Plupp♥

Eftersom att jag har såpass mycket barnasinne kvar så är såklart det första jag gör, när jag får en stereo med kasettbandspelare, att sätta i mitt gamla kära band med det blåhåriga "trollet" Plupp. För er som missat denna fantastiska historia så kan jag berätta att Plupp bor uppe i Lapplandsfjällen i en lappkåta och lever helt efter vad naturen ger honom (han måste vara vegetarian har jag på senare år insett). Han kan prata med djuren och hans två bästa kompisar är hermelinen Hermelin och lämmeln Lämmel. Om ni stackars människor inte förgyllts av denne lille prick under eran barndom så borde ni verkligen göra någonting åt det NU!

I övrigt så...

* SM veckan i längdskidspåren avslutades med två rafflande sprintfinaler uppe på skidstadion. Charlotte Kalla ledde ända fram till sista kurvan, men på upploppet gick Ida Ingemarsdotter om och tog hem mästerskapsguldet. Liknande blev det på herrsidan där Emil Jönsson som väntat ledde större delen av loppet, men där Theodor Pettersson gick om precis på mållinjen. De var faktiskt så lika att det tog flera minuter innan måldomarna kunde bestämma sig för att Theo vunnit. Men dubbelt Åsarna guld blev det alltså :)

* Efter drygt en vecka hos oss åkte pappa igårkväll tillbaka mot Borås. Imorse fick jag ett mms med en bild på Starbucks i Göteborg. Jag blev INTE glad...

* Idag har jag lagat massvis med mat. Quorn stroganoff, quornfärssås/soppa med grönsaker, quorn bitar i créme fraiche sås och soppa på bovetesylta.

* Jag har idag fått mail om att jag skall jobba på Nolia-mässan i Sundsvall om några veckor. Det är alltså en utbildningsmässa, liknande den jag var på i Göteborg. Ser jag fam emot!

Men nu skall jag hälla upp soppa i fryspåsar.

/Elise

Såhär i festivaltider

Japp, Vinterfestivalen invigdes igår och jag, Bella, Mikael & Erika plus några andra klasskompisar med vänner var på plats. Det var lite flashmobb stil, när några ungdomar ur publiken plötsligt börjar dansa till Lady Gaga följt av en kör som sjunger Lady Gaga. En hint åt att hon spelat i Östersund? Vem vet. Sedan kom i alla full munmaskerade eldkonstnärer både på marken och Storsjöteaterns tak. Efter invigningen gick vi en sväng ner till Badhusparken, kröp i snöborgen och tog tokiga kort. Vi gick sedan längs vattnet och upp till stan för att ta kort i den offentliga fotoautomaten på Prästgatan - där fotot sedan visas på en stor duk mitt på gatan! Vi klämde in oss alla fyra och gjorde fula miner :) Sist men inte minst så gick vi till Rådhuset där det visades bildpsel över Östersunds historia och en fotoutställning med temat "Jämtland på natten" (eller något liknande).
Jag gick sedan hem, åt middag och såg På Spåret med mamma där vi var galet engagerade, men det hjälpte inte - finaste Christer och Morgan förlorade med en, EN ynka poäng ändå :(

Idag har vi vart en sväng vid skidstadion och sett damernas 10 km fristil. Charlotte Kalla vann - såklart - och det var en superfin skiddag med strålande sol och lagom kallt.
På eftermiddagen och kvällen har vi fixat med ett och annat. Pappa har satt upp en lampa, flyttat en annan lampa. Sedan har vi även installerat den gamla stereon i mitt rum - känns så sjukt kul att ha en stereo igen! Speciellt som jag för tillfället inte har någon egen dator och inte orkar fixa det just nu. Cd, radio, vinyl och kasett - mm, jag gillar gamla stereoapparater :)

Nu skall vi gå och lägga oss, imorgon är det avslutning av SM veckan och skidsprint står på schemat. Det är alltid så spännande och kul :)

Godnatt!

/Elise

En av min och Elins mycket intressanta, matnyttiga och viktiga diskussioner

Det här är förmodligen inte så intressant för någon annan än mig och Elin egentligen. Men jag kännde liksom att den behövde dokumenteras för eftervärlden. SM i gnabbighet utan anledning, kanske.Elise Ackerotposted to till Elin Alneberg
Mamma: "Har du ingen dejt med Elin denna veckan?"
Börjar det här gå för långt?
Elin Alneberg HAHAHA, den var bäst hittills! Och nej, du har ingen dejt med mig den här veckan för jag åker hem till mamma och pappa imorgon:(
Wednesday at 18:53
·
Elise Ackerot VA?! Sätter du föräldrarna framför mig? :O....skämtosido, pappa är här den här veckan och det är SM vecka så det är lika bra ändå ^^
Wednesday at 18:57
·
Elin Alneberg Så du sätter alltså SM-veckan för mig...:P
Wednesday at 18:58 ·
Elise Ackerot Ja? ^^ Nä, men om du bara kunde lära dig att gilla vintersport så mycket som jag så skulle ju allt vara frid och fröjd...
Wednesday at 19:06 ·
Elin Alneberg Jag hade faktiskt gått på skidåkning på stadion imorgon eftermiddag om jag inte skulle åka tåg då!
Wednesday at 19:07 ·
Elise Ackerot Men åk senare då! :O
Wednesday at 19:10 ·
Elin Alneberg Öh, så desperat är jag inte:P
Wednesday at 19:14 ·
Elise Ackerot Inte ens för mig...:(
Wednesday at 19:43 ·
Elin Alneberg Så du skulle aldrig klara dig på morgondagens skidtävling om inte jag är där? Jag som inte ens hade tänkt med dig (om jag hade gått)...
Wednesday at 19:44 ·
Elise Ackerot Jo, men the more the merrier? Nähä, vad är det för fwel på mig nu då? :'(
Wednesday at 19:45 ·
Elin Alneberg Vad krångligt det här blev nu då:P Det är inget fel på mig men du har ju aldrig ens nämnt SM-veckan till mig förrän nu...
Wednesday at 19:46 ·
Elin Alneberg Haha, det är inte fel på dig heller:P
Wednesday at 19:47 ·
Elise Ackerot Det är ju bara för att jag gillar att driva dig till vansinne :) Men va? Ofta vi inte pratat om det.. När kommer du hem då? Du skall inte med på curlingfinalen på söndag? ;)
Wednesday at 19:48 ·
Elin Alneberg Nej, vi har inte pratat om det alls. Jag kommer hem på söndag kväll, så finalen missar jag tyvärr också.
Wednesday at 19:50 ·
Elise Ackerot Attans!
Yesterday at 00:15 ·
Elin Alneberg bananer
Yesterday at 12:02 ·
Elise Ackerot äpplen
Yesterday at 12:06 ·
Elin Alneberg plommon! den var du inte med på!
Yesterday at 12:07 ·
Elise Ackerot physalis! (you didn't see that one coming, did you...)
Yesterday at 12:08 ·
Elin Alneberg traktor!
Yesterday at 12:08 ·
Elise Ackerot glasögonfodralmakaregesäll
Yesterday at 12:08 ·
Elin Alneberg får.
Yesterday at 12:09 ·
Elise Ackerot garderob
Yesterday at 12:09 ·
Elin Alneberg Nej.
Yesterday at 12:09 ·
Elise Ackerot kanske
Yesterday at 12:10 ·
Elise Ackerot mat
Yesterday at 12:11
Elin Alneberg Hum. Ska fundera på saken.
Yesterday at 12:11 ·
Elin Alneberg Nu är jag hungrig. Så ja, mat.
Yesterday at 12:33 ·
Elise Ackerot Mat är gott
Yesterday at 16:14
Elin Alneberg Mmm.


Föresten så ser min dator nu sina sista dagar. Den fungerar överhuvudtaget inte om man inte startar om den minst tre gånger, dessutom har den blockerat virusskyddet - vilken inte går att avinstallera, installera om eller aktivera. Så jag tänkte ha på datorn och surfa den till graven helt enkelt. Vi får se hur länge det håller (ja jag vet, en normal människa hade gått och köpt en ny dator, speciellt om hon har en innestående i studentpresent, men jag är nog för lat och framstegsfientlig för det).

Jag har idag suttit i möte med SoA: s marknadsföringsgrupp tillsammans med Bella. SoA är alltså Institutionen för socialt arbete som är den institution till vilken socionomprogrammet hör till. Det var trevligt, vi disskuterade MIUN: s profil, problem i att nu ut och hur man skall lösa det, mest då inriktat på just socionomprogrammet.
Strax skall jag möta upp Bella igen och dra till Stortorget för att titta på invigningen av Vinterfestivalen :)

Vi ses!

/Elise

Birger, pub, palt, semla & skylt


Campus, torsdag 19e januari 14.49; Introduktionsvecka för de nya nollorna och snöbollsspel på studentplan, i snön! Birger på plats såklart, med både kramar, vinkningar och dans.


Oscars 23.41; Studentpuben/soppis på kvällen med fina Bella och Mikaela :) En låång helkväll med dans, dricka och trevligt sällskap. Fantabulöst!


Prästgatan, fredag 20e januari 19.44; palt och Pip-Larssons hos Elin. Fyllningen blev till förrätt i form av quornbullar som smakade ofantligt mycket vitpeppar. Men jag var hungrig och palt tar lång tid att göra. Och är mättande!


Bratteggen, lördag 21e januari 16.51; när de färdiga semlorna var slut på Coop så fick vi göra egna av köpebröd, grädde och eftersom jag inte gillar mandelmassa så tog jag sylt istället. Ofantligt gott kan jag meddela! :)


Brunnsgränd, måndag 23e januari 19.19; ny skolvecka, SM vecka och semestervecka för mor och far. Är ensam hemma tills imorn eftermiddag eftersom jag har skola dessa första två dagar. Fick äntligen klart dörrskylten som jag broderade för nästan tre månadersen(!) Blev det fint? :)

/Elise

P3Guld-galakväll i Bratteggen

Den Svenska BjörnstammenKapten Röd. Foto: Johan Carlén
Oj oj oj, vilken P3Guld-gala! Skräll efter skräll i vinnarlistan, flera fantastiska framföranden och en något snurrig men söt Salem Al Fakir i programledarrollen!

Jag älskar P3Guld, kanske för att jag älskar svensk musik så mycket. Det är glammigt, högtidligt, nervöst, roligt, festligt och mycket mycket mer. Årets gala sändes från Lisebergshallen i Göteborg och priser delades ut i kategorierna Årets artist, Årets grupp, Årets nykomling, Årets låt och Guldmicken, Årets dans, Årets hiphop/soul, Årets pop och Årets rock/metal.

Pris för pris

Årets artist

Nominerade: Melissa Horn, Kapten Röd, Lykke Li, Veronica Maggio, Timbuktu
Min tippning innan: Veronica Maggio
Mitt hoppas på: Kapten Röd
Mitt hoppas inte på: Veronica Maggio
Vinnare: Kapten Röd

Kommentar: Den stora chocken i att rödtottsreggaesångaren från Göteborg skulle slå den dryga blondinen från Uppsala i denna kategori var en av kvällens stora skrällar. Veronica förvantades ta hem strokovan, men blev tomhänt. Istället jublade hundratals reggae/dancehall fans Sverige över för att mannen som fyller hjärtan och kroppar med glädje och rytm tagit hem priset. Jag skrek och blev tårögd av lycka!

Årets grupp

Nominerade: Deportees, In Flames, Movits!, Rebecca & Fiona, Those Dancing Days
Min tippning innan: Rebecca & Fiona
Mitt hoppas på: Those Dancing Days
Mitt hoppas inte på: Rebecca & Fiona
Vinnare: Deportees

Kommentar: En kategori som egentligen inte engagerade mig så mycket, men jag tyckte ändå att Those Dancing Days skulle få vinna eftersom de i höstas la av och hade sista chansen till pris. Deportees har jag ärligt talat inte sådan koll på, men utefter det jag har hört så är de ju inte dåliga direkt. Och Rebecca & Fiona behöver jag väll inte säga så mycket om. Ni som känner mig tror jag fattar varför jag inte klarar av dem..

Årets nykomling

Nominerade: Avicii, Newkid, Niki & The Dove, Rebecca & Fiona, Den Svenska Björnstammen
Min tippning innan: Avicii
Mitt hoppas på: Den Svenska Björnstammen
Mitt hoppas inte på: Rebecca & Fiona
Vinnare: Den Svenska Björnstammen

Kommentar: Det var egentligen inte helt otroligt, men det kom ändå som en chock att de mysiga Norrköpings-björnarna tog hem priset. Det är nästan så att man blir lite stolt när man följt deras resa från smånischade klubbspelnings-artister med tekniska problem sommaren 2010, till superpopulära p3 hitar och prisvinnare 2011/2012. Jag gillar deras utveckling och hoppas och tror mycket på skivan som släpps under våren. Man känner också, när man ser på de nominerade, att "dansmusiken" verkligen är påväg in på allvar, för att den skall ta sig in på den breda fronten krävs mer popiga inslag och det blir väldigt spännande, vi får se hur detta utvecklas under 2012.

Guldmicken (årets live artist/grupp)

Nominerade: Daniel Adams-Ray, Graveyard, Melissa Horn, Kapten Röd, Veronica Maggio
Min tippning innan: Veronica Maggio
Mitt hoppas på: Kapten Röd eller Daniel Adams-Ray
Mitt hoppas inte på: Veronica Maggio
Vinnare: Kapten Röd

Kommentar: Det här var en väldigt svår kategori, den svåraste skulle jag säga. Jag har sett samtliga nominerade live under 2010-2011 och anser väll mig därför kunna bedöma dem ganska bra. Veronica såg jag från första rad under PIP och blev både besviken, förvånad och nästan lite arg. Vafan, vad är det folk blir så exalterade över? Hon går och sjunger, utan känsla, med tårar och lidande i ögonen som om hon inte ens vill vara där. Nä, guldmicken var hon verkligen inte värd! Både Daniel Adams-Ray och Kapten Röd har imponerat stort på mig på scen under 2011, de har förmågan att fånga och få med publiken och skapa en festkänsla och ett vi. Därför kunde jag inte välja mellan de två men blev såklart sjukt glad att kaptenen tog hem ett andra pris. Nu ser jag fram emot Åre 2/2!

Årets låt
Nominerade: Call my name - Tove Styrke, Jag kommer - Veronica Maggio, Levels - Avicii, Resten av ditt liv - Timbuktu, Vart jag mig i världen vänder - Den Svenska Björnstammen
Min tippning innan: Jag kommer - Veronica Maggio
Mitt hoppas på: Vart jag mig i världen vänder - Den Svenska Björnstammen
Mitt hoppas inte på: -
Vinnare: Vart jag mig i världen vänder - Den Svenska Björnstammen

Kommentar: I den här kategorin kunde jag faktiskt inte säga att det fanns någon som inte förtjänade en plats där. Inte ens Jag kommer, eftersom det faktiskt är en låt som på många sätt och vis är 2011. Men det var också Vart jag mig i världen vänder som blev det definitiva genombrottet för Den Svenska Björnstammen och en stor klubbfavorit. På något sätt fångade den hela musikåret 2011 i sig och kastar sig in på nästa år med stort hopp. Blev såklart otroligt glad även här!

Årets hiphop/soul

Nominerade: Ison & Fille, Mohammed Ali, Newkid, Stockholmssyndromet, Timbuktu
Min tippning innan: Mohammed Ali eller Ison & Fille
Mitt hoppas på: Timbuktu
Mitt hoppas inte på: -
Vinnare: Ison & Fille

Kommentar: Nu kommer vi till de kategorier som jag har lite sämre koll på. Tiumbuktu har jag gillat sedan innan men imponerade stort i Så mycket bättre med bl.a. Flickan och kråkan och med nya allbumet innehållandes toppenlåten Resten av ditt liv. Resten har jag inget att säga om.

Årets pop

Nominerade: jj, Jonathan Johansson, Anna Järvinen, The Sound of Arrows, Syket
Min tippning innan: -
Mitt hoppas på: Jonathan Johansson eller Anna Järvinen
Mitt hoppas inte på: -
Vinnare: Syket

Kommentar: Man tänker "jag lyssnar ju på pop", sedan känner man knappt igen artisterna som är nominerade i den kategorin. Det är en begreppsfråga. Jonathan Johansson har ändå ett skönt lugn och melankoli medan Anna Järvinen har det lite mörka och mystiska i stil med Anna Ternheim och Lykke Li. Hon skulle vart med i Melodifestivalen och sjungit en låt av bl.a. Hästpojkens Martin Elisson - men har hoppat av. Väldigt synd.

Årets dans

Nominerade: Avicii, Axel Boman, Jonsson/Alter, L-Wiz, Rebecca & Fiona
Min tippning innan: Avicii eller Rebecca & Fiona
Mitt hoppas på: Avicii
Mitt hoppas inte på: Rebecca & Fiona
Vinnare: L-Wiz

Kommentar: Aviciis hit Levels är en grymm danslåt som jag gärna hoppar loss till på dansgolvet.

Årets rock/metal

Nominerade: Arch Enemy, Graveyard, The Haunted, In Flames, Opeth
Min tippning innan: -
Mitt hoppas på: Graveyard eller In Flames
Mitt hoppas inte på: -
Vinnare: Graveyard

Kommentar: Inte riktigt min kategori. Men Graveyard är ett bra live-band och har en härlig 60/70 tals stil som är uppfriskande i rock-Sverige. In Flames är ju från Göteborg...behöver jag säga någonting mer?Salem Al Fakir som programledare...kanske inte världens bästa, väldigt snurrig och oimproviserad. Men han gjorde det bästa av det han hade vill jag ändå säga.

Presentationen av årets låt...görs ju alltid genom att en annan artist spelar låtarna i kortversioner. Enligt mig i år en totalflopp då två för mig helt okända människor larvade ihop en allsång som mer förstörde låtarna än att hylla dem. Jag kommer på tyska?! Kom igen. 

Artistframträdanderna...Veronica Maggio startade galan i någon slags brudslöja sjungandes den faktiskt braiga låten Mitt hjärta blöder. Inga kommentarer. Detsamma säger jag om Maskinens Krossa alla fönster, en bra danslåt men ett töntigt och överexponerat band. Ett framsteg sedan Alla som inte dansar är våldtäktsmän, men långt ifrån där än.

Fibes oh fibes framförde nya låten Apex of the sun med sångerskan Icona Pop. Popsouligt och härligt fräscht nytt med götebogrsbandet som är bra.

Rebecca & Fiona med Jane Doe/Bullet. Ja, jag gilade dem inte innan och ännu mindre efter detta. Stella skyltdocksliknande fjompor med hårtork och telefon...suck. Lite häftigt med Ingen människa är illegal-kuppen.

Markus Krunegård gjorde premiär med låten från kommande skivan Everybody hurts. En väldigt typisk Markus låt, lite sorgsen och bitter men med en strimma hopp.

Frantic Amber. Skrik-rock. Förstår mig inte på't.

Laleh hade premiär för nya låten Some die young, med på skivan Sjung som släpps nästa vecka. Är så spänd på vad Göteborgsk/iranska flickan med den fantastiska rösten har hittat på den här gången. Some die young bådar gott!

First Aid Kit spelade en av förra årets bästa låtar som jag upptäckte under Musikhjälpen där den spelades flitigt i början; Lion's roar. Man borde nog kolla in denna unga tjejduo mer!

Kapten Röd bjöd på en fantastisk avslutning med en mix av In kommer ting och Ju mer dom spottar. Det var hans kväll i hans stad och inte mer än rätt att han fick avsluta den. Helgrymmt! :
/Elise

En el año pasado - una otra realidad


Palmallén från triumfbågen ner till Ciutadella-parken min första dag på upptäcksfärd i närområdet - 2011.01.17

För exakt ett år sedan, en sval vinterkväll i Barcelona släpade jag upp en stor och en liten rullväska in i den gamla hissen med grinddörrar på Bruc 84 i stadsdelen Eixample. Jag gissade mig till att det var 4e våningen och sedan gissade jag mig till att det var lägenheten till höger, som tur var hade jag dubbelt rätt och möttes av Xavier "Xavi" och kunde på min då dåliga spanska förklara - att jag pratade dålig spanska. Hans dotter Laura hjälper mig att tolka, jag får mitt rum och hennes halvbror hjälper mig till en kvällsöppen affär där jag får lite handlat. Mycket mer händer inte den kvällen. Jag sitter på min stora säng i mitt nya rum och försöker fatta hur jag hamnat där.
"Och nu sitter jag här på mitt rum och försöker smälta allt. Kommer nog gå och lägga mig ganska tidigt idag, det är lättare nästa dag då man kan starta upp ordentligt. Skall vara i skolan 8:30 imorn och göra ett muntligt test så de kan placera mig i en klass. Det skall faktiskt bli kul att se skolan och se mig om lite i kvarteren. Mitt mål denna veckan är att lära mig omgivningen, plus att jag skall inhandla lite "mysfaktors-prylar", åka till Ikea och se lite av det jag redan sett av stan. Låter kanske konstigt, det där sista, men jag tror det är ett bra sätt att känna trygghet såhär i början Överhuvudtaget så känns det skönt att jag bor bara 1 km från där vi bodde när vi var här 2009. Det gör det hela lite lättare, i alla fall i teorin."
http://ienstadvidhavet.blogg.se/2011/january/pa-plats.html#comment

Såhär ett år senare så är det fortfarande svårt att smälta. Min verklighet då - på en säng i ett rum i en spansk mångmiljonstad är så långt från min vardag nu - vid ett skrivbord i en norrländsk småstad. Det är svårt att greppa och även om jag har så mycket minnen och tänker på den där tiden ungefär varje dag så är det del av en helt annan värld som jag har flyttat ifrån. Det var någonting som var där och då och som aldrig kommer att komma tillbaka, vi som umgicks och studerade tillsammans har gått skilda vägar och befinner oss på olika delar av jordklotet. Men på något sätt är det en del av charmen i det.

Nu är jag mitt uppe i studier om sveriges rättssystem med en stor tjock lagbok i sängen, med snö på marken och minusgrader i luften. Långt ifrån Barcelonas glammiga uteliv, kareokekvällar, Strabucks fika, spanskalektioner, sandstränder och skatestråk. Men jag är lycklig ändå - eller kanske just därför.

/Elise

Vi springer snart in på nästa termin

Har just suttit en stund och kollat igenom kurslitteratur, markerat sidor i de böcker jag har och försökt lära mig lite om förkortningar inom den juridiska världen. Det är blandade känslor inför denna kursen, det skall bli intressant att lära sig om exakt vilka rättigheter som finns och mer hur rättssystemet fungerar, samtidigt är det en lång och tung kurs. Men det skall nog gå bra.
Jag halvlyssnar på P3 dokumentär om folkmorden i Rwanda, mörkret börjar falla över stan men vi går mot allt ljusare tider vilket känns bra. Mamma städar ut julen för fullt.
Igår var jag hemma hos Erika på Södra Grön med Bella, Emma x 2, Mikaela och Annika. Vi åt Tacos, spelade, pratade, disskuterade och var en sväng uppe hos Hanna S som hade förfest med diverse andra klasskompisar. Om nån timme skall jag möta upp Bella och vi skall fika sedan se The Stig Helmer Story (ÄNTLIGEN♥) på bio.

Lugnet före stormen, indeed.

/Elise

En otroligt dålig bloggerska

är jag, eftersom jag inte skrivit på gu vet vad hur länge! Ouf, får bli ändring på det nu...

Det har vart ett fint lov med både en massa kul i form av skidåkning, julfirande och nyårsfirande. Men även lite allvar i form av hemtentaskrivande. Vi tar det i bilder så glömmer jag nog ingenting:Julafton; promenad genom Östersund. Albin, mormor, pappa, mamma, morfar.


Nyårsafton; hela familjen tillsammans i ett snöigt Bratteggen.7e januari; jag och mamma tillbaka i stugan. Vi utforskar Tossön och hittar en naturstig som vi pulsar oss igenom med snö upp till knäna.


13e januari; jag laddar nu upp inför måndag: ny termin, ny kurs, nya böcker - inga små direkt. Men det skall nog gå bra. Vi har nu inte bara avancerat från nollor till ettor - vi är snart tvåor! ;)

Lyssnar på Christer och skall nu bege mig till Itrim. Seeya! :)

/Elise

RSS 2.0