Prestationer på olika nivå

Igår mailade jag en bild. Sen fick jag ett svar:
Bara det! Sen fortsatte det. I eftermiddags fick jag ett samtal från Linnea som sa följande:
Alltså, blir jag och Sandra publicerade och omnämnda i samma sammanhang som Magnus Ekelunds fru Lisa. Ungefär såhär:


T.v. Lisa Ekelunds bild från Bio Norden med Sofia Jannok
T.h. Min bild från Gasskas
 
 
Min bror däremot, han gjorde det här idag:
Tog VM-silver tillsammans med Zebben i Sollefteå :D
 
 
/Elise
 

Dalablått

Igår eftermiddag rullade vi in i hemstaden igen, efter ett par dagar nere i Dalarna. Det som har blivit en rutin de senaste nio åren (forrutom ett år) sköttes även i år på i stort sett exakt samma sätt. Ett kärt återseende av Gun Britt och Lennart, Gun Britts fantastiska mat och Lennarts oändliga historier om forntida Vasalopp. Samma plats vid matbordet, samma säng, samma dagen-innan-känsla. Nu får jag det kanske att låta som något tråkigt slentrianmässigt, men det är det absolut inte. Snarare tvärtom, så är det skönt att det finns något som alltid är nästan likadant och också kan få vara det. I år åt jag trots allt inte quornfärssås dagen innan loppet utan samma dag som loppet, rent av vanskligt. Men men. Det gick bra ändå. Vi fick sovmorgon och startade sent, 12.15. Sen tog vi oss de tre milen förbi Oxberg, Hökberg och Eldris för att sedan gå i mål i Mora på tiden 3.24.12, 1,5 minut sämre än förra året i Tjej Vasan (men ca en minut bättre än senaste Kort Vasan). Nöjda men extremt trötta i mål hittade vi gamla Landehof-vänner som vi pratade med medan vi försökte lokalisera pappa. Efter dusch och ombyte slocknade jag i sängen med podcast i öronen en stund. Sen världens godaste quornfärssås till middag, men världens godaste marrängswiss till efterråt. Trött som jag var somnade jag redan före 00.
 
Dagen efter (igår) var det dags för Tjej Vasan. Vi nöjde oss dock med att bevittna detta på tv medan vi åt frukost. Lite bitter var jag över att Stiko spelade samma kväll och vi skulle hem, men insåg hur ovärt det skulle vara att lägga pengar på att stanna. Det får bli en annan gång. Så, så fort de första tjejerna tagit sig i mål började vi packa ihop våra saker. Efter att ha sagt ett vemodigt hej då lämnade vi Mora för den här gången.
Och åkte förbi mitt framtida hem:
 
Idag är det poddag igen. Ikväll/natt kommer alltså en ny podd från Ekelundskans Yvesand podcasts a spell. Äntligen!
Nu: plugga.
 
/Elise

Gå hem till ditt gryt i skogen (dagens fem)

1. Skivan med Mattias Alkbergs Begravning släpptes äntligen idag och damp ner i min brevlåda. Var dock i skolan hela dagen, men när jag äntligen kom hem så rusade jag efter postnyckeln, rusade ner till postlådan, rev ut all post, rusade upp i lägenheten och slet upp paketet från Cdon. Där va den, snygg, svart och mystisk. Fylld med låtar värda att lyssnas på i allra högsta grad. Okej, det där lät mer dramatiskt än vad det var.. Men ja, skivan är bra i alla fall, efter ett par lyssningar börjar man kunna ta in konceptet och omfånget, men den här skivan är bara så himla mycket musikaliskt att man blir totalt överväldigad. Allt är genomtänkt och poetiskt och jag kommer nog aldrig förstå i närheten av allt som Matti har tänkt bakom tonerna på det här albumet. Men det öppnar upp fantasin och drömmar hos en som få andra. Lyssna här: Mattias Alkberg – Mattias Alkbergs Begravning
 
2. Faråker släppte ny singel idag, efter att för ett tag sedan blivit signad till skivbolaget Universal. "Allt som är skit" är en klassisk svensk poplåt med lyrik och budskap bakom orden, på klingande blekingska(?). Kommande album kommer att bli riktigt intressant!
Faråker – Allt som är skit
 
3. Imorgon tar vi återigen bilen mot Dalarna för att i skidspåren mellan Oxberg och Mora genomföra en Kort Vasa. Som ni säkert vet så skulle vi egentligen inte ha "behövt" genomföra detta en gång till, då TjejKlassikern skulle vart färdig redan i höstas. Men p.g.a. min blindtarmsinflammation i somras så har vi börjat om på nytt och Kort Vasan blir nu andra tävlingen av fyra på väg mot det där åtråvärda diplomet i sommar. Loppen är alltid roliga, röriga, trängiga, jobbiga och utmanande. Det bästa av allt är att vi får bo hos och träffa världstrevliga paret Krång igen, vilket är det som verkligen sätter guldkant på hela vistelsen. Så, på fredag är det alltså dags igen; min åttonde gång i spåret och nog skall det väll gå vägen även den här gången! Önska mig lycka till :)
 
4. Grammisgalan tog plats inne på Dramaten tidigare idag. Tänkte inte skriva nån längre harrang om det men kan ju ge ett par synpunkter. Hiss 1: charmiga First Aid Kit var definitivt värda alla fyra sina priser, go girls! Hiss 2: Kent var som vanligt inte värd de priserna de inte fick, mohaha! Nä, allvarligt. Men ni vet vad jag tycker om Kent, så vi behöver ju inte dra den diskussionen nu. Annars inga större överaskningar, glädjetjut eller besvikelser. Tycker ju i regel att P3Guld är en roligare gala.
 
5, Nu: sova. Imorgon: skola, sen bil ner till Dalarna (i Stiko t-shirt, givetvis!).
 
/Elise

It's your birthday

Världens klokaste man fyller idag 36 år! Saknar den där killen, 67 dagar kvar till Jesus Christ Superstar :)
 
/Elise

Mihá Ja Gievrra, buorre buorre!

Tänkte bara flika in med två fina intervjutips:
Lovisa Negga i Oddasat från spelningen på Ájtte, Jokkmokks Vintermarknad 8/2.
 
Lyssna: Lovisa Negga i Rádio Sápmi del 1
Lyssna: Lovisa Negga i Rádio Sápmi del 2
Lovisa Negga i Rádio Sápmi (SR) från Jokkmokks Vintermarknad 8/2.
 
För övrigt så insåg jag igår att Lovisa Negga heter Elise i mellannamn, coolt va?
 
Nu skall jag fortsätta med praktikansökan och sedan blir det träning med mamma ikväll :)
 
/Elise

Elise Kulturnyheter del II

Dagarna i Ånge och Sveg förflöt finfint och jag tror vi haffade en och annan och inspirerade till studier. Sen fick vi dessutom umgås, äta gott, fika gott och skratta en del. Jag gillar mitt jobb, som sagt!
Helgen förflöt sedan med plugg plugg och plugg. En uppgift som skulle läsas till och sedan skrivas, men tillslut så gick det.
Strax skall jag på SoaSek-möte, men först tänkte jag dra en senaste nyhetsuppdatering från min musikvärld:
 
Mattias Alkbergs Begravning; För en vecka sedan så damp äntligen, min förbokade vinylsingel från Mattias Alkbergs Begravning, ner i brevlådan. Den blå skivan spelas nu flitigt i min vinylspelare och blir bara bättre och bättre för varje snurr. Musiken, tillsammans med Mattias mycket speciella röst och den kontrovseriella texten med det viktiga budskapet är inte annat än succé. Ser fram emot att nån gång se dem live! Och inte minst, på onsdag släpps första fullängdaren med samma namn som bandet, det blir mitt soundtrack på väg till Dalarna på torsdag.
Göteborg, Storan 6/4
Stockholm, Dramaten 29/4
 
Stiko Per Larsson; håller som bäst på att planera vandringsturné, skivsläpp och sommarspelningar. Inte nog med det så fick han i fredags vara med i riks-TV, nämligen som musikalisk gäst i Svts Go'kväll. Där pratade han också om kommande och forna vandringsturnéer på sin underbara dalmål. Se det här. Det blir en fin vår i luffarens tecken! 9/4 släpps fjärde albumet Järnbärarland.
Italien, Cavalese 21/2 & 24/2
Mora, Vasaloppstältet 23/2
Skellefteå 19/4
Avesta 27/4
Vandringsturnén 3/5-8/6 Skanör-Leksand, läs mer här
 
Hästpojken; några andra singelaktuella och efterlängtade återkommare i popsverige är Hästpojken som just släppt andra singeln Sommarvin till kommande skivan En magisk tanke. Göteborgsbandet har vart tysta ett par år, men är nu åter aktuella även på turné - och får gärna ta vägarna förbi Storsjöyran och Östersund i sommar!
Men först albumsläpp 11/3 och sedan vårturné:
Stockholm, Debaser Medis 22/3
Malmö, Debaser 23/3
Göteborg, Pustervik 28/3
Uppsala, Svandammshallarna 5/4
Umeå, Umeå Open 6/4
Oslo, John Dee 10/4
 
Och så några kortare notiser:
 
Ludwig Bell:
Har släppt nya fantastiska singeln Vinklar. Popgeniet bakom Jag är en idiot släpper nytt album 27/3 och jag är mycket spänd på hur detta kommer att låta. Vinklar är komplett både musikaliskt och textmässigt och dessutom väldigt eget.
 
Magnus Ekelund:
Mannen som tar stor plats på den här bloggen nuförtiden, har äntligen gått ut med releasedatum för kommande albumet Dödskult. Han och Stålet släpper äntligen låtar som Svartöstaden, Skuggor, Hjärtan av Stål och Dystopi/Lutak på skiva 3/4, som vi har längtat. Dessutom har en ny singel utlovats redan i mars, dock oklart vilken än så länge. Podcastarna tillsammans med vännen Mikael Yvesand fortsätter att leverera varje måndagsnatt (veckans höjdpunkt!) med klockren intern humor och flummiga samtalsämnen.
Podcast #8 Nya påven directors cut
 
Thomas Stenström:
Uddevallasonen släppte för ett tag sedan den omdebatterade och kritikerrosade videon till nya singeln Dansen förde döden. I lördags gästade han Sanna Bråding i P3Star-studion för att prata om redan nämnda video, genombrottet, sommarspelningar och demos, lyssna här.
 
Linnea Henriksson:
Popsveriges bästa och hetaste tjej Linnea Henriksson är aktuell med ny singel och video för låten från förra årets guldskiva Till mina älskade och älskare. Låten heter Jag vet nåt som inte du vet och videon är inspelad före, under och efter spelningen på Babel i höstas. Allt med Linneas ständigt närvarande charm och energi! Dessutom kommer hon att vara förband på Gyllene Tiders sommarturné. Se nya videon här.
 
Shout Out Louds:
Svenska indierockbandet som nått succé i hela världen är åter på turné och snart aktuella med ny skiva. Senaste singeln Walking in your footsteps är en fantastisk skapelse i äkta SOL-anda.
 
/Elise

För vi lever på krossade hjärtan och småstadssyndrom

Mamma kom just hem och sa att allt hjärtformat på Coop var slut. Typiskt Alla Hjärtans Dag, inte ett hjärta i sikte.
Har i alla fall haft en fin dag, på jobb i Ånge med trevliga kollegor. Mitt jobb går liksom ut på att; resa, träffa människor, inspirera till utbildningar, skratta med fina kollegor, få konstiga/roliga/praktiska giveaways, gratis mat, hotellvistelser o.s.v. Försöker hitta något negativt...att jag inte kan göra det oftare, i så fall :)
Imorn bär det vidare mot Sveg, där jag och Peter E (aka P2) ska prata inför 25 gymnasie- och folkhögskoleelever. Och gå på Café Cineast, givetvis ;)
 
Men ikväll skall jag, mamma och pappa ha Alla Hjärtans Dags-mys hemma i TV-soffan ♥
 
/Elise

Du är inte vaken, du är ett nattdjur precis som jag

Trettonde februari, dagen efter semeldagen, fettisdagen. Va i skolan på föreläsning om autism och neuropskyologiska störningar, insåg att det var ämnet jag vill ha till min skrivuppgift. Tog långlunch med Hannamaria då vi diskuterade samiska, göteborgska, skolan, mat o.s.v. Gick till biblioteket, fick besked om ett besked, försökte plugga, gav upp. Gick för att ta reda på svaret. Grät glädjetårar, ringde mor och far. Nu kan jag gå vidare. Så, jag gick till ljushallen, bad Linnea ringa upp för ett av våra dagliga samtal. Sen kom Peter E och vi hämtade material inför Ånge och Sveg (imorgon + fredag). Träffade Bella och Erika, pratade betyg och betygssättning och släpade sedan hem grejer. Vände i dörren och gick till Dollar för att handla nya hårband, blev lite annat också. Gick på en impuls till bibblan för att låna "I rymden finns inga känslor", men den var försvunnen. Lånade istället om mina Mattias Alkberg-böcker och gjorde bibliotikarien glad som sa "det är kul att de blir lästa".
 
Nu sitter jag hemma. Sammanställer konsertdatum, lyssnar på musik och tittar på Jokkmokks-bilder.
Maria Erikssons skiva släpptes idag och den är superfin, växer och växer för varje lyssning. Dessutom är hon klar för Storsjöyran i sommar!! Lyssna på Maria Eriksson – Stjäl det du behöver, speciellt Stjäl det du behöver, Värld av glas, Minns att du var ett barn och Nattdjur.
Även Bräkne-Hobys singel skulle släppas idag, men som Lars själv skrev: "MP3-lastbilen som skulle transportera den körde i diket (föraren mår efter omständigheterna bra, men skäms lite)." Dock går det redan nu att höra Låt mig aldrig bli en sån som du på 520:s podcast Popcast
 
/Elise

Livet går vidare.

Börja sakta men säkert komma in i vardagslunken. Skola, mat, träning o.s.v. Inget betyg på forskningsöversikten än, men samtidigt rätt skönt att skjuta fram problemen. Nu hinner jag andas lite. Och ägna mig åt finare saker. Sitter just och filar på mitt spanska cv inför praktiken. Och har vart på semeljakt, vilken slutade med att jag köpte vispgrädde för vi hade ju redan resten hemma.
Sist men inte minst så tänkte jag dela med mig av fina saker från igår:
Slängde bara iväg en bild, och vad händer? Jag får berömm av Teg Publishing (skivbolaget med bl.a. Magnus Ekelund, Mattias Alkberg, Maria Eriksson, Norra Kust m.fl.) OCH Magnus själv retweetar (d.v.s. delar vidare) detta. Visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen med mig själv... Ja, jag vet, töntigt att bli glad över något sådant, men det är sån jag är ^^ Här är ytterligare en sån sak:
 
Hybrisen är total. Nu: podcast och diska, sen träna.
 
/Elise

Du har fått ditt liv så lev det (jag tror ju på livet före döden i Lappland)

Nu sitter jag här, och skall försöka sammanfatta mina senaste fem dagar som jag spenderade i ett litet lappländskt samhälle norr om polcirkeln. Vadå, tänker ni, är det något att ha? Hur kul kan det vara? Jag kommer aldrig någonsin få er att inse hur fint det var ur min synvinkel, det vet bara jag och alla andra som var där. Men jag skall försöka, lirka fram ord och bilder (från min nya kamera!) för att ge er en bild av det där.
 
Onsdag 6/2
 
Tidig morgon, kl. 7.20 lämnade den blå inlandsbussen Östersund för att bege sig norrut; via Strömsund, Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Arvidsjaur för att sedan på sen eftermiddag anlända i Jokkmokk. Jag spenderade resan med att läsa, lyssna på musik, smsa, prata i telefon m.m. Men mest kanske jag satt och stirrade ut genom fönstret och försökte greppa vad jag höll på med och vart jag var på väg. Efter Arvidsjaur spände jag blicken i det mörka, snötäckta landskapet och hade tusentals fjärilar i magen. Skyltarna började visa Jokkmokk med tvåsiffriga kilometerskyltar...
Väl framme klev jag av bussen i ca -20 och väntade på Tomas, som vi hyrde boende av, som skulle hämta mig. Jag blev visad rummet och klädde sedan snabbt om för att bege mig till marknadsområdet där invigningen ägde rum. Det blev lite tal, stipendieutdelning och sång på samiska. Samiska nationaldagen uppmärksammades lite extra. Jag gick sedan en promenad genom centrum, log fånigt och stort och bearbetade det faktum att jag 130 dagar senare var där. I Jokkmokk. På Jokkmokks Vintermarknad. Jag handlade lite frukost på Ica Rajden (som Ida pratat så mycket om) och gick tillbaka hem. Några timmar senare anlände tillslut Sandra ("bara" 7 timmar försenad), jag och Tomas hämtade upp henne och två till på busstationen. Vi åt nudlar och somnade senare i vårt garage, med vetskapen om att allt bara börjat.
 
Torsdag 7/2
 
Vår första marknadsdag blev en lugn dag på byn. Vi kollade in marknadsstånden; rader av fina saker i trä vi ville köpa och rader av fina saker i skinn, ben och päls vi inte ville köpa. Solen sken och graderna låg runt -25. För att värma oss gick vi bort till Ájtte (Svenskt fjäll- och samemuseum), tittade i shopen och tinade tår. Vi svängde också förbi Samernas Utbildningscentrum med en massa hantverk. När vi passerade Snöscenen fick vi se den traditionsenliga renrajden, en samisk familj i kolt och deras tama renar går genom området. Extremt klyschigt men också väldigt fint och häpnadsväckande. Senare på dagen blev det fler renar då vi kollade in renracet nere på Talvatissjön. Åtta tävlande gjorde upp om dagsvinsten genom att ligga bak på en släde som dras av renar runt en bana. Det kan gå lite hur som helst med de bångstyriga djuren! Efter finalomgången tog vi en promenad längs Talvatis och sen in till centrum för att handla middag. Väl hemma igen träffade vi på vår nya rumskompis, Lisa från Minnesota i USA som reste runt själv i Europa och startade sin månad i Sverige med Jokkmokks Vintermarknad. Vi hamnade i en djup diskussion om kulturella skillnader, svensk och amerikansk historia, kunskapen om ursprungsfolk och minoriteter och mycket mer. Vi lagade sedan middag. På kvällen tog vi en promenad västerut, rev ner Kristian Anttila affischer och pratade om livet.
 
Fredag 8/2
 
Denna dag vaknade vi inte själva, utan med tre rumskompisar i vårt ombyggda garage. Förutom Lisa så var det Rebecca från USA och Elvira från Schweiz (som kunde flytande svenska). Det är något speciellt att bo sådär, det kräver respekt för varandra men är också väldigt roligt och givande. Det funkade bra hela tiden.
Den här dagen hade vi lite mer fasta planer. Vi började med att promenera bort till Ájtte tillsammans med Lisa och Rebecca. Väl där började vi kolla in museets utställningar, om samernas historia, kultur, leverne och utmaningar (bl.a. de mytologiska figurerna Stállu och Lutak som man finner i två Magnus Ekelund-låtar). Mitt i detta var det dags för spelning med Lovisa Negga, en halvsamisk halvfransk electropoptjej från Linköping som vi lyssnat mycket på senaste tiden. Det va sittplatser och det hela var lite speciellt men också väldigt fint. Det va livepremiär för hennes nya lulesamiska låt Lovisa Negga – Mihá Ja Gievrra, men det var svårt att få med publiken på allsång, den här gången. Nånstans där bak dansade en kille i kolt. Mitt i konserten ser jag att någon vinkar till mig, det var Emelie som var min arbetsledare på Jiingijamborii för snart sex år sedan (världen är liten..)! Efter konserten gick vi klart inne på museet och gick sedan till fiket/restaurangen för att äta lite. Konstaterade att det var billigt att fika i Jokkmokk. Vi gick sedan till toaletterna för att klä om till supervarma kläder inför eftermiddagens hundspannstur. Vid garderoben såg vi två välbekanta, kända ansikten som vi visste att vi skulle se igen dagen efter.
Innan det var dags för hundspann tog vi och kollade in renracet en gång till. Dessvärre så fick inte Lisa (vår rumskompis) vara med som hon ville. Men renarna sprang på bra denna dag med. När finalracet körts gick vi upp till centrum, handlade vantar, tåvärmare och näsdukar och mötte sedan upp den norska kvinnan från Arctic Husky Adventures som vi skulle åka hundspann med. Hon började med att fråga oss om vi verkligen ville åka, eftersom det ute på isen i Purkijaur, där turen skulle gå, va över -30. Vi sa ändå ja, vi hade sett fram emot detta så mycket och tyckte att vi kunde stå ut med kylan. Så, vi satte oss i bilen och körde ca 11 kilometer västerut till lilla Purkijaur. Den norska kvinnan pratade glatt och hurtigt hela vägen, berättade om hundarna och naturen. Väl framme fick vi pälsa på oss stora täckbyxor, jackor, strumpor och skor. Rena inuiterna! Vi tittade på medan hon spände fast hundarna vi kälken och sedan satte vi oss för att åka iväg. Det går inte att beskriva känslan av att sitta där, bakom åtta hundkrafter och med det snötäckta lappländska landskapet framför ens fötter. Det är en once-in-a-lifetime-experience! Jag satt där och reflekterade över livets stora frågor medan vi susade fram i 10-20 km/h. Ingenting annat spelade någon roll och allting var bara där och då. Visst stack kylan i ansiktet och bitvis värkte det i ryggen, men det spelade ingen roll. Vi stannade och fikade oboy med hembakta efter ca halva vägen. Hundspannskvinnan berättade om hur fint det var att åka upp till fjälls fram på vårkanten, om avlingen av hundarna, skötseln och sitt eget yrkesliv inom psykiatrin och äldrevården. Väldigt intressant!! Tillbaka på gården bytte vi om och blev körda tillbaka till Jokkmokk, ända hem till dörren. För att värma upp våra genomfrusna kroppar tog vi varsin dusch, åt middag och försökte prata igenom vad vi just upplevt. Senare begav vi oss till Café Gasskas för att se en liten spelning, men de drog ut så mycket på tiden och vi var trötta så det slutade med att vi gick hem innan de ens börjat. Hem för att sova, och lyssna på Ekelundskans Yvesand Podcasts A Spell nr 2, givetvis (alltså, Magnus Ekelunds podcast, som jag skrivit om tidigare).
 
Lördag 9/2
 
Sista marknadsdagen och det kändes när man vaknade upp. Sista chansen att göra allt i det breda programmet av aktiviteter, utställningar, försäljningar och spelningar. Vi hade skrivit ihop ett dagsschema bara för att hinna med så mycket som möjligt. Vi började med att dra en sista lov nere på marknadsområdet, köpte lite saker och letade present till Sandras pappa. Vi stötte på renrajden en gång till. När vi tröttnat på kylan gick vi bort till Café Gasskas för att fika, det var fler som tänkte så, men tillslut fick vi plats vid ett bord. I kön till kassan stod vi bakom återigen ett par välbekanta och kända ansikten. Det kändes ganska overkligt, men ingenting mot vad det skulle bli framåt kvällen...
När fikan var slut gick vi tvärs över gatan till Systrarna Viltoks galleri och butik där samiska sångerskan Maxida Märak gjorde en minispelning. Vi såg inte så bra, men det var fint ändå. Lisa kom in en stund också. Efter att vi lyckats trycka oss ut från den trånga lilla butiken gick vi ut på marknaden en stund. Strax före kl. 15 gick vi till öltältet, restaurangkåtan mitt på marknadsområdet där vi återigen skulle se Lovisa Negga. Den här spelningen blev ännu bättre, med Mihá Ja Gievrra två gånger. Sista gången var sista ordinarie låten, hela publiken sjöng med och Lovisa började gråta. Det märktes hur stort det var för henne att få framföra sin första samiska låt för samer i Jokkmokk. Hur fint som helst! Vi var alldeles sådär efter-konsert-lyckliga efterråt. Tänkte att ingenting skulle kunna slå det här. Vi visste ännu ingenting om hur kvällen skulle bli...
Vi gick och handlade på Ica Rajden, köpte middag plus matsäck för morgondagen. Sprang runt ganska så förvirrade där inne. Hemma gjorde vi i ordning middag och matsäck. Sedan oss själva, försökte bli så vackra som möjligt för kvällen. Kristian Anttila på Café Gasskas var målet, på väg dit tog vi en geocache. Framme vid Gasskas var det nästan redan fullt, men vi lyckades få ett bord precis vid scenen. Ida smsade att Magnus skulle gästa Kristian på låten Josefin och jag förstod att den här kvällen skulle bli någonting alldeles extra. Strax efter nio gick han på scenen, minns inte vilken han började med men andra låten var Världens snuskigaste man. Tredje var Josefin i duett med Magnus, bara en armsllängd ifrån oss där vi satt. Senare gästade även samiska sångerskan Sofia Jannok på låten Magdalena, hur fint som helst! Kristian avslutade till sist med Västra Frölunda och meddelade att han skulle köra några låtar till i bageriet, en annan del av cafét. Vi packade ihop våra grejer och gick dit direkt. Där va det ganska förvirrat, men vi la våra jackor på två pallar och hittade en bra plats att stå på. Plötsligt ställer sig Kristian på bardisken och börjar spela och sjunga Körsbär. Han spelade efter önskemål, men jag kände att jag önskat Åtminstone musik så många gånger nu att det räckte. Men efter nån annans önskemål spelade han Smutser och sedan en samisk duett med Sofia Jannok. Vi försökte sedan ta oss fram till Kristian för att köpa merchandise, men det gick trögt. Tillslut så knackade jag honom på axeln och frågade "skulle du sälja något?", sen förflöt samtalet ungefär såhär:
K: -"Ja, just det!"
E: -"Vad har du?"
K: -"Två Svenska tjejer och en Innan bomberna plus en tygpåse" *går iväg och kommer tillbaka med en tygpåse, kommer tillbaka, rotar igenom tygpåsen och plockar upp en gul-grön liten neccesär*
-"Annars kan ni få köpa min neccesär för 50,-. Det ingår deo, tandborste, tandkräm...ja, helt komplett."
E & S: -"Hehe, vi klarar oss nog, vad tar du för sakerna?"
K: -"Tja, hur mycket har du?"
S: -"Hehe, jag har väll typ nån hundralapp eller så?"
K: -"Jo, men det ska väll gå för sig"
E: -"Lille Napoleon går inte att få tag på eller?"
K: -"Den är slut, men det finns en japan som vill trycka upp den på vinyl"
E: -"Är det samma japan som va i Uddevalla?"
K: *med stor förvånad min* -"Va ni där också?!"
E: -"Ja, vi har vart på typ fem spelningar det senaste halvåret, vi kommer från Göteborg"
S: -"Du dyker liksom upp på alla ställen dit vi ska, vi hade planerat den här resan redan i början av oktober och sen helt plötsligt ska du spela här"
K: -"Wow! Men hur kommer det sig att ni hamnade i Jokkmokk?"
S: -"Det va typ ett skämt som spårade ur, vi minns inte riktigt"
K: -"Men har ni nån koppling till Jokkmokk, känner ni nån här?"
S: -"Nä, ingen alls. Vi bor i ett garage"
K: -"Åkte ni nattåg då? Jag gillar liggvagnar"
S: -"Jag gjorde det, men hade sittvagn. Och blev åtta timmar försenad, satt sammanlagt 25 timmar på tåg/buss"
K: -"Usch, vad jobbigt! Men vad har ni gjort här då?"
E: -"Typ gått på marknaden, sett utställningar, åkt hundspann.."
K: -"Åh vad häftigt! Jag är så himla imponerad, jag önskar att jag gjorde såna grymma grejer när jag va i eran ålder! När jag va här första gången för tre-fyra år sedan blev jag helt överväldigad"
E: -"Haha, jo men det är jättefint här, vi ångrar inte det här en sekund. Och så en så stor bonus att du spelar liksom! Tyckte det var så fint att du och Magnus sjöng Josefin tillsammans precis som på Yran för det var första gången..ja, det var första gången jag såg Magnus nånsin. Cirkeln slöts liksom"
K: -"Jaha, du var där också?"
E: -"Ja"
K: -"Vad ska jag skriva, till..?"
E: -"Elise"
K: -"E-l-i-s-e?"
E: -"Japp"
K: *signerar mitt nya exemplar av Innan bomberna med texten "Till världshistoriens bästa Elise och hennes garage i Jokkmokk 2013, Kristian"*
-"Ska jag signera tygpåsen med?"
S: -"Ja tack, till Sandra"
K: -"Sandra? Det är ju en låt. Men du är inte samma Sandra, hon kom från Malmö" *signerar Sandras nya tygpåse med texten "Till världens grymmaste Sandra i Jokkmokk (!!!) 2013 Respekt, Kristian"*
E: -"Så vad händer nu? Vad gör man i Jokkmokk en lördagskväll?"
K: -"Ja jag vet inte riktigt, jag tror det är här man skall vara alltså"
E: -"Det är så alltså?"
K: -"Ja, antingen här eller på Samedansen, den verkar häftig"
E: -"Ja, men det var förköp och grejer där så det verkade krångligt"
K: -"Jaha ja, ja jag ska inte dit, jag ska hänga här med mina kompisar"
E: -"Ja, men det låter kul! Vill du ha pengarna förresten?"
K: -"Ja, just det, vad bra, då har jag råd att köpa bröd imorgon"
*någon har gett Kristian en Minttu-shot*
K: -"Alltså, jag är nykterist, så jag dricker inte den här, vill ni ha?"
E: -"Nä, tack!"
S: -"Nä, usch! Det är inte gott"
E: -"Det är något jag inte förstår sen jag flyttade till norrland, varför alla dricker Minttu, vad smakar det ens?"
K: -"Det smakar la typ mintsprit?"
E: -"Jo, många har det i varm choklad"
K: -"Jaha?"
S: -"Ja, så det blir som after eight typ"
E: -"Men ja, hoppas vi ses på fler spelningar! Kom till Östersund snart!"
K: -"Jaha, du bor där?"
E: -"Japp, du kan ju spela på Corazon eller så"
K: -"Ja, jag gjorde ju det i våras, men det blev så himla dåligt, det va jättedåligt väder och allt kändes fel"
E: -"Jaha? Oj då. Men annars kan du ju alltid spela i typ mitt vardagsrum"
K: -"Haha, men det är ju bra att veta att åtminstone en person kommer om jag kommer till Östersund"
E: -"Absolut"
K: -"Men så himla kul att prata med er, är verkligen sjukt imponerad!"
E: -"Haha, kan man få en kram innan vi säger hej då?"
K: -"Men självklart!" *vi får varsin kram*
E & S: -"Kul att prata med dig! Hej då"
K: -"Hej då!"
När vi pratat klart med Kristian gick vi tillbaka in till ordinarie Gasskas-byggnaden. Där hade ett annat band börjat spela, nån slags folkmusik med massa stråkar. Vi stod och tittade och bara myste, försökte återigen fatta vad som just hänt. Kvällen förflöt sedan i ett lyckorus, vi skrattade pratade, citerade podcastar lite för nära den där Magnus som gör dem och blev nästan ramlade på av han och hans fru. Vi undrade mest om allt var på riktigt, drömde vi? Allt var helt surrealistisk. Gasskas stängde kl. 01, då gick vi ut i den svinkalla Jokkmokks-natten. Gick förbi restaurangkåtan och ner mot Talvatis för att säga hej då, samt ett sista desperat försök till att se det norrsken vi aldrig fick se, den enda egentliga besvikelsen. Men det gjorde ingenting, vi var helt höga på livet när vi gick hem och skrek ut podcast-citat över hela Jokkmokk... 
 
 
Den här resan kom att betyda precis så mycket som jag trodde, om inte mer. Trots alla fina stunder och underbara ögonblick så var kanske den största kontentan av denna marknadsupplevelse en stor ilska. Varför i all sin dar lär vi oss så lite om samisk kultur? För oss icke samer, speciellt i södra Sverige, är samerna och deras kultur lika exotiskt som amerikanska cherokees eller paraguayanska guaranís. Det är stor skam och skandal att det där inte är en självklar del av vår skolgång. Det ligger så mycket skumt bakom varför det inte är så och det är skrämmande. Grow up, det är 2013. Dags att föra allt i ljuset och lär oss sanningen, låt oss disskutera problemen, få en insikt. Hur ska vi annars kunna skapa oss en åsikt? Hur ska vi annars kunna få ta del av vårt eget kulturarv? Ge oss möjligheten.
 
Sist men inte minst, ikväll avslutade Kristian sin norrlandsturné med en spelning i Luleå som Magnus arrangerade. Superfint förmodligen. Men vad slår Gasskas? Inget. Det var också, en once-in-a-lifetime-experience.
 
"När solen står som lägst pekar allting åt vårt håll
vi är samlade på Jokkmokks Vintermarknad
Fyrahundra år till historien
Fyrhundra till mot horisonten
Aldrig ska vi glömma att
arvet vi fått bär oss framåt"
 
/Elise

P.s. Jesus lever

Och vi skall se honom 27/4 i Stockholm :)
Det ni!
 
Nu packar jag vidare. Det är svårt, resfebern börjar komma och det är fortfarande så ofattbart att det är på riktigt...
 
/Elise

När solen står som lägst pekar allting åt vårt håll

Sitter i skolan och pillar med lite allt möjligt. Skriver ut seminarieuppgift, kollar igenom marknadsprogrammet, drömmer mig bort, kollar jobbansökan... Om ca en timme är mitt första SoaSek-möte, ska bli kul och spännande, hoppas på flera intressanta diskussioner och många skratt :)
 
Nyss ringde jag och bokade en hundspannstur för mig och Sandra på fredag. Tre timmar i en hundspannskälke med fika och grillning. "Vi hämtar upp er på Konsum, vet du vart det ligger?" frågade kvinnan i luren med världens Lapplands-dialekt. Jag fick förklara att vi aldrig vart i Jokkmokk förut och absolut inte hade nån aning om det, men att det inte kunde vara så svårt att hitta, "det finns två affärer, det är Ica och Konsum" sa hon. Sen fick jag förklara att vi var lakto-ovo-vegetarianer. Hon undrade säkert vad vi gjorde på en marknad fylld med renkött. Men men, det blir nog fint det där :)
 
Nu skall jag läsa och ladda mobilen. Vi ses!
 
/Elise

Och vinnaren är...

...Socionomerna!!!
 
Japp, igår var den stora avslutningen på nolleperioden i och med den sittningen. Förutom god mat, slutspurt på fjäsk och spex för Staben så avslöjades även vinnarna i nolleperiodens tre stora tävlingar; faddermästare, nollekung och nolledrottning samt vilket program som vann den stora nolletävlingen.
Resultat blev följande:
Socionomernas faddermästare: Frida
Socionomernas nollekung: Viktor
Socionomernas nolledrottning: Lisa
Vinnarna i stora nolletävlingen: Socionomerna
Två av kvällens stora vinnare; nolledrottning Lisa och faddermästare Frida
 
När vi jublat klart och det var dags att lämna Cultum för Oscars var vi glada, lyckliga och stolta. Innan vi gick in brände nollorna sina nolleband och blev officiellt ettor. Nästan lite vemodigt..
Sedan dansade vi, skrattade, pratade och hade kul hela kvällen och halva natten. Runt ett var jag och Frida så trötta att vi begav oss hemåt.
 
Idag blir det en lugn dag mest hemma. Ska väll förbereda Jokkmokk lite, samt fixa med sommarjobbsansökningar. Livet går vidare här i Jämtland.
 
/Elise

RSS 2.0