Ljudmolnet och annat musikaliskt

Återigen dags att samla nytt, aktuellt och matnyttigt från min musikvärld. Allt bedömt med den bredaste av subjektivitet, givetvis.
 
Ny musik med gamla favoriter:
 
Kitok
Det är ganska så exakt ett år sedan Magnus Ekelund släppte nyheten om att han och Stålet skulle gå skilda vägar och sedan dess har det hänt mycket. Efter ca ett halvårs turnerande med Kitok och tre singlar är det snart dags för debutalbumet med hiphop-projektet som så ofta beskrivits som "Beastie Boys på svenska". Med tanke på hur mycket jag skrivit om Kitok, behöver jag ens nämna att jag är superpepp på albumet? 12 november är det äntligen dags! Därpå följer en liten turné som passerar Stockholm, Linköping, Göteborg, Oslo, Luleå och Umeå under november och december.
 
 
Stiko
För ett tag sedan kom en ny singel från den produktive dalmasen vi alla känner som Stiko Per Larsson. Med inspiration från sina vandringar genom Sverige, genom små landsortskommuner och byar, som alla tagit emot honom med öppna armar men också berättat historier om den dagliga kampen. För det blir allt svårare att bo på landsbygden. Kom igen land handlar om dagens Sverige, om att vi kan. Stiko säger det egentligen bäst själv: "Kom igen land är ingen valpropaganda för något block. Det är en enkel sång om hopp och en övertygelse om att Sverige är ett fantastiskt land. Men vi får inte slarva bort det. Arbetslöshet och uppgivenhet leder till ilska och rädsla. Därifrån är inte steget långt till fientlighet och fördomar."
En lika bra som viktig låt.
 
Lyssna: Stiko Per Larsson – Kom igen land
Se: Officiell video skapad med bilder från fans (YouTube)
 
Alina Devecerski
Som jag nämnde för några veckor sedan så är fenomenala Alina Devecerski på g med nytt. 29/9 släpptes nytt material i och med EP:n Gnista + gas. EP:n innehåller ett par riktiga superspår i form av titelspåret Alina Devecerski – Gnista + Gas och inte minst Alina Devecerski – Döda Rebeller, men också några mer tveksamma spår i form av t.ex. Alina Devecerski – Gråt. Detta tåls att lyssnas mer på, för att förstå världen bakom Alinas bombastiska låtar.
 
 
Nyheter:
 
Oh Jonathan
Oh Jonathan, Piteå-duon som jag nämnde på bloggen för första gången redan i början av förra året är äntligen på g på riktigt. Tjejerna har för det första spenderat sommaren med att spela in debutplattan, som ännu inte har något officiellt släppdatum. Men som om inte det vore nog så skall de i decemeber, 21e för att vara exakt, få vara förband åt inga mindre än Glasvegas på bandets spelning i hemstaden Glasgow. Det är roligt och spännande att följa utvecklingen!
 
Lyssna: Oh Jonathan - Du har alltid funnits (Soundcloud)
 
Oxid + Repulsiv
I slutet av sommaren släppte våra vänner i Oxid en film på YouTube med samlat material från spelningar, fester, replokalen och vardag under sommaren 2014. Den 22 minuter långa filmen är väll vad man skulle kalla extremt intern men också extremt rolig. Jag dyker själv upp vid några inte så smickrande tillfällen. Ni kan se den här.
 
Förutom detta så har Simon under sensommaren och hösten startat upp ett kassettbolag vid namn Repulsiv. Första releasen blev Oxids plattor Pathos och Censur på varsin sida. Är själv ägare till det första handmålade exemplaret. Om några veckor släpps Min Mammas Klimax, ett punkband från Skövde, på Repulsiv och fler projekt är på g.
 
Repulsiv på Facebook
 
Pop och Politik
Ni har väll inte missat Sveriges typ bästa radioprogram, Pop och Politik med Anna Charlotta Gunnarsson? Programmet sänds vanligtvis lördagar 11.03 i P4, men har nu avslutat årets säsong. I säsongsavslutningen, dagen innan valdagen 13/9, sände man direkt från glashuset vid Rådhuset i Umeå med bl.a. eminente Sofia Jannok som gäst. Rösträtt, kultur, urfolksrätt och politik diskuterades. Och förrutom ett par av Sofias låtar spelades även till min glädje Lovisa Negga – Mihá Ja Gievrra.
Ni kan höra programmet här.
 
Höstens spelningar
Först verkar det som att ingenting kommer att hända på flera månader och att man är fast i något slags konsertfritt norrlandsvakum. Så plötsligt exploderar det och man har massor i sin lista. Ni ser den ju alltid till höger här på bloggen, men tänkte gå in lite närmare på höstens evennemang:
 
Mew, Pustervik 8/11
Det danska indierockbandet Mew har alltid långa pauser mellan skivor och turnéer. Fem år efter senaste albumet, med det nätta namnet No more stories are told today I'm sorry they washed away no more stories the world is grey I'm tired let's wash away och fyra år efter samlingsalbumet/DVD:n Eggs are funny är äntligen en ny skiva och turné på g. Singeln Mew – Making Friends (13) släpptes redan förra året. När turnén når Göteborg är jag och Albin på plats på Pustervik för att åtnjuta ännu en magisk spelning med bandet vi lyssnat på i snart tio år.
 
Se: 9 korta livevideos från spelningen på Trädgårn 22/11 2009 här (YouTube).
 
Mattias Alkberg/Södra Sverige, Club Corazon 21/11
Matti är mannen som slänger sig mellan projekt, skivor och turnéer. Efter ett tag med Dead Alkberg och Mattias Alkbergs Begravning är det nu det råpunkiga Södra Sverige som gäller. Han har alltid varit bra på att säga exakt vad han tycker, men med Södra Sverige tas detta till sin yttersta spets. Ta bara singeln Nöff nöff som skändar Alliansen rakt av. I slutet av november kommer Matti äntligen tillbaka till Corazon och Studioscenen för att ta oss med storm. När han i våras, något spontant, spelade med Dead Alkberg på andra uppsättningen av Rundgång Fågelsång sammanfattade jag det som följande: "Han kom, skrev kuken på svenska flaggan och tog staden med storm. Från och med nu är ingenting sig likt. En av de bästa spelningarna i mitt liv!" Gissa om förväntningarna är höga?
 
Lyssna: Mattias Alkberg – Södra Sverige
 
Thomas Stenström, Pipeline 28/11 och Hurula, Gasklockorna 29/11
Sista helgen i november har jag och Ida planerat en riktig superhelg. Först spelar Thomas Stenström i Sundsvall och dagen efter spelar Hurula i Gävle, sämre kan man ju ha det.
Thomas Stenström släppte sitt andra album Fulkultur för några veckor sedan, innehållandes bl.a. hiten Thomas Stenström – Slå mig hårt i ansiktet och min personliga nya favorit Thomas Stenström – Elvis, Einstein och jag. Med skivan följer en turné som redan är igång och tar vägen förbi Sundsvalls lilla pärla Pipeline sagda datum.
(Robert) Hurula, med bakgrund i bl.a. Masshysteri och Invasionen golvade mig fullständigt på sin spelning på Yran i somras. Efter vår och sommarturné med solodebuten Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för följer han upp med en höstturné som närmast oss passerar Gävle.
 
Se: musikvideon till Hurulas mästerverk 22 här (YouTube).
 
Markus Krunegård, Scharinska 19/12
Jo jo, jag vet. Jag älskar inte Markus Krunegård. Långt ifrån faktiskt. Men givetvis tar jag varje chans att få åka till Umeå med Ida, vad annars? Markus har med sina fem studioalbum tagit en självklar plats på den svenska popscenen och även om jag inte är så superimponerad av Markus musik som helhet så är Markus Krunegård – Askan är den bästa jorden, Markus Krunegård – Everybody Hurts, Markus Krunegård – Hela livet var ett disco, Markus Krunegård – Hollywood Hills och Markus Krunegård – Stjärnfallet riktigt bra.
 
Se: Min PUR-kollega Josefin intervjuar Markus på Faddergalan 2009 här (YouTube).
 
Rundgång Fågelsång, Storsjöteatern 20/12
Datum är äntligen spikat för Club Corazons tredje uppsättning av den helmysiga endagsfestivalen Rundgång Fågelsång på Storsjöteatern. Corazons klassiska hemvändarkväll kombineras i år med festivalen som lite halvt i hemlighet ännu bara släppt det helhäftiga Les Big Byrd, som vi hade nöjet att se på Musikens Makt förra året. Och med lovord som bokning av "Ett legendariskt svenskt punkband" så är jag otroligt peppad på vad det kan bli av detta.
 
Lyssna: Les Big Byrd – Zig-Smile
 
Nya upptäckter:
 
Katohjärta
"Om 100 år är det glömt
inte förlåtet
Ska du bara sitta där,
eller göra nåt åt det?"
 
Ytterligare ett genialiskt popband från Norrlands musikhuvudstad Umeå.
 
Katohjärta på Facebook
 
Dokument #3
 
Bra punk från Lund.
 
Dokument #3 på Spotify
Dokument #3 på Facebook
 
Ska dessutom passa på att tipsa om min Soundcloud-spellista Best of Soundcloud, där jag samlar mitt bästa från Soundcloud. I ständig förändring, ett till två låtar per artist, klart dominerat av norrländsk indie samt lite punk och pop från Skåne.
 
 
/Elise