My valley is my home

Sitter på golvet i mammas och pappas sovrum och skriver på vår gamla trötta dator som tar en kvart att starta upp. Jag har åkt hit över dagen för att gå på en liten spelning på Gamla Tingshuset, en Östersunds-kille som heter Patrik Backlund som spelar. Det är kallt, mamma skruvade ner alla elementen innan vi åkte. Men ska bara vara kvar ett litet tag till, förhoppningsvis kommer jag tillbaks till stugan ikväll. 
 
Hoppas ni haft en fin jul! Det har jag. Fint sällskap och fina klappar i lugnets Bratteggen. 2012 är snart slut och ett nytt år är snart här. Blir nog ett bra år det med.
 
Avslutar med första låten med Mattias Alkbergs Begravning, fullängdaren kommer 20/2: 
mabd.se
 
/Elise

Låt det singla och hagla, både drömmar och dagar (det nya året ropar på dig)

Vinternatt och snön faller utanför fönstret. Jag har just nattpluggat lite, något som jag insett passar mig bra då jag arbetar bäst under press (t.ex. att kroppen säger ifrån att jag egentligen behöver sova). Forskningsöversikten kan nog bli ganska intressant ändå, sen om jag kommer bli en trevlig människa att umgås med under dagar av allt från haleluja-moments till jag-vill-dränka-mig-i-en-tunna-moments, är ju en annan fråga. Men det löser sig. Allting kommer bli bra tillslut, som en viss björnstam sa.
Smsar en del med Sandra, då hon är på konsert med Alice B på Pustervik, vilket jag pushade henne ganska mycket till idag då jag gärna hade gått om jag kunnat. Det blir en slags distans-variant av att hänga på konsert tillsammans liksom. Så nu sitter jag och filosoferar fram det här samtidigt som jag lyssna på förbandet Cajsa Siik, mysig ny upptäckt!
 
Imorgon (d.v.s. idag, tekniskt sett) så åker vi till stugan och blir kvar till strax efter nyår. Har någorlunda börjat landa i min vardag igen, alla praktikuppgifter är avklarade och allt tyder på att de blir godkända. Ny kurs är igång, nya böcker är inköpta, jag har promenerat ner till badhusparken och surfbukten, vart i skolan, haft föreläsningar, träffat klasskompisar. Som det ska va. Vardag. Men snart är det också jul, vilket inte är vardag. I år har jag knappt fattat att julen vart påväg förrän den är här. Idag var första gången jag frivilligt satte på och lyssnade på julmusik, medan jag lagade min julmat. Det har helt enkelt vart så mycket annat, livet har kommit emellan. Men trots, eller kanske p.g.a., det så kommer det bli en fin jul, en riktig familjejul. Men, får vi inte tv:n att fungera och jag missar Kalle och Karl Bertil så blir jag sur. Nån måtta får det vara!
 
Aja, nu skall man väll sova ändå. Om knappt nio timmar är det julkalender. Så jag avslutar med att säga GOD JUL och GOTT NYTT ÅR tillsammans med några bortglömda jullåtar:
Mew – She Came Home for Christmas
Carl Johan Vallgren – Öppna adventskalendern
Svante Thuresson – Karl Bertil Jonsson, 14 år
Serenades – Come Home
Stiko Per Larsson – Nyår - ett varv till
Mattias Alkberg – Helgen v. 51
/Elise

Fult att peka & Rymdkarusellen

 
 
Fin instrumental musik någonstans mellan Detektivbyrån och Kraftwerk. Ha en bra dag!
 
/Elise
 

Vi borde fira våra 80 vårar, vi borde utstå den här skiten ihop, bland sex miljarder väderkvarnar

Så mycket som hänt. Så lite tid åt att blogga.
Så mycket bra musik här i världen.
Som den här födelsedagspresenten till exempel.
 
Mattias Alkberg – 80 vårar
 
/Elise

I bless the rains down in Africa

Hej. Jag lever. Jag mår bra. Allt är fint!
 
Har egentligen en hel del att skriva, om Sydafrika-kören, om min söndag i Halland, om snö, om min födelsedag, om underbara Musikhjälpen, om min fina praktikplats, om min pysselkväll, om packande, om julkalendern, om resan till Malmö i helgen. Men ja, eftersom jag som ni ser gör allt detta, så hinner jag inte blogga. Blir lite små uppdateringar, men sen får ett längre inlägg komma i nästa vecka.
 
/Elise
 

Åttonde december tjugohundratio (försöker få liv i en trasig värld)

"Jag sitter och gråter, störtbölar, alla de tårar som inte kunde gråtas imorse. Alla de tårar som kommer att fortsätta komma tills jag smält allting, jag vet inte om det någonsin kommer ske.... Jag pallar knappt att gå in i mitt rum, där är de överallt, för vanligtvis är det tröstande att påminnas om att de finns. Nu är det tvärtom.
Den här dagen har tagit på krafterna. Att gå runt och låtsas som att allt är bra, när det inte är det, när man bara vill gråta, men inte kan, när man inte kan förklara för någon omkring sig varför, för ingen skulle förstå.
Frukosten var värst, jag fick nästan påminna mig själv om att andas och t.o.m. mina små dagisbarn märkte att något var fel, de tittade på mig med en såndär blick som säger "är något fel?". Oskyldiga små själar, tänk vad allt var lätt då. På rasten ringde jag Får och Sara Love, Pingvin hade jag ringt redan påväg till jobbet. Det var nödvändigt för att överleva, nödvändigt att prata med någon om det, någon som förstod. Rosa och Sandra smsades det med flitigt.
Nu skall jag överleva resten av dagen, så att morgondagen kommer och denna hemska dagen är förbi..."
Elise Ackerot 2010.12.08
 
Åttonde december tjugohundratio tidigt på morgonen fick jag ett sms från Sandra där det stod "Har du sett The Arks hemsida idag?" Det hade jag inte, men en stund senare hade jag det. Sedan grät jag hela vägen till jobbet.
Jag har ju redan skrivit en del om The Arks uppbrott i och med sextonde september årsdagen, så jag skall försöka att inte vara för långrandig. Men idag är två årsdagen för dagen då vi fick beskedet, kanske en än jobbigare dag än sextonde september. Världen vändes lite upp och ned och det vi tagit för självklart var inte det längre, det vara bara två turnéer kvar. Vi tog verkligen vara på den sista tiden, jag kan inte säga annat. Men även den tiden tog slut och det är inte längre likadant, även om någonting inom oss alla aldrig försvinner. Det måste vi ta fasta på. Forever.
 
Idag skall jag ha kalas, har bakat och fejat en hel dag och lite till. Nu lyssnar jag på Vånna Inget och väntar på gästerna.
 
/Elise

Norrland.

Kör man Googles bildsök på ordet "Norrland" så får man upp ett antal kartor över Sverige med denna landsände markerad och sedan ett antal bilder på snötäckta fjälltoppar och vackra skogsmiljöer. Just det, Norrland, den där platsen långt bort där ingen bor. Där isbjörnar går på gatorna, samerna sköter sina renar utan att veta något om moderniteter och där alla är gnälliga på gnälliga stockholmare som gnäller på vintern.
 
Po Tidholms nya bok "Norrland" har skapat en, om ändå liten, debatt om synen på Norrland och hur den kontrasterar till verkligheten. Det har till och med letat sig ner en del till det som vi kort sagt säger Södra Sverige, idag stod det t.o.m. i GP. Jag ser framför mig hur de sydsvenska dagstidningarnas kulturredaktioner har möte och så kommer frågan upp "Ja, just det, den där boken om Norrland borde vi ju skriva något om, det skulle se bra ut. Du tjejen, du är ju från Norrland, kan inte du skriva nån bra krönika om hur det är att flytta därifrån?"
Okej, jag vet, det där lät bittert. Men allt det här är en ganska bitter sanning, även om bitterhet inte heller löser problemen.
 
Begreppet Norrland i sig är ju redan där skevt, ett samlingsnamn för över halva Sveriges yta. Det skiljer markant mycket mellan Gävle och Kiruna, precis som det skiljer markant mycket mellan Malmö och Mora. Eller...skall vi istället säga att vi ju alla är svenskar, européer, världsmedborgare? Hm. Identitet utifrån geografiska aspekter är något som alltid diskuterats och alltid kommer att diskuteras. Hur är en skåning? - jo nästan dansk. Hur är en norrlänning? - jo introvert och bitter.
 
Jag minns första gången jag hälsade på Ida i Boden och vi var på busstur ut till byn Bredåker med Svenska Kyrkan (där Ida vid tillfället sommarjobbade). Jag stod utanför bussen med Ida och en av hennes kollegor och pratade, när jag sa något i stil med "men ni pratar ju norrländska!" och fick två buttra miner tillbaka och svar i stil med "Norrland?! Vi är från NorrBOTTEN!"
Jag kommer från Södra Sverige och därmed har jag vuxit upp med att se skillnad på skåningar, smålänningar, halänningar, göteborgare och stockholmare. Och norrlänningar. Men inte norrbottningar, västerbottningar, jämtar och gävlebor.
 
Den här hösten, när jag tillfälligt flyttade från Norrland för att återvända till landsänden jag är född och uppvuxen i, har jag mer än någonsin förstått att det är i Norrland jag hör hemma. Inget illa mot Göteborg, Malmö eller någon annan stad i Södra Sverige, men det är i Östersund, Umeå eller Jokkmokk jag ser min framtid.
Samtidigt så kommer jag aldrig någonsin få kalla mig norrlänning, även om jag i slutändan kanske bott fler år i Norrland än i Södra Sverige, så kommer jag för de äkta norrlänningarna alltid att var sörlänning, göteborgare eller västkustare. Det finns ju något tragiskt i det med, för det där är ju samma för alla överallt. Vart du än flyttar så bär du med dig din ursprungliga geografiska identitet in i döden och det är ingenting du kan påverka speciellt mycket. Ingen kommer någonsin tro att jag egentligen kan förstå att sörlänningarnas bild av samernas liv och kultur är så romantiserat och att jag inte kan ha vintersport i blodet för att jag är född söder om dalälven. Jag kan leva med det, jag vet vart mitt hjärta hör hemma och jag vet vad jag vet och kan, jag skall inte bry mig om det. För om det är något som tio års The Ark lyssnande har lärt mig så är det att gå min egen väg.
 
/Elise

Sprang iväg med hjärtat över isen, såg dig bli kvar

Igår Hästpojken, idag lite Alina Devecerski-kväll. Har blivit lite Alina frälst sedan jag insåg att hon är så mycket mer än Flytta på dej. Alina Devecerski – Vem tog dig hem är fortfarande fantastisk! Ge henne en chans till. Och Jämtar, ta chans att se henne i Åre antingen 13/12 eller 28/12 ;)
 
Så dagens sociala flöde, se och njut:
 
/Elise

Kärlek kan va mer än sånt vi lärde oss

Har lite av en Hästpojken kväll, såhär första dagen på näst sista praktikveckan. De är ju fina, menar jag. Förutom att nya singeln Hästpojken – Samma himlar är megafin så skall de spela i glasburen på Musikhjälpen nästa vecka! De har idag släppt en rad artister som under veckan skall uppträda i glasburen, förutom Hästpojken så bl.a. Markus Krunegård, Joel Alme, Looptroop Rockers, Panetoz, Timo Räisänen och Urban Cone. Se hela listan här!
 
Det är i tider av avslut och hej då. Det började med Sandra igår, idag min ledarkollega Håkan, imorgon Tova och sedan fortsätter det bara. Det är både sorgligt och ledsamt, men också en symboliskt start på något annat; resan hem, hem till mitt Norrland och mitt Östersund med min familj. Stora ord det där.
 
Men dagens ord kommer ändå från samme gamle pojke som tidigare under hösten. Läs och berörs:
 
Godnatt världen!
 
/Elise

Minus tio, jojk, renar och lappkaka med smör

Foton: Sandra
 
Efter att ha pratat med Anna nere i Australien som klagade över den ofantliga värmen, så begav jag mig i minusgrader iväg in till stan för att möta Sandra och gå på Jul på Liseberg. Kontraster, indeed.
Vi frös, åt lappkaka med smör, lyssnade på jojk och föreläsning, såg renar, klappade getter, köpte fudge och julsaker, peppade Jokkmokk, planerade sommaren m.m. En trevlig kväll, den sista tillsammans på 66 dagar.
 
Nu väntar en ny fullspäckad vecka, den näst sista i södra Sverige!
 
/Elise

It was the game of thrones and it was the simpsons and it was a saturday

1. Har fikat med Sandra på Condeco. Kändes konstigt att det inte var i samband med en Magnus konsert, men vi fick nöja oss med att Norra kust i alla fall va i stan.
 
2. Köpte igår ett alldeles eget exemplar av Magnus Ekelund & Stålet – Det Definitiva Drevet på cd. Nu är samlingen snart komplett.
 
3. Har en Hello Kitty chokladkalender och idag började årets Tv-julkalender Mysteriet på Greveholm - grevens återkomst. Nu kan julen inte annat än att totallyckas!
 
4. Både Alina Devecerski och Norlie & KKV spelar i Åre i mellandagarna! Hoppas jag kan gå :)
 
5. Le Muhr är dagens musikupptäckt.
 
6. Imorgon blir det Jul på Liseberg med Sandra, det sista vi gör efter att ha umgåtts intensivt hela hösten. Vi avslutar i anslutning till där nästa möte kommer att ske...
(då är det 66 dagar kvar till Jokkmokks vintermarknad 2013)
 
7. Om drygt en vecka börjar Musikhjälpen 2012, fiiint värre!! Jag kommer att vara på plats i Malmö med mina finaste tjejer under den helgen och vara vid buren så mycket som möjligt :D
 
/Elise

RSS 2.0