Carro kom och mötte upp mig i Malmö och tillsammans tog vi tåget till Helsingborg där vi blev hämtade och körda hem till Östra av Carros mamma. Där spenderade vi sedan två lugna dagar med film, promenader och mycket välbehövligt prat om livet. Jag och Carro har känt varandra i drygt sju år nu och nästan lika länge har vi kallat varandra Darling, fast ingen av oss minns exakt hur det började. Fint ord för fin vänskap!
 
Läs mer på Carros blogg här och här.
 
Från Östra åkte jag vidare till Höganäs för att hälsa på Hanna, som ju blev sjuk då vi ursprungligen tänkte ses. Vi åt tacos, tittade på serier, gosade med Billie (hennes katt) och pratade en massa. Efter en god natts sömn spenderade vi dagen runt i Höganäs på outlets och saluhall och på eftermiddagen åkte vi tillsammans med Hannas kille Tobbe in till Helsingborg och jag åkte tillbaka till Malmö. Återigen ett fint återseende av en kär vän, som för det mesta kallas Hjärtat, av mig.
 
Resan avslutades med några dagar i Malmö, häng med fina vännerna, Folkkök, Pixel m.m.
 
/Elise

Yra på alkohol och sommarlov #9: Siesta

När vi återvänt från Östergötland blev det bara en kort mellanlandning i Malmö innan det var dags att bege sig mot Hässleholm och Siestafestivalen. Sandras kompis Tim kom ner från Göteborg och vi hade två grymma och händelserika dagar!
Dag ett inleddes med poeten och sångaren Emil Jensen som inte gör annat än att hänföra.
Paus i öltältet med Timbuktu i bakgrunden. Sandra hade köpt en blus på second hand.
Unga lokala bandet Utflykten lockade en liten publik till festivalens minsta scen.
Festivalens första känslostorm kom under favoriterna Billie the vision & the dancers. Ord som "om det är något som kan ersätta Ark så är det detta" yttrades.
Dagen avslutades med mat och häng på campingen innan vi återvände till Malmö för en god natts sömn.
Dag två inledde starkt med ingen mindre än Kitok. Det tråkiga var att vi var de enda som tyckte det. Sex personer längst fram och några enstaka sittandes längre bak plus ett antal funktionärer, det var de enda som fick uppleva spelningen. Men fasen vad vi röjde ändå! Och blev omnämnda som "den tappra eftermiddagspubliken" på instagram.
Näst på tur var fina Faråker som med sin blekingska pop höll ett blygsamt hov på Chili! Hade önskat bredare dialekt och mindre blyghet, men man kan inte få allt.
Efter att ha sett en Panda da panda spelning på avstånd var jag alltmer pepp på svensk reggae. Namnet till trots så hade regnet precis börjat falla över Hässleholm. Det spelade dock ingen roll när supercharmiga och viktiga Syster Sol fick publikhavet att spricka ut i glädje.
Kristian Anttila, som jag ju sett så många gånger de senaste åren, kändes på pappret mer som ett kul extrainslag, som vardag. Men ack va fel jag hade. Vi stod längst fram i mitten, han hade bandet med sig och till skillnad från alla andra spelningar så var det världens drag, vi hoppade, dansade och skrek i extas. Någonstans i början hoppar Kristian ner från scenen, går fram till mig och ger mig en puss på kinden, för att sedan gå upp på scen igen. Vad-hände-där?-känslan var påtaglig. Resten av spelningen var rent euforisk. Efteråt gick han runt och tackade och kramade om alla på första raden, jag tackade för pussen och fick svaret "ingen orsak, du har väll rest långt igen". Haha, jag skall sluta inbilla mig att han inte känner igen mig.
Regnet stod nu som spön i backen. Linnea och Damien åkte hem till Malmö, Sandra och Ida drog till campingen medan jag och Tim gick till Fiesta!-scenen för att se Laleh. Det blev en fantastisk spelning, med glädje, tårar och dans. Ljuset som sipprade genom regndropparna skapade en magisk stämning och jag blev påmind om hur fantastiska denna musiker är.
Som kronan på verket så var den spelning kvar, som jag kanske längtat allra mest efter - Den svenska björnstammen. Efter att inte ha sett dem på två år så var jag så spänd på hur utvecklingen gått och hur de nya låtarna skulle låta live. Jag blev inte besviken. Det var den perfekta avslutningen på en lyckad festival.
 
/Elise

Yra på alkohol och sommarlov #8: Där på Östgötaslätten

När kalasandet var klart tog jag och Linnea tåget till Linköping (via en försening och ett oväntat häng i småländska Vislanda). Det blev fina dagar i Björsäter med massor av bad, bak, god mat och bästa sällskapet! Har nog skrivit det förr, men att komma till Björs är som att komma hem, mår så bra av det. En dag tog jag och Linnea bilen till Råby utanför Ljungsbro och Kalles föräldrahem, eftersom han också råkade vara i trakten samma vecka. Där blev det fika, husvisning, bärplockning och bad i Motala Ström. En annan dag följde jag med Lisa, Arvid och Bille till Norrköping för att köpa säng, flumma runt på Maxi och äta drive thru från Max.
 
/Elise

Yra på alkohol och sommarlov #7: Kollektiv Familjehemmet invigs och Sandra fyller 21

När jag återvänt till Malmö var det snart dags för fest, för man måste ju såklart ha en inflyttningsfest när man startar kollektiv. Det bästa med den här festen var att det fanns ett liveband på plats (hur många inflyttningsfester har det?!) vilka var vännerna i postpunk-bandet Oxid (lyssna här). Det blev en galet bra spelning, en av de bästa jag varit på och kommer att vara med! Förutom sina egna eminenta låtar spelades bl.a. Vånna Inget, BD och Markus Krunegård. Vi var svettiga, glada och i extas när sista låten tonat ut!
Kvällen fortskred med roliga samtal, skratt och musik. Framåt morgonen var vi fyra personer som var vakna och gick ner till vattnet för att se solnedgången och för att sedan avsluta med pommes på Max.
 
Efter en vilodag hade vi återigen anledning att fira
Sandra fyllde 21 år, väcktes med sång, frukost och presenter så att hon blev rörd till tårar. Ett fint ögonblick!
 
/Elise

Yra på alkohol och sommarlov #6: Going to Louisiana

 
Jag lämnade bästkusten och det var dags att bege sig ner mot Skåneland igen. Under resans gång fick jag dock den något sånär spontana idén att åka till Danmark, när jag ändå var i krokarna. Närmare bestämt så var det Humlebäck och konstmuseet Louisiana som var målet, ett ställe jag länge velat åka till. Efter att ha lämnat av packningen i ett skåp i Helsingborg så tog jag färjan till Helsingör och därefter tåget till Humlebäck. Vädret var rysligt bra och jag fick en dag full av inspiration, konst, sol och ensammys på Louisiana. Efter en upptagen dag var det dock skönt att åter landa i Malmö, i den nya lägenheten som Linnea, Damien, Sandra och Johanna flyttat in i.

Yra på alkohol och sommarlov #5: Kungsbacka/Västra Frölunda/Styrsö

 
Efter en lugn helg med mormor och morfar samt sväng på gymmet tog jag pendeln till Kungsbacka för att träffa farmor och farfar. Freeport, god middag, kvällspromenad, fotboll, kortspel, boule (som det visade sig att jag var bra på) m.m. hanns med innan jag blev körd till Siris kalas i Västra Frölunda.
 
Mitt kusinbarn Siri fyllde fem år och hade kalas så det blev tårta, catwalk och fotbollsmatch mellan Colombia och Sverige. Perfekt väder och kul att träffa diverse släkt igen!
 
Innan jag lämnade västkusten drog jag ut till havs för att hälsa på bästa Anna på Styrsö. Vi promenerade runt halva ön med Qvintus i hård blåst och avslutade med en fika/lunch på Båtebacken. Fin förmiddag!
Resten av dagen spenderade jag med att själv strosa runt i Linné och alla favoritaffärer såsom Bengans, Emmaus och Myrorna. Kikade även förbi det nyligen ombygda Stadsbiblioteket. På kvällen hade jag och mormor och morfar en sista myskväll.
 
/Elise

RSS 2.0