Ljudmolnet och annat musikaliskt #2 2015

Det krävs en liten uppdatering från musikfronten, då många projekt, band och artister som legat och pyrt under ytan nu blommat ut ordentligt under början av 2015.
 
Systraskap
Östersunds-bördiga duon Systraskap har äntligen släppt sitt debutalbum MVIMV. Den elektroniska popen, komplicerad i all sin enkelhet, har snygga och viktiga texter.
 
Lyssna: Systraskap - MVIMV
 
Lighthouse
Lighthouse består bl.a. av medlemmar ur Ceremoni/Dödskult och är ett shoegaze-band från Lund. Singeln We'll drown släpptes i mitten av februari och är en musikalisk resa utöver det vanliga.
 
 
Norlie & KKV
Hitmakarna bakom 2012 års succéer Tröjan du hatar och Där jag hänger min hatt är nu tillbaka med nya singeln Ingen annan rör mig som du. Det är en trallvänlig pophit i äkta Norlie & KKV-anda som säkerligen kommer att höras flitigt i radioapparaterna.
 
 
Ola Salo
Ola fortsätter vägen mot solodebuten med nya singeln How I Kill. Bra rent musikaliskt, men jag greppar inte riktigt vad han menar med texten... Han var också dagens gäst i P4 extra idag, en rolig och intressant intervju som man kan lyssna på här.
 
 
Mew
Några andra som har släppt en andra singel är Mew, som tidigare nämnt släpper sitt sjätte studioalbum i april. Låten Water Slides är ytterligare ett tecken på att detta kommer att bli ett rysligt bra album och att 2015 kommer att bli ett riktigt bra Mew-år.
 
 
Johan Alander & Anna Lisa Hellqvist
De musikaliska genierna tillika Östersundarna Johan Alander och Anna Lisa Hellqvist har gemensam musik på g. En ep skall komma senare, så länge kan man lyssna på singeln 15 miljoner mil; en önskan om hur livet kan vara som Johan valde att spela in först när livet blivit så.
 
 
Stiko Per Larsson
Flitiga vandringskarlen Stiko Per Larsson skall snart ut på vägarna igen, den här gången mellan Göteborg och Leksand via Stockholm. Men innan dess skall han släppa sitt femte album "...har en grej på gång" den 24e april. Ingen singel än så länge, men smakprov finns här:
 
Of Monsters and Men
Islänningarna i Of Monsters and Men letade sig in i de svenska radiokanalerna med låten Little Talks år 2012. Efter turnéer världen runt är de nu åter aktuella, först med singeln Crystals och sen med andra fullängdaren Beneath The Skin i juni.
 
 
Le Muhr
De coola indiepopsyntarna i Le Muhr har efter mycket ivrig väntan släppt sitt tredje album Ge mig drömmar att leva eller gift att dö. Albumet är det kanske bästa som bandet producerat, med guldkorn som Flykten (en av årets bästa låtar 2014 enligt min lista) och 060731.
 
 
Milyon
Redan i början av 2014 skrev jag om Milyon, en omarbetning av det nu nedlagda bandet Hamngatan. Nu finns äntligen singeln The Evangelist ute och senare släpps ett självbetitlat album, på världens bästa skivbolag Teg Publishing, såklart.
 
 
/Elise
 
Uppdaterat: Festivalrykten avslöjar idag att Ola Salos EP släpps redan på onsdag följt av fullängdaren 20/5. Smakprov går att lyssna på här.

Jag måste bort från alla jävla distraktioner (februari - mars)

Det har varit lite dåligt med uppdateringar från livet här på bloggen. Är ju över en månad sedan jag var i Göteborg så jag tänkte ta upp några höjdpunkter sedan dess.
 
Några dagar efter hemkomst från Göteborg kom Ida ända från Östersund och hälsade på. Det blev lugna, fina och roliga dagar med strosande i Vadstena, besök i Linköping med Lisa, Östergötlands museum och Roller Derby-träning. Vi skulle också ha gått på spelning med Le Muhr, men p.g.a. ett elfel utanför Mantorp kom vi aldrig in till Linköping. Istället fick vi fika på Subway i Motala. Life is life.
Sen var sportlovet slut och det var bara att återvända till skolbänken. Vi började med knyppling (och jag slutade med det i stort sett direkt...) och mönsterkonstruktion. Efter en lugn lördag hemma i Vadstena med Vm-avslutning och pill på textil spenderades söndagen med minimum-skills-test för Roller Derbyn i fyra timmar. Jag testades inte själv, men var ändå kul att känna efter hur mycket man kunde.
Helgen därpå kom mamma och pappa och hälsade på. Även den helgen blev lugn, med umgänge, strosande i Vadstena och Motala, god mat och lite Vasalopps-tittande.
En sak som jag planerat sedan jag blev antagen till textillinjen i höstas var att gå på Symässan i Malmö med Lisa, och nu i helgen var det äntligen dags! Jag åkte till Malmö redan på fredagen, mötte upp Sandra, Johanna, deras sambo Lo, Annika (från socionomklassen) och Amanda (från gymnasiet) för att gå på spontanskejt med Crime City Rollers (en av två Roller Derby-ligor i Malmö). Det var jättekul att se kompisarna prova på, och tycka om, sporten som ligger mig så varmt om hjärtat. Och vilket golv sedan! Vissa ligor är verkligen bortskämda.
På kvällen åt vi falafel från Möllans falafel, åt miniglass och jordgubbar och hängde vi på Möllan med Ellie och hennes kompis Alex.
På lördagen åkte jag ut till mässan i Hyllie och mötte upp Lisa. Vi strosande runt bland färgglada trikåtyger, garner, virknålar, symaskiner och knappar i några timmar och stormtrivdes! Blev en del fina inköp, tur man satt en budget annars hade det blivit vatten och bröd resten av månaden...
Efter mässan åkte vi tillbaka till stan och skildes åt vid Triangeln. Jag mötte upp Sandra, Ellie och Hanna och gick hem till kollektivet där vi åt potatissoppa, lyssnade på bra musik och jag florerade i mina nya inköp.
Foto: Hanna
Vi gick en sväng inne på Triangeln innan jag hoppade på tåget till Lund. I Lund bytte jag till buss mot Sjöbo, för där skulle Carro och hennes Ambjörn ha 50-årsfest (25 år+25 år). Det blev en kul kväll med god mat, musik, dans och trevligt sällskap. Först vid 3.30-tiden somnade jag i Carros soffa i Vollsjö, för att gå upp fem timmar senare och hinna med bussen tillbaka. Men det var det ju värt. När Sjöbo-bussen körde förbi Veberöd hoppade Florian på, på väg till rep med Ceremoni i Lund, det var ju också trevligt! Efter tre byten mellan olika tåg och buss var jag återigen hemma i Vadstena, trött men nöjd.
 
/Elise

Ibland besöker man andra i Göteborg

Jag inledde sportlovet med att göra ett snabbesök i Göteborg. Det är otroligt hur mycket man kan hinna på drygt två dagar!
 
Storan, fredag kväll
 
Direkt när jag anlände med buss till Nisse så gick jag mot Stora Teatern, där kvällen bjöd på konsert med Stella Lugosi, Bräkne Hoby och Faråker. En liten knaper skara människor hade sökt sig till spelningen, endast ca 40 personer. Men i slutändan gjorde inte det så mycket, det var grym stämning samt både roligt och vackert! Stella Lugosi hade jag aldrig hört talas om innan och när de presenterade sig som "Gospelgrounge" så undrade jag hur bra det egentligen kunde bli. Men det växte och växte och i slutändan var jag riktigt imponerad. Bräkne Hoby såg jag för tredje gången men jag tror att denna toppar listan av de tre. Långa mellansnack med mycket skämt blev som ett standup-inslag i det hela och det var längesedan jag skrattade så mycket! Sist ut var Faråker, som jag också såg för tredje gången. Och frågan är om inte detta var den bästa Faråker-spelningen så långt också. Bra drag, en mer engagerad Olle och rakt igenom en härlig känsla. Gick från Storan med lycka i hela kroppen!
Tog spårvagnen hem till Albin och Moa, där jag sov under hela helgen. Blev bortskämd med te, semlor och Love Actually innan läggdags, tack! ♥
 
Världskulturmuseet, lördag eftermiddag
 
Efter fika och tittande på skid-världscupen hemma hos mormor och morfar med Albin och kusin Amanda begav jag mig till Världskulturmuseet, där jag mötte upp Anna. Museet var fullt med folk inför eftermiddagens gratiskonsert med Sofia Jannok men tillslut fann vi platser. Spelningen var superfin på ett sätt som det bara blir när Sápmis bästa står på scen. Givetvis gästade Kristian Anttila i en smäcker version av Golmma Almmi Bàjan. Efteråt pratade vi lite med Kristian om ditten och datten, han ville bl.a. att jag skulle fixa spelning till honom i Vadstena haha! Innan vi med gott humör lämnade museet köpte vi signerade vykort/planscher av Sofia. Efter en sväng i Nordstan, bl.a. på jakt efter Tip Ex-penna skildes vi åt vid varsin spårvagn. Jag åkte tillbaka till Albin och Moa där kvällen spenderades med god middag, gott sällskap - och ännu en semla!
 
På söndagen åkte jag till Kungsbacka och farmor och farfar. Vi hann med både fika, lunch och lite gött snack! Väl tillbaka i stan blev det en sista middag med Albin och Moa innan Albin körde mig till bussen hemåt. Där var vi två stycken (!) så raka vägen till Vadstena, härligt!
 
/Elise

RSS 2.0