Nyval, nystart och nya utmaningar

Jag har funderat i flera dagar på hur jag skall hantera det här med nyvalet. Givetvis känns det ju trist att den politiken jag tror på inte kommer att kunna drivas igenom p.g.a. av dagens parlamentariska läge. Men mest av allt har jag funderat på hur jag skall bemöta diskussioner, kritik och debatt gentemot den politiken.
Jag har aldrig varit jätteglad i att delta i politiska diskussioner. Jag är inte superpåläst i sakfrågor eller så kvicktänkt som krävs. De senaste året har jag ändå känt att jag börjat kunna ta diskussioner när det kommer till generella, ideologiska frågor. Jag är miljöpartist och kanske mer säker på det än nånsin, trots vad som händer i den svenska politiken. Det kommer jag förmodligen alltid att vara, av anledningar som jag gick in närmare på här.
 
Men nu är vi också i en situation där Miljöpartister får ta mer skit än kanske någonsin innan. Det är inte lätt. Jag ser hur språkrör, partisekreterare och andra aktiva får ta emot glåpord och kritik som är både befogad och obefogad. Bara där inser jag att jag aldrig skulle kunna bli en politiker. Men jag har också kommit fram till att mitt enda sätt att hantera detta personligen är att undvika att ta debatten, undvika att väcka debatten. Jag hatar att det har gått så långt så att jag skriver detta, men det är tyvärr enda sättet för mig att orka med en valrörelse som kommer bestå av så mycket smutskastande. Jag har personligen varken energi eller ork att ta de debatter jag önskade och borde ta. Därför avstår jag dem helt, och lämnar plats till alla fantastiska kompetenta partikollegor därute. Jag känner helt enkelt inte att jag kan bidra på ett konstruktivt sätt.
 
Att ta en debatt, kanske speciellt med någon som står på en helt annan sida politiskt sätt, handlar mycket om hur du värderar och respekterar den personen i stort. Personer som jag privat står nära och där det finns en ömsesidig respekt, där kommer det fortfarande vara högt i tak för sådana diskussioner. Men med personer som jag känner noll respekt för deras sätt att hantera politik och annat, där tänker jag vända mig om och gå. Oavsett om jag blir kallad trångsynt och oresonlig. Jag står i allmänhet för att man skall kunna tala för sina åsikter om man har några. Men då skall det vara på en nivå som inte blir personlig eller specifik. Och där kommer säkert flera vara emot mig. Då får ni vara det. Jag måste i det här läget ta ett beslut som gör att jag inte behöver må dåligt. Det är min förbannade rätt.
 
/Elise