Korea i Ängsmon


M*A*S*H freak som jag är så var jag såklart tvungen att ta kort på denna skylten, under cykelturen med mamma i söndags. Jag undrar jag vad Klinger gjort i Ängsmon?! :O


Jamie Farr som den ständigt kvinnoutklädde Korpral Klinger i tv-serien M*A*S*H. Trots sina ständiga försök att bli knäppförklarad så blev Klinger en av de få karaktärerna som fanns kvar igenom hela serien (tillsammans med Benjamin Franklin "Hawkeye" Pierce, Margaret "Hot Lips" Houlihan och prästen John Patrick Francis "father" Mulcahy).

/Elise

Världsbokdagen/World Book and Copyright Day/Día Internacional del Libro/Dia internacional del llibre

23e april varje år så firas världen över Världsbokdagen "för att uppmärksamma boken och upphovsrätten". Idén kommer ursprungligen från Katalonien där traditionen att på Sant Jordi (Sankt Görans dag, även det 23e april) så skall kvinnorna ge männen en bok och männen skall ge kvinnorna en ros (i dagens samhälle kan man ju diskutera hur jämställt det är..). Förra året infann sig 23e april på självaste påskafton, vilket ledde till att man i bl.a. Sverige flyttade dagen till 13e april, men eftersom jag befann mig i Spanien - och inte minst i självaste Katalonien - så fick jag uppleva en tvättäkta bokdag/Sant Jordi med Barcelonas gator proppfulla med bok/rosstånd. Läs mer här.

Idag blev jag inspirerad på så sätt att jag plockade fram lite gamla böcker. Jag tjuvstartade redan igår med att plocka ner den tjocka Boken om Pelle Svanslös som jag fått - eller kanske snarare ockuperat - från farmor. Tänk så lätt den är att läsa när man är vuxen! Den är för övrigt den tjockaste boken jag någonsin läst, vilket väll säger lite om mitt bokläsande. 


Ovan: helt underbart citat ur första delen i boken!


Jag bestämde mig också för att passa på att få ordning på mina Lotta böcker. För er som inte vet så menar jag inte Lotta på Bråkmakargatan utan de 47 böcker om Lotta Månsson som pseudonymet Merri Wik (egentligen Ester Ringnér Lundgren) skrev mellan 1958-1991. Generationer av flickor har läst dessa och jag är inte den enda som tagit över min mors samling och fortsatt att samla på mig ännu fler. Jag kom hur som helst fram till att jag i hyllan har 22 st, 5 st är lästa men nedpackade på okänd plats och 1 är i stugan. Långt ifrån alla de 22 är lästa, men det blir nån-några per år. Det fascinerande med att leta igenom samlingarna är ofta de inskriptioner som finns i början på böckerna, då de flesta är köpta på loppis så är det från människor jag aldrig ens träffat, men de säger ändå en del om vem som ägt den, som ovan bild: "Julen 1959 fick jag denna bok av Tant Andrea Gavelin. Bäckvägen 16 Brunflo" - ur Ja, se Lotta! (nr 2 i serien). Boken är, så vitt jag kan komma ihåg, även köpt av mig i Brunflo på loppisen där och har alltså inte kommit så långt. Men tänk ändå att den gavs bort i julklapp när mina föräldrar inte ens fyllt 1 år! :O Läs mer om Lottaböckerna här.

/Elise

"Framför mig har jag en lång tid av slit och släp, för lite sömn och otaliga vägar"


Nu är det snart dags, om bara 2 dagar så startar Stiko Per Larssons vandringsturné - mil efter mil till fots från Trondheim till Stockholm - allt för att sprida musik och för den goda sakens skull. Det är så galet kul att han just nu, när jag flyttat till Jämtland, passerar igenom landskapet för ett antal spelningar! Alla intäkter går till S.O.S. Barnbyar och Stiko med band sover hemma hos vänliga människor längs vägen. På detta sätt sprider han sin musik på ett unikt sätt både på landsbyggd och i storstan. Nämnde jag föresten att hans musik och texter är helt fantastiska? Det är de! :)

Själv så ska jag dra med Elin till spelningen här i Östersund, sen återstår att se om jag lyckas lura med mamma till Trångsviken och kanske t.o.m. Mörsil desförinnan ;)

Läs mer om projektet: http://www.vandringsturnen.se

/Elise

Vem är din Håkan Hellström?

När jag, Linnea, Ida och Rosa är tillsammans så pratas det såklart kopiöst mycket om vårt stora gemensamma intresse; musik. Vi möttes genom musiken och det är fortfarande en av de stora sakerna som håller ihop oss, så det blir såklart lite diskussion. Förra helgen kom vi på något av ett nytt uttryck: "min Håkan Hellström". Uttrycket kommer ifrån att Ida, till skillnad från oss andra tre, inte fattat grejen med Håkan Hellström. Hon hatar honom inte, men älskar honom inte heller. Faktum är att många, som är lite intresserade av musik, har en sån artist; som alla andra verkar tycka är hur bra som helst men hur mycket man än försöker så kan man inte förstå magin bakom artisten. 


"Min Håkan Hellström" är Markus Krunegård. Markus gör härliga låtar och vackra texter, men han lyckas liksom aldrig komma ända in i mitt hjärta på något sätt, jag vet inte riktigt varför. "Hollywood Hills", "Jag är en Vampyr", "Hela livet var ett disco" och "Everybody Hurts" har jag på sätt och vis lärt mig att gilla för att mina tre vänner är så galna i honom, men jag har aldrig blivit lockad till att lyssna på mer. Jag hatar honom inte - men jag älskar honom inte heller.


På tal om musik så måste jag såklart nämna att Markus, tillsammans med några andra artister i veckan blev klara för Storsjöyran :D Släppet bestod förutom Markus av bl.a.
Laleh
Anna Ternheim

Festivalen blir bara bättre och bättre för var dag. Och snart är det dags för mig, Ida, Elsa & Herman att köpa biljetter!

/Elise"Tänk, detta är första gången vi ses alla fyra utan att det är någonting Ark relaterat"....eller så blev det inte så i alla fall.

Prästgatan, Östersund
Torsdag kl. 20.00

Rosa har anlänt till min stad och vi tar en promenad så jag kan visa campus och så vidare. Det är lugnt och tyst, vi svänger ner på Prästgatan och pratar en massa. Helt plötsligt ser jag en affisch där det står "The Ark" varav jag utbrister: -"Haha, kolla! Ett band som heter The Ark skall komma hit...*tittar ner och ser en bild på The Ark*...men det ÄR ju The Ark, vad är det här? Martin och Jepson skall dj:a på O'Learys...IMORGON!!" :O Första reaktionen för oss båda var nog att det var ett skämt. Den andra ilska och ledsamhet, eftersom vi ju skulle åka till Åre dagen efter och absolut inte kunde vara i Östersund då. Den fina promenaden blev nästn förstörd! Men bättre blev det, Ida gick med på att köra de 10 milen mellan Åre och Östersund dagen efter och Linnea tyckte bara det var skönt att hoppa av tåget en timme tidigare. Slutet gott allting gott: vi skulle nu inte bara vara tillsammans alla fyra vänner hela helgen, åka skidor/bräda och njuta av vackra Åre - vi skulle också se våra idoler dj:a!


Åreskutans topp
Fredag kl. 14.00

Men först så var det ju den där skidåkningen. Tidigt på fredagen, kl. 7.20, mötte jag och Rosa upp Ida vid tåget till Åre. Väl framme, en timme senare, köpte vi lunch på Ica och kånkade sedan all vår packning upp till kabinbanan i väntan på att hämta ut våran hyrbil. En fin kritivit Seat Ibiza blev det, våran lilla sötnos! :) 
Sen ut i backarna, först lite uppvärmning i Rödkullen innan vi tog lunch; korv/falafelgrillning vid toppen av Vm 8:an i strålande sol :) Eftermiddagen spenderades uppe på toppen med den mest underbara skidåkningen såhär års. En liten fika hanns med innan det var färdigåkt och vi gick trötta och sletna tillbaka till värmestugan för ombyte. Vi packade sedan in allt i bilen och begav oss till stugan där vi lämnade lite packning och chaufför Ida tog en dusch. Efter det en fin biltur till Östersund ackompanjerat av Armand Mirpours nya skiva.
Armand Mirpour – Boy Will Sing For Directions Home


O'Learys Östersund
Kl. 01.00

Efter pizza, upphämtning av Linnea vid stationen och ombyte så var vi tillslut påväg till "Olles". Vi var superglada, men det var fortfarande så himla otroligt att det skulle vara sant alltihop! Väl framme slog vi oss ner vid ett bord och tog varsitt glas av olika slag. Därefter väntan som innebar att vi trodde att ungefär varenda taxibil utanför fönstret var Martin & Jepson. Efter en stund hittade tillslut Linnea och Ida det lilla dansgolvet, allra längst in på stället, där grabbarna stod. Det var fortfarande väldigt otroligt att de stod där på riktigt. Men sjutusan vad kul vi hade! Vi dansade loss till låtar som David Bowie – Rebel RebelKiss – I Was Made For Lovin' YouEdison Lighthouse – Love Grows (Where My Rosemary Goes)The Darkness – I Believe In A Thing Called LoveThe Ark – Kolla Kolla m.fl. Filip och Fredrik (Hammar och Wikingsson) dök plötsligt upp på stället, de skulle tydligen ha nån show i Östersund dagen efter. Men de var mest i vägen, tog upp plats och det blev bökigt på dansgolvet, dessutom trampade Filip på Linneas fot. Nä, usch på dem. Vid ett tillfälle stod vi framför mixerbordet och dricker vatten, då Jepson kommer fram bakom mig, lägger handen på min axel och säger: -"Hej, hur är läget?" Haha, hjälp! Blir ju inte alls stirrig av att bli igenkännd av min idol...
När kvällen var slut och lamporna tändes ville vakterna få ut oss därifrån, men vi pratade med Jepson och ignorerade dem ganska länge. Vi var ju trots allt tvungna att få svenneklappa med honom. Glada i hågen var vi bland de sista som lämnade stället tror jag. Men så sjukt glada vi var! Dock kändes det fortfarande inte som att det var på riktigt...


Ristafallet
Lördag kl. 16.00

Efter uppvaknande och frukost åkte fyra väldigt trötta tjejer tillbaka till stugan och vidare. Första utflyktsmål blev Ristafallet, ett vattenfall strax öster om Åre där bl.a. scener ur Ronja Rövardotter spelades in. Därför krävdes såklart ett äkta Ronja-vårskrik:
Bratteggen
Kl. 21.30

Efter en visit på Åre Chokladfabrik, tacosmiddag och Rent behövde vi en promenad för att piggna till. Vi gick ner till gamla skidbacken och tittade på det vackra ljuset, rusade i backen, vårskrek lite mer och kramades ganska mycket :)


Åre station
Söndag kl. 16.00

Vi vaknade upp hyfsat tidigt i stugan och det slutade med att alla hamnade i Linneas och Idas sängar i en enda stor hög innan vi åt frukost. Efter ihoppackning m.m. lämnade vi stugan och begav oss till Åre där dagen spenderades med shopping och Max innan allt stängde. Rosa åkte hem strax före 16 och vi andra satt i 3 timmar på stationen och väntade. Jag och Linnea tog en promenad till Bygget och byn medan Ida sov hos grejerna. Ida var jättestolt över sin nya guldkavaj. Vi var alla ganska trötta. Linnea åkte även hon med till Östersund och väntade in nattåget istället för att sitta själv i Åre i 2,5 timme. Ida gick direkt till nästa tåg hemåt. Jag och Linnea tog en promenad, igen, denna gången i Östersund. Senare på kvällen gick jag med henne och pappa ner till tågetoch efter det var det plötsligt bara jag och mamma igen. Back to vardag!
Ja, tillbaka till vardagen, till tentaplugg och stora tjocka böcker. Har galet mycket i skolan de kommande veckorna, så kommer förmodligen inte vara så mycket intressant att skriva här, men man vet aldrig vad som händer. Om det är någonting som helgen lärde mig så är det att allt kan hända närsomhelst ;)

/Elise

En tumme upp, en tumme halvt ner


©Sandra Björklund Qvarfordt
Arken i Parken 2011; Ida, Linnea och jag

Den stora musiknyheten idag är det som många av oss angelheads har gått och väntat på länge länge. Äntligen är Klacksparken i Parken, uppföljaren till Arken i Parken - The Arks egen festival på fantastiska Tyrolen i lilla Blädinge officiell, har bandsläpp och biljettsläpp. Nu är det snart på riktigt!! Dagarna på och utanför Tyrolen förra sommaren var bland de bästa i mitt liv. Att få leva med sina vänner som riktiga hippies och stiga in i 60-talet inne på den fantastiska Folkparken var som att stiga in i en dröm. Visst, The Ark kommer av uppenbara anledningar inte dit, men egentligen spelar det inte så stor roll vilka band som kommer, för det är allt runtomkring som är det mest fantastiska. Kan knappt vänta, 25/8 - KOM NU!


Den andra nyheten är av lite mer deppig karaktär. Jag skrev ju att Mew skulle komma till Roskilde - som jag inte skall på. Jag har även haft lite koll på en festival i Trondheim, Pstereo 17-18/8, dit både Den Svenska Björnstammen och fina Jonas Alaska kommer. Men eftersom festivalpassen överstiger ca 1200 svenska kronor, det trots allt är 25 mil dit och jag inte har någon att gå med så hade jag redan dumpat idén. Men, så idag så ser jag att Mew, ett av mina absoluta favotitband, skall dit! Jag gillar bandsläpp, men inte när mina favoriter åker på festivaler inte jag skall på...suck.

/Elise

-"Så vad gjorde ni i påsk?" -"Jo vi såg hela säsong 2 av Bones, du då?"


Bratteggen,
Påskafton kl. 21

Efter ett par dagar i stugan börjar det kännas som semester på riktigt. Jag fick köpt ett par skidor, begagnade hyr-sådana och superfräcka stavar till det. Så nu är min utrustning komplett inför fredag! :) Det blev även en allmän shoppingrunda i Åre med all dess rea och utförsäljningar - och såklart Åre Chokladfabrik. På kvällen dukade vi upp en fin påskimiddag med getostpaj, gubb- och gummröra, sill, aubergine/squash "bakelser" och glass med hard topping till efterrätt. Smaskigt värre! Och så ser vi på Bones, såklart.


Påskdagen kl. 13.30

Vi tar en tur nästan runt Hälge-Bonäs rundan i snön. Snön blir ymmigare och ymmigare och när vi kommer hem är vi rejält trötta efter traskandet. Så vi tittar på Bones, såklart.

-

På annandagen åker vi en sväng till Edsåsdalen för lite skidåkning. På kvällen åker jag tillbaka till Östersund eftersom skolan började igen igår. Men imorn är sista dagen på den här veckan för mig, imorgon kväll kommer Rosa och sedan bär det av ut i backarna på fredag! :D
Har varit lite allmänt snurrig idag, men mer om det efter helgen. 
So long!

/Elise

Och om jorden går under så står vi nog kvar där i alla fall


Gammal bild. Men till helgen är det vi + Rosa och ingenting annat. Fint. Mycket fint.

Resumé av påskhelgen kommer. Godnatt!

/Elise

"Här är mitt rum, här är min smutstvätt. Åh åh, där är Noblesseasken!"


Elins lägenhet
Tisdag kl. 20.30

En spontan filmkväll. Jag och Elin är ju nämligen spontana numera. Och Elin hade visst lånat hela En ö i havet-serien på biblioteket så då var det ju onödigt att inte se den tillsammans. Så det blev Elise kommentators-version på, jag har sett den där serien lite för många gånger för att inte kommentera allt och säga saker som "men i boken är det såhär..." plus att jag erbjöd den fina tjänsten att översätta all tyska i programmet. Inget av det speciellt uppskattat av någon annan än mig själv...


Kl. 1.00

När filmen var slut så kan man ju inte bara gå hem sådär kl. 1 en tidsagskväll. Nä, Elin plockade fram sina fotoallbum och jag fick en snabbkurs i den Alnebergska släkten och hela Elins liv ungefär med alla läger, skolavslutningar, släktträffar... Fick svar på saker som att man inte behöver ha en anledning till att ha reflexväst och Tunisien-hatt, vad Ockelbo-soffan var, hur Elins rum i Ockelbo såg ut, varför Elin älskar apelsinchoklad (inte för att jag visste innan att hon gjorde det), att syssling inte är ett begrepp som går hem i Gävleborg och vad olika betydelser av sommarläger kan vara. Dessutom har jag övat mig i att känna igen alla Elins släktingar, om jag någon gång skulle behöva kunna det liksom. Det hela filmades till en 10 minuters dokumentärfilm som av olika upphovsrättsliga skäl inte får visas för utomstående...
Till nästa gång har jag laddat upp med mina fotohögar, it's payback time!


Campus F234
Onsdag 12.00

Nu tar jag påsklov. Lunchar hemma med mamma. Handlar en ram till ännu en broderad tavla. Chockar Elin med ett spontant hej då-besök då hon öppnar i handduk och drypande hår. Stackare. Skall packa för imorgon, då kommer pappa och efter lunch åker vi till stugan för påskfirande, skidåkande m.m.


GLAD PÅSK!

/Elise

En pärla i Härjedalen - en kaféupptäckt i Sveg

Tidigt imorse (7.30) var jag på plats på Campus, där jag mötte upp Linus och vi hoppade in i bilen för en några timmars resa till Sveg, där förmiddagen skulle spenderas med jobb; bokbord och föreläsning på Svegs Gymnasieskola. Tidiga som vi var så tänkte vi att vi skulle ta en fika, och hittade Svegs konditori/Café Cineast mittemot skolan. Att stiga in där var som att slungas tillbaka till 50-talet och man fick en varm känsla både av inredningen och de imponerande bakverken. Vi var redan imponerade, men det dröjde till efter arbetsinsatsen som vi verkligen blev helt tagna...


Vi lämnade kafét och gick in i skolan, mötte upp studievägledaren Birgitta som visade oss till vårat bord. Vi stod där ca en halvtimme innan vi packade ihop för att hinna med lunch innan föreläsningspasset. Lunchen åt vi i skolans matsal, det kändes väldigt konstigt att vara tillbaka i en "bamba" och äta. Men vi fick stuvade makaroner så jag klagar inte! Vi berättade att vi tyckte kafét vart så mysigt och Birgitta frågade om vi gått upp på andra våning, men det hade vi ju inte...
Vi höll föreläsningspasset inför ca 20 avgångselever och det gick bra trots att vi bara pratat ihop oss litegrann och improviserade en del. Nu såg vi fram emot att gå tillbaka till kafét och smaka en såndär enorm chokladboll vi sett tidigare.

Vi började med att gå upp på andra våning - och det var nu vi blev så sjukt imponerade av stället! Se själva:

Här fann vi flera rum, inreda efter olika filmteman t.ex. skräck, maffioso, 50-tal, Star Wars... Det som var totalt "breathtaking" för min del var det här:

En Darth Vader mask signerad av självaste Hayden Christensen. Ni som känner mig vet säkert att det är inte ofta jag säger att en kille är snygg, men Hayden Christensen var den första killen som verkligen tog mig med häpnad, när jag var runt 11-12 år. Och ja, han är fortfarande jättesnygg!

Så var det den där chokladbollen. För att visa hur monstruöst stor den verkligen var så är denna bilden väldigt sägande:

Till vänster: en chokladboll i normalstorlek. Till höger: Café Cineast megamegaboll. Jag och Linus delade på den stora...och orkade ändå inte äta upp!!

Glada i hågen åkte vi sedan hem - efter ett kort stopp för köp av skiva på macken (Toto blev det, fint sällskap hem) - och fick uppleva alla fyra årstider efter varandra; snö, strålande sol, hagel, slask, mulet...

Nu är jag trött men nöjd med dagen. Skall slänga ihop lite kvällsmat och sen i kojs! :)

/Elise

RSS 2.0