Now I'm glad and I know that can't be bad

Jodå, nu går det mest framåt förstår ni! :)

Först och främst; jag skall till GÖTEBORG om två veckor♥ Skall jobba på Kunskap & Framtid (högskole/universitetsmässan) för MIUN i tre dagar och sedan stanna över helgen, hälsa på mormor & morfar, farmor & farfar m.fl. Skall bli riktigt kul! :D

Takida i mars är spikat, med mamma & pappa och Silvine & Matilda från klassen. Varför inte vara ute i god tid och bestämma sådant fem månader innan liksom? ^^
Det blir dessutom Kapten Röd med Tidda i Sundsvall i slutet av november!


och Den svenska Björnstammen skall även de spela på Bygget i vinter, vet dock inte när än. Hoppas hoppas!
Så nu snurrar de på Spotify, fint värre alltså: Den svenska björnstammen

Halloweenfesten med Daniel Adams-Ray imorn lär det inte bli något med för min del, då jag tyvärr har svårt att hitta någon att gå med :( Tråkigt, men överkomligt under omständigheterna att jag har en massa annat att se fram emot!

Nepp, nu skall det ätas kvällsmat!

/Elise

När man klagar så hoppar det snart över en...


Jo, jag nämnde ju igår att jag nu bor i en stad med magert populärkulturellt utbud. Men igårkväll fick jag tiga lite, eftersom 1. Den fantastiske svenske reggaekungen Kapten Röd skall spela i både Åre och Sundsvall 2. De tufffa rockarna från Ånge; Takida skall spela i Åre 3. Den otroligt snygge Daniel Adams-Ray skall dj:a på O Leary's i Östersund på fredag :D och jag skall förmodligen på alla tre!

Nä, nu klagar jag inte. Nu blev det nästan för mycket! :P

/Elise

Jonas Alaska & Hästpojken

Längesen jag skrev ett musikinlägg insåg jag, så kanske dags att dela med sig av det senaste.
Först och främst så har jag ju verkligen insett att jag flyttat till en stad med ett magert populärkulturellt utbud. Det dräller inte direkt av pop/rock konserter. Men men, det visste jag väll egentligen redan innan. Längtar redan till Yran. Vintersäsongen i Åre och våren plus sommaren brukar ju bjuda på lite mer i alla fall.


Har just upptäckt en ny popkille, en norsk som heter Jonas Alaska och har släppt sitt debutallbum med samma namn nu i höst. Han är hyllad och berömd hemma i Norge, men är numera stationerad i Liverpool där han skrivit låtarna till allbumet. Musiken påminner om allt från nutida pop, Beatles, visa m.m. Verkligen värt att lyssna på, han kan komma att bli stor i framtiden och kanske en festivalare nästa sommar?
Lyssna: Jonas Alaska – Jonas Alaska, Fina låten october på youtube

Lyssnar för tillfället föresten på Hästpojkens andra allbum, en såndär skiva jag plockar fram ibland och drömmer mig iväg till Göteborgs indiepopklubbar och hippiekvarter. Speciellt Gitarrer & bas, trummor & hat väcker minnen... Lyssna: Hästpojken – Från där jag ropar

/Elise

Det behövdes visst vinterdäck...I helgen var jag och mamma en sväng i stugan! Det blev en såklart väldigt mysig helg med de gamla vanliga stugtraditionerna, fint väder och - SNÖ!
Vi kom dit sent på fredagskvällen och då hann vi inte mer än att äta middag och se filmen Elisabethtown som vi verkligen rekomenderar :)

Lördagen spenderades med utflykt. Först ner till Järpen och de två loppisarna plus strandboden. Sedan vidare mot Åre, där vi möttes av en snötäckt skuta och besökte chokladfabriken♥, 76 kvadrat, hantverksaffären vid torget och en sväng till Ica.
Vi tänkte sedan att vi skulle ta den fina grusvägen, från Björnen över berget till Kallsjön, hem. Uppe vid Björnen var det snö vid sidan av vägen, häftigt tyckte vi! Mindre häftigt blev det senare på resan när det även låg snö PÅ VÄGEN och vi hade ännu SOMMARDÄCK på Albins bil. Det blev en nervpirrande resa som ändå gick bra och både vi och bilen kom hem till Bratteggen välbehållna ;)
På kvällen gjorde vi pizza (från pizza kit, mer seriösa var vi inte...) och såg en film som inte var så bra. Minns inte ens vad den hette...På söndagen tog vi rejäl sovmorgon och efter frukost skulle vi ge oss iväg på motionsrundor. Jag skulle ha cyklat, men cykelpumpen var paj så jag tog istället en promenad på vår promenadrunda ut i skogen och ner till Bonäshamn (närmaste "samhälle"). Jag döpte rundan till Hälge-Bonäs rundan (Hälge efter jaktstugan man passerar där älgen Hälge bor...) så nu har den ett namn också :) Mamma sprang en runda i skogen.
Väl hemma i stugan igen åt vi lunch, packade ihop sakerna och åkte hemåt stan.

Det är verkligen livskvalité att få åka dit♥

/Elise

"Tidda, hur känner vi varandra egentligen?"*


(Elisabeth beundrar Tiddas nya Harry Potter halsband, Mao gör frosting till muffinsen, David och Tidda vid tårtbordet, Tidda och hund)
*Mao frågade hur jag och Tidda känner varandra och jag kom inte på något enkelt svar utan frågade Tidda...

Efter en dags fejande, bakande, ombakande (muffinsen, eh, glömdes av i ugnen...), handlande m.m. så var vi framme vid kalastiden. Gästerna anlände, Mao fick uppdrag direkt att göra frostingen till muffinsen vilket vi inte hunnit med. Sedan tårtätning, sång m.m. och kvällen flöt på fint med skratt, flumm och intressanta samtal. Några drog till krogen och vi som var kvar spelade TP (där jag förlorade stort...). När alla gått avslutade jag, Tidda och David natten med nattamat och mer Big Bang Theory.Idag sov vi ut rejält. När jag klev upp gick jag in till Tidda och David och vi satt i sängen och pratade en stund innan jag och Tidda bestämde oss för att göra ansiktsmasker (en tradition sedan förra gången jag hälsade på :) ). Tidda tyckte själv att hon såg ut som en läskig zoombie i sin. Under tiden vi väntade på att maskerna skulle bli klara kollade vi in en artikel om Hemnets dyraste objekt någonsin, en våning på Östermalm för 55.000.000!! Man undrar nästan hur världen är skapt...
När vi var rena, mjuka och vackra lagade vi mat; Sara Lee pizza (också tradition sedan förra gången). När vi åt tittade vi på, gissa! (Big Bang Theory). Efter det var det dags att klä om, packa och sätta sig i bilen till Sundsvall varifrån jag senare tog tåget hem till Östersund.

Nu är jag tillbaka i min egen säng på Brunnsgränd och lyssnar på Jonas Alaska – Jonas Alaska efter en mycket händelserik, rolig och intensiv vecka. Nu väntar några veckor med en hel del plugg, vilket nästan är behövligt på något sätt. Känner i alla fall att jag har koll på läget för tillfället, vilket är skönt.

/Elise

It all started with the big bang - BANG!

Nu sitter jag hemma hos Tidda i Härnösand :) Kom hit igår morse och igår gjorde vi mest ingenting, låg hemma och sov, tittade på Big Bang Theory, promenerade och handlade. Rätt skönt faktiskt.
Idag skall Tidda ha lite fikakalas, för hon fyller år på måndag (GRATTIS!♥), så vi skall, innan dess, baka tillsammans med hennes syster Ida och kompis Viola. Men först och främst skall vi handla ingredienserna!

Vi höres!

/Elise

Nyfikenhet, närhet, nytta, strike, äggröra, mackor, nya vänner, nya campus, ny kunskap - 2/3 av studentambassadörsutbildningen


(bowling i Härnösand, eget dubbelrum i Sundsvall, morgon i Sundsvall; före-efter frukost, campus Sundsvall)

För ca en timme sedan kom jag hem från Sundsvallståget efter två intensiva, roliga och spännande dagar i Härnösand och Sundsvall med utbildning i att vara Studentambassadör för Mittuniversitetet. Eftersom man då skall representera hela universitetet med alla tre campus är det ju bra om man besökt dem och har en bild själv av hur det ser ut där. Det hela avslutas imorn på vårt campus i Östersund.
Det började tidigt i måndags morse då vi var fem st från Östersund som tog tåget till Sundsvall och sedan buss till Härnösand med Sundsvallsborna. Väl där mötte en upp från Härnösand. Vi började med lunch på biblioteket, sedan introduktion av studentkårerna i Härnösand och Sundsvall plus rundvandring på campus. Vi satt sedan i en föreläsningssal i huvudbyggnaden och hade introduktion av jobbet, MIUN: s programm, upplägg, målgrupper m.m. En som tidigare vart studentambassadör kom och berättade om sina erfarenheter. Vi gjorde lära känna varandra övningar, tävlade m.m.
När vi var klara för dagen bar det av bort till Parkaden där vi bowlade (nån slags "stafettbowling", där man var 2-3 st på varje bana och tävlade i lag, jag och Therese spöade skiten ur de andra ;) ) och åt middag. Glada, mätta, trötta och stela gick vi till bussen tillbaka till Sundsvall där vi Östersundare sov på hotell (med VARSITT dubbelrum) över natten.
Nästa dag startade tidigt med en brakfrukost på frukostbuffén (mums mums!). Sedan gick vi den långa vägen genom halva Sundsvall bort till campuset (till skillnad från Östersund så ligger varken campus Sundsvall eller campus Härnösand speciellt centralt). Det var riktigt fint, modernt och snyggt, men ändå gammaldags retro, byggt som en liten dansk stad med fina putsade hus, nästan alla hoppkopplade med underjordiska gångar och överjordiska broar. Först gick vi bort till Metropol, ett företagshus på andra sidan campus där vi skulle vara under dagen. Där fick vi introduktion i karriärtorget och MIUN innovation (universitetets företagshjälp för studenter) och sedan ut och tillbaka till campus där vi fick en rundtur. Tillbaka på Metropol startade dagens huvudaktivitet där en Åsa, som hade eget företag där hon utbildade i mässor, hade aktiviteter och föredrag med oss hela dagen om hur man hanterar och når ut till människor på events och mässor. Mycket givande!
När vi avslutat dagen vandrade vi bort mot Västra station där vi väntade in tåget tillbaka till Östersund. Trötta och slitna så kändes tågresan ofantligt lång. Jag och Annika pratade, pluggade och sov omvartannat innan vi äntligen rullade in i hemstaden.

Nu sitter jag hemma i lägenheten i min egen säng och är ofantligt trött! Skall hänga med datorn en stund, sedan sova och köra hårt sista dagen i utbildningen + skriva en 2-3 sidors uppgift tills torsdagens seminarium...

So long!

/Elise

Välfärd och ambassadörsjobb

En kort update.

Efter den inlämnade hemtentan i fredags har vi denna vecka startat igång moment 2 i kursen: Välfärd. Det är mest artiklar i kurslitteraturen denna gång, på både svenska och engelska, från olika rapporter och tidskrifter om socialt arbete.
Föresten så blir nästa vecka busy busy. På måndag morgon åker jag till Härnösand/Sundsvall för att utbildas till Studentambassadör för Mittuniversitetet. Det är ett jobb där man åker runt i skolor etc. och informerar om universitetet (och får betalt!). Låter superkul tycker jag och utbildningsdagarna verkar också roliga och givande, med föreläsningar, rundturer och övningar på de tre olika campusen. Dessutom restaurangmiddag, bowlingkväll, hotellnatt (och hotellFRUKOST♥ på Scandic)! Tror det kommer bli toppen :)

Nu skall jag se klart Blue Bloods med mamma och senare skall dagen avslutas med det klassiska M*A*S*H.

/Elise

Living in a globalized world and I am a globalized girl

Eftersom det är så mycket snack om globalisering i mina böcker nu så har det fått mig att fundera. Över en annorlunda slags globalisering; vänskaps-globaliseringen.
För det är ju så, min generation växer upp i ett samhälle där geografiska aspekter tar allt mindre plats i valet av vänner, genom internet, bättre och snabbare kommunikationer så har vi hela världen för våra fötter där vi kan möta människor som vi aldrig hade mött annars. Anledningen till att jag funderar över detta är ju såklart för att det absolut är så i mitt fall. Ta bara en titt på denna kartan;

Vid varje pil bor en eller flera av mina närmaste vänner. Från Boden i norr till Malmö i söder, en sträcka på ca 150 mil. Och detta är bara Sverige.
Det är ju nämligen något jag verkligen fått känna av nu när jag flyttat ut till mer glesbygd och längre från södra Sverige, avstånden till allt. Det är på gott och ont, för jag kan tycka att det är ganska skönt att liksom inte behöva flänga omkring så mycket och kunna koncentrera mig mer på skolan och livet här. Samtidigt blir det ju allt längre tidsperioder mellan det att jag möter mina fina vänner och det känns såklart. Jag vill åka ner till Malmö och gå på Martin och Jepsons klubb Ode to Joy, men det är inte bara att ta tåget i 4 timmar, ett tåg som går varannan timme eller så. Jag har en kanske två tåg om dagen, det tar 13-14 timmar och kostar mer än det dubbla. Å andra sidan kan jag spontant ta tåget till Sundsvall var tredje timme, hälsa på Tidda i Härnösand över en korthelg för en billig peng, ta bussen till Ida i Boden över en långhelg - saker som innan både tagit tid och pengar.

Men tillbaka till globaliserings-teorin. Jag satt alltså och pluggade idag och plötsligt liksom slog det mig vilken tur jag ändå har som har alla dessa vänner, som jag kan hälsa på och se Sverige från alla dess fina kanter. Jag älskar att resa runt i Sverige för det är så himla vackert, och man får bo hemma hos olika slags familjer, se olika traditioner och ha det bra. För 100 år sedan var det häftigt att åka in till närmaste storstad och alla ens närmaste vänner bodde i granngården. Globaliseringen påverkar allt och alla på olika sätt, även om man kanske kan disskutera att kalla förflyttning inom Sverige globalisering. Men okej, på ett internationellt plan ser det ut ungefär såhär;

Baserat på ett urval av mina facebookvänner ser det ut såhär, varje prick är ett land där jag känner någon (pricken är utplacerad på en random plats, ej en specifik stad).
Detta är något som jag tycker är helt fantastiskt med dagens teknik, att vi kan enkelt och snabbt koppla ihop oss med hela världen, världen har plötsligt blivit mycket mindre. Vi lär och utvecklas av varandras kulturer på ett helt nytt sätt.

Men men, nu börjar detta låta som ett skolarbete så jag stoppar där. Trevlig kväll på er!

/Elise

Decorated with loveNu var det längesen jag skrev, det har en ganska enkel förklaring; jag hade inlämning av hemtenta i fredags!
I fredags kom pappa, mormor och morfar hit och har stannat hela helgen (mormor och morfar åkte i förmiddags och pappa åker imorn kväll). Det har betytt full rush i bankande, byggande, skruvande, borrande, uppackande, nerpackande m.m. Först och främst byggde morfar och pappa igen "hålet" i min vägg, d.v.s. där det tidigare vart dörröppning för dubbeldörrar (väggen med alla affischerna på bilden). Igår gick vi på stan, jag och mormor och morfar var på skivmarknad i Gamla tingshuset (köpte 2 Beatles skivor och 2 Toto skivor), på Jämtens marknad nere på Stortorget (mormor och morfar köpte ett nyckelskåp och vi delade på en Langos♥) och sist men inte minst - en fika på Törners med mamma och pappa. Blev inte så mycket fix och trix den dagen, men...
...idag har det hänt en hel del i mitt rum! Min Billy-bokhylla fick sällskap av en instans på huvudet, lite mer plats för skolböcker med andra ord. Under kom anslagstavlan, kalendern och min snapsflaske-samling upp. På väggen mitt emot satte pappa upp mina fem rosa hyllor där nu gossedjur, smycken, ljuslyktor, prydnadssaker m.m. samsas. Till vänster om dem har nu äntligen mina fina Ark-tavlor kommit upp, som jag jobbat med ett tag; en stor med diverse prylar, lite bilder, plakat m.m., en med Ark version 2010 och en med Ark version 2002. Till vänster om dessa, ovanför sängen fick mina svarta änglavingar plats :)
Väggen som förrut var ett hål blev täckt av alla dessa affischer jag haft liggande i flera år, det är ju ännu skarvar m.m. men tids nog skall det upp en fondtapet. Tills dess, tycker jag att den nuvarande utsikten är heeelt okej ;)

Nu har vi ätit familjemiddag (för första gången sedan...juli?) och skall utan Albin avsluta med lite glass och te i soffan!

So long.

/Elise

RSS 2.0