Ljudmolnet och annat musikaliskt #2 2015

Det krävs en liten uppdatering från musikfronten, då många projekt, band och artister som legat och pyrt under ytan nu blommat ut ordentligt under början av 2015.
 
Systraskap
Östersunds-bördiga duon Systraskap har äntligen släppt sitt debutalbum MVIMV. Den elektroniska popen, komplicerad i all sin enkelhet, har snygga och viktiga texter.
 
Lyssna: Systraskap - MVIMV
 
Lighthouse
Lighthouse består bl.a. av medlemmar ur Ceremoni/Dödskult och är ett shoegaze-band från Lund. Singeln We'll drown släpptes i mitten av februari och är en musikalisk resa utöver det vanliga.
 
 
Norlie & KKV
Hitmakarna bakom 2012 års succéer Tröjan du hatar och Där jag hänger min hatt är nu tillbaka med nya singeln Ingen annan rör mig som du. Det är en trallvänlig pophit i äkta Norlie & KKV-anda som säkerligen kommer att höras flitigt i radioapparaterna.
 
 
Ola Salo
Ola fortsätter vägen mot solodebuten med nya singeln How I Kill. Bra rent musikaliskt, men jag greppar inte riktigt vad han menar med texten... Han var också dagens gäst i P4 extra idag, en rolig och intressant intervju som man kan lyssna på här.
 
 
Mew
Några andra som har släppt en andra singel är Mew, som tidigare nämnt släpper sitt sjätte studioalbum i april. Låten Water Slides är ytterligare ett tecken på att detta kommer att bli ett rysligt bra album och att 2015 kommer att bli ett riktigt bra Mew-år.
 
 
Johan Alander & Anna Lisa Hellqvist
De musikaliska genierna tillika Östersundarna Johan Alander och Anna Lisa Hellqvist har gemensam musik på g. En ep skall komma senare, så länge kan man lyssna på singeln 15 miljoner mil; en önskan om hur livet kan vara som Johan valde att spela in först när livet blivit så.
 
 
Stiko Per Larsson
Flitiga vandringskarlen Stiko Per Larsson skall snart ut på vägarna igen, den här gången mellan Göteborg och Leksand via Stockholm. Men innan dess skall han släppa sitt femte album "...har en grej på gång" den 24e april. Ingen singel än så länge, men smakprov finns här:
 
Of Monsters and Men
Islänningarna i Of Monsters and Men letade sig in i de svenska radiokanalerna med låten Little Talks år 2012. Efter turnéer världen runt är de nu åter aktuella, först med singeln Crystals och sen med andra fullängdaren Beneath The Skin i juni.
 
 
Le Muhr
De coola indiepopsyntarna i Le Muhr har efter mycket ivrig väntan släppt sitt tredje album Ge mig drömmar att leva eller gift att dö. Albumet är det kanske bästa som bandet producerat, med guldkorn som Flykten (en av årets bästa låtar 2014 enligt min lista) och 060731.
 
 
Milyon
Redan i början av 2014 skrev jag om Milyon, en omarbetning av det nu nedlagda bandet Hamngatan. Nu finns äntligen singeln The Evangelist ute och senare släpps ett självbetitlat album, på världens bästa skivbolag Teg Publishing, såklart.
 
 
/Elise
 
Uppdaterat: Festivalrykten avslöjar idag att Ola Salos EP släpps redan på onsdag följt av fullängdaren 20/5. Smakprov går att lyssna på här.