Storsjöyran 2015

Ytterligare en festivalsommar, ytterligare en Yra, ytterligare en succé! Efter ett par år ensam eller med föräldrar på Yran var det återigen dags att gå med ett gäng vänner. Det blev två intensiva, euforiska och roliga dagar på stan. Här kommer lite bilder och text från det mesta av det.
 
Fredag
Hello Saferide, Teatersalongen, 21.00
med Sandra, Björn och Ida
 
Längesen var det som Annika Norlin stod på scen i sin hemstad Östersund, och jisses vad jag hade längtat efter detta ögonblick! De höga förväntningarna till trots tog hon oss alla med storm. Jag har mest lyssnat på Annikas svenska projekt Säkert! och trodde nog inte att jag skulle bli så berörd av Hello Saferide, men om det var något spelningen gav mig så var det insikten att HS-texterna också betyder en jäkla massa. Jag var lite i chock efteråt.
 
Thåström, Stortorget, 00.15
med Elin, Emma och Erik
 
Med två festivalspelningar med Thåström i bagaget visste jag att detta skulle bli något i hästväg. Men det har gått några år och Thåströms musiklandskap är förändrat men på konstant hög nivå. Det spelas inte längre några gamla Ebba-låtar, inte ens alla självklara av hans sololåtar. Men han höll ändå publiken i ett jänrgrepp och trots lite jobbig publik blev det precis så bra som vi hoppats, kanske speciellt för Elin som nu delar upp sitt liv i före och efter hon såg Thåström på Yran.
 
Lördag
Thomas Stenström, Badhusparken, 19.45
med Elin
 
Jag hann bara se en kvart av den magiska Uddevalla-sonens spelning, men det räckte för att känna höjden av lycka. Detta kanske mest eftersom han spelade Ingen fick se hur vackra vi var som första låt och inte minst för att han spelade Forever young som andra. Thomas scennärvaro och Thåström-liknande spasmer gör att blicken sällan vandrar från scenen. Skall man vara lite ful kan man dock tycka att Thomas texter är för stora och viktiga för att ett gäng fjortisar skall få stå och gala dem likt pojkbandsfans.
 
Maxida Märak, Stora Dans, 20.00
med Sandra, Ida, Björn och Magnus
 
Kingen, Sapmis terrorist, Maxida Märak - kärt barn har många namn. Jokkmokksbördiga Maxida är ingen nyhet för er som följt denna blogg och att se henne live var precis så bra som jag hoppats på. Maxida har en stark röst, på flera sätt och det går inte att värja sig mot kraften i hennes ord. Man kan tycka att det var lite för tidigt på dagen och lite fel scen för ändamålet, men det förstörde inte direkt något.
 
Anna Ternheim, Teatersalongen, 21.00
med Oscar
 
Gammal kärlek rostar aldrig och Annas musik är ett lysande exempel på detta. Det är nu drygt 6 år sedan jag första gången såg Anna live, på Vintergatan på Arvikafestivalen. Jag slängs tillbaka till en 17 årings musik-nykära-känsla och upptäcker på nytt Annas fantastiska låtskatt. Även utan Dave Ferguson är The longer the waiting (the sweeter the kiss) ett riktigt guldkorn och Shoreline är kanske mer magisk än den någonsin varit. En spelning som sitter kvar i kroppen länge, länge.
 
Tomas Ledin, Stortorget, ca 22.15
med Elin
 
P.g.a. av Annas spelning missar jag ca första halvan av Tomas spelning, men det gör inte så mycket, då det jag får uppleva är helt fantastiskt! Jag trodde nog inte riktigt att jag skulle bli så påverkad av detta, men det var någonting med att se min barndomsidol live, höra låtarna jag tragglade på freestylde som 10-12 åring och sjunga med för full hals. Jag blev så lycklig att en av Elins bästa stunder under hela Yran var att se mig så lycklig under Tomas! Min barndomsfavorit Sensuella Isabella (vet icke vad detta säger om mig som barn...) och när Timbuktu gästade på fina En del av mitt hjärta är oförglömliga ögonblick.
 
Presidenttalet, Stortorget, 00.00
med Elin
 
Jag tvingade den skeptiska men nyblivna länsbon Elin att gå med mig på klassiska talet på Stortorget. Det var fint, som vanligt med många bra poänger och en stor dos humor. Dessutom var det inte en onödigt lång introfilm som annars kan vara uttröttande. Läs och se hela talet här: Op.se - Presidenttalet
 
Love Antell, Cirkus, 00.30
med Elin och Sandra
 
Love är den proggiga indiepoparen som blev rikskändis i och med senaste säsongen av Så mycket bättre. Senaste albumet Barn av Amerika imponerade inte alls på mig och därmed var inte förväntingarna så höga på denna spelning. Jag blev dock glatt överraskad, det spelades fler låtar från första skivan, från Florence Valentin och från Så mycket bättre än vad jag förväntat mig. Det går dock inte att undvika känslan av att det inte är samma glödiga Love jag såg på en pytteliten scen på Peace and Love 2010, på Studioscenen på Yran 2012 eller med Florence Valentin på Arvika 2009.
 
Timbuktu & Damn, Stortorget, ca 01.30
med Elin
 
Sist men inte minst så skall ju en bra Yra alltid avslutas med någon halv spelning uppe på Stortorget. I år fick Timbuktu äran att avsluta en lyckad festival med pompa och ståt. Trots att vi bara såg ca 20 min hann vi se det viktigaste såsom Alla vill till himmelen och Resten av ditt liv. Timbuktu gör en aldrig besviken!
 
Yran 2015 topp fem ögonblick (utan inbördes ordning)
Tomas Ledin feat. Timbuktu - En del av mitt hjärta
Shoreline - Anna Ternheim
Dansa Fastän - Erika Skogen (Jämtlandssånger)
Forever Young - Thomas Stenström
Anna - Hello Saferide
 
Jamtland, Jamtland, jamt och standut!
 
 
/Elise