En studentdag

Idag
 
Startade dagen hemma med frukost till ett halvt gammalt Grey's Anatomy-avsnitt. Det där när de just gjort sitt specialist-prov och allt är allmänt rörigt. Skönt att man redan vet hur det slutar. Vidare till skolan där vi hade föreläsning om familjebehandling. Intressant, ja. Efter detta hängde jag med Annika i jakt på nyckeln till ABC-lokalen. Gick till datorn en sväng, pratade med Hanna och läste på facebook att min lärare från Barcelona, Margarita, också skall till Jokkmokk nästa vecka (HUR TROLIGT?!) och hängde sedan med Annika vid SoaSek:s bord på Studenternas Dag. Jag sålde en artikel för Bellas räkning och gick sedan hem till henne uppe på Campusvägen för att lämna ett kuvert med pengar och "språka" en stund. Väl hemma igen åt jag lunch och såg första avsnittet av Gengångare (en fransk tv-serie som visas på SVT) men var måttligt imponerad. Efter Christer gjorde jag mig i ordning och gick bort mot ABC-lokalen på Södra Grön för att möta upp Frida. Vi gick till Coop och handlade dricka. Kvällen spenderades med nollor, pizza, läsk och roliga diskussioner. Kommer sakna nolle-perioden! På fredag är det sittning och då är den slut. Kvällen avslutades i TV-soffan med mamma, te, Boody of proof, Law and Order, Keeping up apperances och M*A*S*H. En perfekt studentdag.
 
Ordlista:
Familjebehandling - behandling inom socialt arbete av utsatta familjer
Annika - klasskompis och ordförande i SoaSek
SoaSek - Institutionen för socialt arbetes (socionomernas) utskott i studentkåren
ABC-lokalen - lokal att hyra på Södra Grön-området
Södra Grön - område med studentbostäder på Södra Gröngatan
Studenternas Dag - mässa där kårens utskott presenterar sig för nya elever
Bella - f.d. klasskompis som bor med nuvarande klasskompis Erika på Campusvägen
Campusvägen - studentbostäder på campusområdet
Christer - radioprogrammet Christer i P3
Frida - fadderkollega som går termin 2 på socionomprogrammet
Sittning - traditionell finare studentmiddag
 
Älskar att ordlistan blev typ lika lång som inlägget. Känns nästan som att jag slänger mig med avancerade termer!
 
Om en vecka är jag i Jokkmokk, vi har sett invigningen, ätit middag och ligger förmodligen i djup sömn efter alla nya intryck...
 
/Elise
 

Finns liksom inga ord för hur idiotiskt allt det här är (om Tunaskolan och det där)

Det mesta är förmodligen sagt och debatterat i frågan om Tunaskolan i Luleås förskräckliga toalettbild. Det är inte kul. Sluta säga annat, jag accepterar faktiskt inte din åsikt om du tycker det är kul. Krasst men sant. Tyck illa om mig då. Vissa saker är rätt eller fel, det här va fel, inte lite fel, inte kanske fel - bara fel rakt av. Jag tycker det är högst objektivt, eller i alla fall borde vara det. Som så många andra så är jag arg, besviken och kanske något uppgiven. Jag såg en del skit inom skolvärlden på min praktik; som bristande ledarskap, feghet och tveksamma rektorer, men det här tar fan priset. Jag tänker inte skriva något långt inlägg om varför det är idiotiskt, för det första borde det vara tämligen självklart och för det andra så kan jag hänvisa till andra som för fram det där bättre än mig. Se här:
 
Tunaskolan och civilkurage - Mattias Alkberg / Norrbottens Kuriren
Öppet brev till rektorn på Tunaskolan - David Tjeder / Feministiskt Perspektiv
 
Sen så finns det rent skrämmande bilder, som den här omröstningen:
Nu tas toaskylten bort - Norrbottens Kuriren
 
Har du missat hur debatten började? Läs här.
 
/Elise

Hisingen - Jokkmokk

Idag mitt under föreläsningen så nåddes jag av en finfin nyhet i ett sms från Ida. En nyher som hon själv var superbitter över men som var superbra för mig. Kristian Anttila skall spela på Jokkmokks Vintermarknad :D
För er som inte minns så var Kristian en av de artister jag såg mest under 2012, 6 gånger närmare bestämt (Yran, Indiedagis, Göteborgs Kulturkalas, Klacksparken, Uddevalla Solid Sound och Kulturhuset Spira i Jönköping). Fyra av dessa såg jag med Sandra och nu blir det en femte tillsammans :) I Uddevalla pratade vi med honom en stund och han va imponerad, om än förvirrad, över att vi lyckats gå på så många konserter på så skillda platser. Så, ja vad skall han tro nu? Det blir en intressant kväll, lördag 9/2 på Café Gasskas i Jokkmokk.
Kristian på Studioscenen, Storsjöyran (Klubbland) 26/7 2012.
 
/Elise

Håll dig till dom dina, dom skyddar dig

Oj oj, det är ju ett tag sedan jag bloggade. Såpass längesedan att jag knappt vet vad som hänt sedan dess. Det är mycket. Ska försöka sammanfatta det mesta i ett inte alltför långt inlägg.
 
Senast jag skrev så hade nollningen precis börjat, den kommande veckan upptog det den mesta tiden förutom skola och sova. På onsdagen hade vi Nolleslaget, där jag höll i en tävlingsgren där deltagarna skulle springa en bana med en gurka mellan knäna. Mycket underhållande kan jag meddela :) På torsdagen var det dags för Capser-cup där deltagarna skulle kasta kapsyler i motspelarens mugg med dricka. Träffade man fick man poäng och motspelaren fick dricka upp vad hen hade i glaset. Extremt svårt såg det ut, men några slank allt i, tillslut var det dock de internationella studenterna som vann klabbet. Efter avslutad tävling gick vi till huset bredvid där det som alltid var Sopptorsdag. Vi drack, åt, fjäskade, sjöng, skrek och dansade i timmar! På fredagen arrangerade vi en form av pubrunda där nollorna skulle leta upp oss faddrar på någon av alla pubar i stan samtidigt som de skulle samla ihop tio bilder med alla plus flaggan framför tio olika uteställen i stan. De lyckades och när de var klara strålade vi alla samman inne på Cuprum där många av oss stannade till stängning. I lördags tog sig några tappra stackare upp för att bygga klart kälken för det senare kälkracet. Racet blev en succé, då våra nollor lyckades vinna inte bara själva racet utan även en av de andra två grenarna i trekampen. Vi faddrar var obeskrivligt stolta!! På kvällen arrangerade vi en liten förfest i en liten lokal i ett av studentlägenhetshusen på Fornborgsvägen på Frösön. Staben (som arrangerar hela nolle-veckan) kom förbi en stund så våra nollor kunde smöra med sång, dans och annat fjäsk. När de åkt in till stan stannade vi kvar och städade till folkmusik från Dalarna. Japp.
En stor del av socionomnolle-gänget framför sin fjäsk-sång för Staben på Capser Cup i torsdags.
 
Våra nollor Kajsa och Viktor ger Staben en lap-dance på Fornborgen i lördags.
 
Nu återstår en liten middag med våra nollor på onsdag och sedan den stora intro-sittningen på fredag :) Har vart jättekul att vara fadder, roligare än vad jag trodde det skulle bli. Har lärt känna nya människor, gjort kul saker, sett stan och fått minnen för livet. Det här vill jag göra om!
 
På musikfronten då? Jodå, visst har det hänt saker!
Vad som nog inte undgått någon är att Håkan Hellström meddelat att han släpper ny skiva i vår, efter tre års tystnad. Den kommer att heta "Det kommer aldrig va över för mig" och släpps 17/4. Spännande att se vad den gamle göteborgske popräven kan hitta på nu :)
Mattias Alkbergs Begravning närmar sig sitt första albumsläpp (20/2) och firar detta med att släppa singel/EP:n "Skända Flaggan", videon i fredags, digitalt idag och som blå vinyl på onsdag. Jag har förbokat, givetvis, hur ofta släpper någon vinyl-singlar 2013 liksom?!
Några lite sämre nyheter är att både Hästpojken och Magnus Ekelund & Stålet skjutit fram sina släppdatum för kommande album. Hästpojkens "En magisk tanke" släpps 11/3 och Magnus Ekelund & Stålets "Dödskult" släpps någon gång i april. Han tycker uppenbarligen det är svårt att klämma ur sig ett exakt släppdatum, humpf.
 
Nåja. Nog om allt. Nu blir det kvällsmat.
 
/Elise

Jag tror när vi går genom tiden, att allt det bästa inte hänt än

 
Det är ganska häftigt när man blivit såpass gammal attt man kan titta tillbaka tillbaka några år i tiden och reflektera över vad som förändrats. Vem man va då, vem man är nu, vad man lyssnade på, vad man gjorde, vem man umgicks med. Så, om vi kastar oss fem år tillbaka i tiden, hur var det då?
 
Januari 2008
Jag började andra terminen på Globala Gymnasiet i Göteborg och älskade det. Jag umgicks mycket med folk i klassen, främst Louise, Amanda, Mie, Angelica och Sarah. Vi kallade oss Global Babes, eller ja, det var nog mest jag. Jag, Louise och Amanda låg bara veckor från vår först gemensamma utlandsresa; till Manchester på sportlovet. Bara det; vi hade sportlov! Åh, ljuva minne. I alla fall, det var runt denna tiden jag började utveckla och bredda min musiksmak en aning. Jag hade upptäckt Håkan Hellström ca ett halvår innan och var nog väldigt inne i det då. Minns jag inte fel så var det också mycket Green Day och Mew i mitt liv här. The Ark var med i Melodifestivalen året innan vilket ledde till ett större engagemang i den världen, jag lärde känna fans, det var bl.a. runt den här tiden jag lärde känna Ida och Linnea. Jag hade inte börjat festivala än så sommarens stora planer bestod av scoutläger i Stockholms skärgård. På fritiden hade jag scouter två gånger i veckan och sjöng i kören på skoltid. På den tiden gjorde vi en del med skolan utanför skoltid också, t.ex. se Al Gore ta emot Göteborgspriset på Leve Klotet-galan. Jag hade vart med i PUR i snart ett år, var med i skolans Amnesty-grupp (tror jag?) och vi tänkte börja engagera oss i Grön Ungdom (vilket vi aldrig gjorde). Jag åt bara vegetariskt i skolan. Drömde om att flytta utomlands, jobba med bistånd och göra skillnad. Var nog lite av en naiv hippie som trodde att vi verkligen kunde rädda världen bara genom att äta ekologiskt, kompostera och åka kollektivt. Sen växte man upp och insåg att verkligheten ser lite annorlunda ut.
 
Januari 2013
Jag börjar snart fjärde terminen på Socionomprogrammet på Mituniversitetet och saknar klassen efter ett halvår utan dem. Jag umgås fysiskt mycket med Bella, Erika, Mikaela och Hannamaria i klassen, men kanske än mer på distans med Linnea, Ida och Sandra. Folk som var en självklar del av min vardag för fem år sedan är det inte nu, många inte alls. Jag och Sandra planerar och peppar för fullt vår resa till Jokkmokk om två veckor. Det är inte på ett lov, för det har vi inga, utan vi fick chansa på att det skulle gå. Och det kommer att gå. Min musiksmak har utvecklats ännu mer, från den ytligaste popen och rocken till de mer alternativa- och indiescenerna i Sverige. The Ark ligger kvar som en grund för allt och kommer alltid att göra, men den musik jag lyssnar på just nu är ganska långt ifrån The Arks glammrockiga värld. Det är mycket Magnus Ekelund & Stålet och annan norrbottenspop samt Stiko Per Larsson, en del Den Svenska Björnstammen, Lovisa Negga och Thomas Stenström. När jag inte pluggar gör jag inte så mycket, mest hänger vid datorn, umgås med min familj eller klasskompisar. Ett par veckor framåt är jag fadder för de nya socionomnollorna och kommer att spendera en del tid i skolan även utanför plugget. Jag är vegetarian på heltid sedan 4 år och 5 månader tillbaka och tänkte inte återgå till köttätande typ någonsin. Organisationsengagemanget är begränsat till skolan, men är väll tänkt att utvidgas, vet bara inte vad än.
 
Man vänjer sig aldrig att växa upp...
Thomas Stenström – Krossade drömmar
Lovisa Negga – Iskall
Magnus Ekelund & Stålet – Stállu
Håkan Hellström – Du är snart där
Mattias Alkberg – Född fel
Love Antell – Du växer upp
Popterror – Precis likadan
Elmo – The anthem
Kapten Röd – Ett Snedsteg Bort
Kristian Anttila – Västra Frölunda
Nationalteatern – Göra bort sej
Hästpojken – Katarina är ett hål
Stiko Per Larsson – Peter Pan
The Guild – One Of Your Dreams
Oskar Linnros – Ack, Sundbyberg
Hello Saferide – Parenting Never Ends
Laleh – Far har lärt mig
Linnea Henriksson – När jag var liten
 
/Elise

Svamp skall man äta, inte odla - eller en helg i Gävleborg med blåa märken

Märk väl att det här va den enda bilden jag tog under helgen. Säger allt (eller va?). I alla fall så är det Rosas fötter med hennes fars stora pälsvantar på inne i värmestugan i Kungsberget.
 
I fredags tog jag det fruktansvärda Inter City-tåget 17.20 från Östersund. Fruktansvärt eftersom att det där tåget i regel samlar Jämtlands allra mest skrikiga och ouppfostrade ungar. Denna resan blev dock trevlig, då jag fick sällskap i form av Jessica och Joakim (Joakim lärde jag känna under studentambassadörsutbildningen och av en händelse så är hans flickvän Jessica fadder med mig nu). Dessutom var Jessicas klasskompis Örn med så vi fyra pratade, skrattade och diskuterade i timmar.
Väl framme i Gävle släpade jag av min klumpiga packning (då både skidor och pjäxor va med) och möttes upp av Rosa. Vi kånkade hem alltihop, tog en långpromenad till Max för en sen middag och inhandlade mat för resten av helgen på affärn. Efter att ha i stort sett slocknat i soffan alla tre (alltså, inklusive Rosas pojkvän Henrik. Som heter Ros i efternamn, ja - det ÄR kul!) så bäddade vi och gick till sängs.
 
Dagen efter snoozade vi en del, men va ändå uppe före åtta; åt frukost, packade i ordning och klädde om. Vid halv nio kom Rosas pappa och syster och hämtade oss och vi begav oss alla till Kungsbergets skidanläggning. Jo, det är konstigt att släpa skidor från Åre-trakten till Gävle-trakten. Men nu är det som det är. Kungsberget hade i alla fall 19 backar, typ alla va öppna och efterhand steg också graderna från ca -16 till ca -4. Flera långa fikaraster och flummiga diskussioner förgyllde, förutom skidåkningen, vår dag. Mindre kul var fallet i ankarliften, mer om det senare. När mörkret fallit och liftarna stängt åkte vi tillbaka mot Gävle och vi följde med hem till föräldrahemmet i Valbo för att ta hand om och rida hästar. Jag red Atarak en sväng medan Rosa ledde halta Monithor. Vi tog sedan bussen hem, köpte dricka och släpade packning tillbaka till lägenheten. Väl där åt vi återigen ganska sen middag, nån slags variant av tacos, gott i alla fall. Vi tittade på P3 Guld också, det var fint som alltid, kommer dock inte göra en jättelång utläggning om det som förra året. Men bäst var att Linnea Henriksson vann årets artist och sämst var att Kent vann årets band. Efter detta hann vi med de två första avsnitten av Torka aldrig tårar utan handskar innan våra trötta mörbultade kroppar sa till oss att sova.
 
Söndagen tog vid där lördagen tog slut; med sista avsnittet av Torka aldrig tårar utan handskar och en efterföljande diskussion om HIV/Aids. Efter detta åkte vi till Valbo köpstad, tittade på hästsaker, skivor, filmer, skor och jag köpte en snygg t-shirt (och julmust, Rosa köpte pasta..). Vidare till stallet för att mocka, städa stall, mata hästar, sköta hästar, rida häst och leda häst. Mysigt värre! :) Vi avslutade hela vistelsen med ännu en tacosinspirerad middag och hästhoppning på TV. Sen va det att släpa all packning tillbaka till tågstationen och sedan säga farväl. Nu fick jag åka sällskapslöst hem, men gjorde debut på X3000, fräscht värre! Och jag hade musik i öronen och Mattias Alkberg-böcker från bibblan i knät så jag trivdes bra.
En jättefin och välbehövlig helg med allt det bästa; skidåkning, ridning, snö, vinter och en fin vän ♥
 
Sen så skall jag söka sympati för mina senaste kroppsliga åkommor. I torsdags på väg från Bygget lyckades jag göra en praktvurpa och få en rejäl smäll på höften/låret/rumpan. Detta ser du till vänster i bild. Så nämnde jag ju att jag och Rosa ramlade i liften (eller snarare: hon ramlade, jag föll med och ramlade på henne). Hur som fick jag tydligen värsta smällen och har ett praktfullt blåmärke på ena överarmen. På detta hade jag rejält med träningsvärk. Ja, välkomna att tycka synd om mig...
 
Nu skall jag sova. Imorn väntar en ny dag med seminarie, basgrupp och nollning. Min student-overall är färgad svart och skall invigas, spännande! :)
 
/Elise

Vart går gränsen mellan skryt och stolthet?

Har egentligen en hel del att skriva. T.ex. om hur jag faktiskt är klar med forskningsöversikten, hur fin spelningen med Linnea Henriksson var igår och hur kul det skall bli att åka till Gävle idag för att träffa Rosa, åka skidor, rida och se P3 Guld. Men mer om det på söndag. Idag är jag trött och upptagen, så jag bjuder på det här:
 
Ja. Just det. Jag hade en konversation på twitter med Morgan från Christer i P3 igår.
Det är kind of a big deal. Jag vet inte om ni vet det, men det är så!
 
/Elise

Jag har aldrig vart speciellt bra på pingis

Jag 2013.01.10:
Stiko 2013.01.16:
Haha, bra start på dagen! :)
 
Stod nyss och lyssnade på Magnus Ekelund & Stålet – Landet utan gränser / Sjätte februari, del två och hängde upp tvätt. Försökte få in det där buskapet, alltså inte det direkta budskapet med hela låten typ samernas bortglömda roll i det svenska samhället, utan snarare det indirekta budskapet i textrader som "hela grunden vilar på att vi har varandra". För det är ju så det är. Ensam är inte stark. Trots all oro jag har nu för t.ex. uppsatsen och sommarjobb så kommer jag i slutändan ändå ha kvar de viktigaste människorna i mitt liv och det är det som verkligen betyder något. Djup filosofi en tidig eftermiddag i januari.
 
Nu blir det plugg.
 
/Elise

Gräspojkar och andra pojkar

Måndag
 
Självaste Christer Lundberg tillbaka i etern i Christer i P3. Tillsammans med Morgan, den oslagbara kombinationen. Sen spelade de The Ark – Calleth You, Cometh I en av de första låtarna, varpå jag hoppade omkring som en galen utter av lycka. Dagen var räddad, hur som. Såhär såg det förresten ut när jag träffade Christer utanför Musikhjälpen-buren i Malmö för ca en månad sen (tack till Annika som fotade):
Då köpte jag ett signerat exemplar av Gräspojken, som jag snart läst ut vilket känns trist. Bara så ni vet så är den jättebra, bara läs den!
 
Natten innan släppte Magnus och hans kompis Mikael andra avsnittet i deras podcast. Jag skrattade dubbelvikt med tårar i ögonen, men det är ju också mycket för att jag är så inne i den humorn nu. Tror inte att ni tycker det är lika roligt, men ni kan ju prova:
 
På eftermiddagen gick jag till skolan för att planera nollningen tillsammans med de andra i socionomfaddergruppen. Mycket skratt och flumm med trötta studenter! :) Direkt efter gick jag ner till Prästgatan 63 (aka Elins gamla hus) och väntade in Annika för att hjälpa henne flytta. Medan jag väntade pratade jag med hennes tillfälliga rumskompis som av en händelse va från Linköping, då jag väntade på Annika från Skåne och Linn från Boden så kändes det ju nästan som att Linnea och Ida var där ;) I alla fall, så kom Annika och Linn med grejerna och vi lastade in i hiss och sen in i lägenhet. Sedan hemåt för mer plugg och kvällsmat.
 
Tisdag
 
Jag startade dagen med promenad och fotorunda i Badhusparken. Det var dags att lufta den analoga systemkameran lite, så några bilder här blir det inte. Men fint var det! Påväg hem svängde jag förbi hemma hos Annika och hälsade på hund samt språkade en stund innan det var dags att bege sig hem för lunch, Christer och plugg. Sen satt jag där mest hela dagen. Som så ofta.
 
Framåt kvällen får jag ett samtal från Linnea: "Magnus konsert, P3, snart!" ungefär. Det dröjde faktiskt ungefär 1,5 timme innan det kom men tillslut så ljudade Magnus Ekelunds norrbotniska stämma i riksradio. Sen att programledaren avade med att kalla honom Mats och konserten bara var en förkortad variant av den som redan sänts från Luleåkalaset i P4 Norrbotten var ju en annan femma. Dessutom lyckades jag förvirra stackars Ida till vansinne tror jag, då jag tog förgivet att Linnea även meddelat henne och jag svarade därmed på Idas samtal "meh, det är ju samma som i P4". Det tog faktiskt lång tid och två klickade samtal innan vi förstod att hon inte hade en aning om vad jag snackade om..
I alla fall, här går det att lyssna på intervjun och konserten. Spola fram till 1 tim 29 min.
 
Senare på kvällen släppte Magnus och Mikeal ett extraavsnitt av podcasten. Här nämndes en något av stor betydelse för Sandra, då det framkom att Magnus bott i Kortedala ett år. Sandra har bott i Kortedala hela sitt liv och blev alldeles till sig! Bra sätt att avsluta dagen :)
 
Nu skall jag avsluta min dag med Gräspojken. Godnatt!!
 
/Elise

Thomas, Lovisa & Skrik Ut Högt

1. Thomas Stenström ute med ny fantastisk video till nya singeln Dansen före döden som släpps 16/1
 
2. Att jag missat att nämna henne en massa innan är nog ett under, men Lovisa Negga är fantastisk! Skön electropop med klockrena texter och mycket charm. Lyssna på henne här! 8/2 ser jag och Sandra henne i Jokkmokk :D
 
3. Shout Out Louds jobbar med ny skiva och idag var det premiär för nya singeln Walking in your footsteps. Bästa indierockpop med det klassiska Shout Out Louds-soundet som jag älskar. Lyssna här! Under våren passerar de hemlandet med spelningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
 
I övrigt så är det det gamla vanliga. Jag kämpar på med min uppsats. Ska ta en promenad ner på stan och köpa hennafärg sedan. Annars händer inte mycket.
 
/Elise
 

Sjutton vindfria dagar per år

Jag finner någon slags njutning i att titta på intervjuer med mina idoler och skratta åt hur lite intervjuarna vet jämfört med mig. Alltid kul att skratta åt att någon vet mindre än en själv. Sen så idiotförklarade jag säkert mig själv genom att skriva intervjuarna, för så heter det nog inte. Men här finns i alla fall ett exempel på där jag sitter och skrattar åt dem för att de inte vet saker som man enligt mig borde veta. 
 
För att förklara min relation till min uppsats så kan jag citera Magnus Ekelund & Stålet – Svartöstaden: "Korta stunder av extas / stå i brand / gå i kras" Hähä, oroa er inte. Det här kommer gå vägen, det går faktiskt bra.
 
På tal om uppsatsen så ser mina dagar ganska så likadana ut när jag har såna här pluggveckor. Det blir automatiskt ganska så fasta rutiner, inga vettiga rutiner, men de bara blir. Här är några saker jag gör varje dag:
- Pluggar ca 5-7 timmar/dag
- Tar powerbreaks då jag kollar facebook, twitter, instagram o.s.v.
- Lagar lunch, ibland lyssnandes på radio och pratandes i telefon samtidigt, ibland helt normalt
- Pratar med Linnea eller Ida eller oftast båda två. Kontentan blir oftast att livet är tufft men allt löser sig och sedan sjunger vi Den svenska björnstammen – Allting kommer bli bra för att sammanfatta allt.
- Har sms/facebook diskussioner med Sandra om saker som aldrig får någon kontenta. Istället slutar det med nåt käckt citat från typ Magnus.
- Kollar Café Gasskas hemsida om de släppt spelningar för vintermarknaden. Fortfarande bara "Namnen kommer snart!"
- Kollar igenom Dagsprogrammet för vintermarknaden. För femtioelvte gången. Tänker att vi borde bestämma hur vi gör med hundspannsturen snart.
- Känner oro inför sommarjobb och hur detta kommer påverka mitt yran-besök
- Skrattar för mig själv åt något konstigt minne från det gångna året
- Tittar på den fortfarande ouppackade resväskan med 4 månaders kläder och tänker att "det där tar jag efter uppsatsen"
- Drömmer mig bort någon annanstans
- Avslutar dagen med lite youtube-klipp, typ Stikos gamla vandringsturnébloggar eller Magnus podcast.
- Sist men inte minst, ett eller ett par kapitel i Gräspojken. Sedan somnar jag skrattandes inombords.
 
/Elise

I can see your house and when the lights are on I can watch you move

Dagen startade ganska otippat. Jag sov länge, för länge och gick sedan upp för att sätta igång med uppsatsen. Först kikar jag igenom facebook och ser att min klasskompis Vivi lagt upp en bild på att hon pluggar hemma hos min andra klasskompis Bella (alltså, inte den Bella jag brukar prata om utan skånska Bella). I somras budade Bella och hennes kille på lägenheten som ligger mitt emot oss, alltså som vi ser rakt in i från mitt rum och köket. Jag visste dock inte om de fick den. På bilden känner jag igen fönstrena, lampan och kameran på fönsterbrädan och frågar om de faktiskt fick den. Fem minuter senare står Vivi och Bella och vinkar från andra sidan gatan :) Så blir jag inbjuden på te, sen satt vi där och pratade om allt och inget i dryga timmen. Mycket trevligt!
 
Nu har jag ätit lunch och skall ta tag i arbetet igen. Solong!
 
/Elise

Konsertmässig önskelista 2013

När jag får fantisera och önskar helt fritt så är det ungefär det här jag önskar mig från konsertåret 2013:
 
Bräkne Hoby, Studioscenen
Storsjöyran, torsdag
 
Lars drar mycket folk till Storsjöteatern och många blir frälsta av den flummiga dansanta popen med mycket finurliga texter. Han har nu ett par musiker med sig på scen och spelningen får ett ännu större omfång än i Malmö i vintras.
 
Faråker, Gamla Tingshuset
Juni
 
Fina skånska Faråker får gärna göra ett besök här uppe i norr och ta plats på Tingssalens scen inne i Gamla Tingshuset. En liten publik får ta del av mysig pop på dialekt. Efter spelningen signerar han sitt nysläppta debutalbum.
 
Stiko Per Larsson, Cirkus
Storsjöyran, fredag
 
Förra året lyckades vi inte få honom tilbaka efter Vandringsturnén för en spelning på Yran, men i år skall det väll i alla fall gå! I tältet Cirkus i Badhusparken blir det äkta folkrocks-ös och spelningen blir nästan lika kult som Tropico-spelningarna på P&L.
 
Magnus Ekelund & Stålet, Club Corazon
Mars
 
När Dödskult är släppt beger sig Magnus tillsammans med Stålet ut på turné och ett självklart stopp på vägen blir Club Corazon på studioscenen inne i Storsjöteatern. Jonas Jonsson gästar på Utan er och en av de första livespelningarna med Hjärtan av stål blir helt episkt.
 
Johannes Andersson (Rymdekot), Café Gasskas, Jokkmokk
Februari
 
Café Gasskas i Jokkmokk har sedan 2007 haft besök av flera fina artister under marknaden, såsom Magnus Ekelund, Jakob Hellman, Elmo och Erik Zettervall. Så nu är det dags för Johannes aka Rymdekot att ta plats här för att sprida sin fantastiska pop på svenska och engelska.
 
Mattias Alkbergs Begravning, Gamla Kyrkan
Storsjöyran, torsdag
 
Mattias Alkbergs Begravning återvänder till Yran och spelar återigen en episk spelning inne i Gamla Kyrkan. Den här gången missar jag det inte, dessutom kan alla låtarna från nya skivan och Skända flaggan bjuder upp till allsång.
 
Lovisa Negga, Cirkus
Storsjöyran, fredag
 
Efter en mycket lyckad spelning på Jokkmokks Vintermarknad så får jag mersmak och är definitivt på plats när Lovisa intar scenen på cirkus. Alltfler upptäcker denna häftiga electropop artist och euforin sprider sig i tältet.
 
Masshysteri, Musikens Makt
Augusti
 
Som från ingenstans så bestämmer sig Umeåbandet Masshysteri för en återförening med unik spelning på Musikens Makt i Luleå. Magnus Ekelund gästar på Låt dom hata oss under en spelning som senare blir historisk.
 
Thomas Stenström, Badhusparken
Storsjöyran, lördag
 
Killen bakom fina Detsamma och Springer om er har fått sitt ordentliga genombrott och spelar på Badhusparkens scen inför en engagerad pop-publik.
 
Kristian Anttila med band, Badhusparken
Storsjöyran, fredag
 
Efter ett år med flera solospelningar så vill jag nu se Kristian med band för en gångs skull. De tar plats på Badhusparks-scenen och vi står längst fram.
 
Nord & Syd, Gamla Tingshuset
April
 
Skönpopen från norrland kommer äntligen med sitt debutalbum där man finner bl.a. singlarna Men åh och Björkar. Under en liten miniturné i norrland gör de ett stop på Gamla Tingshuset och Tingssalen.
 
Vapnet, Stortorget
Storsjöyran, lördag
 
Gamla Östersundsbandet Vapnet återförenas för en unik spelning på Stortorget under Yran där de spelar skivan Jag vet hur man väntar, med låtnamn efter gator i min stad, rakt igenom. En glad jämtländsk publik njuter av allt precis innan presidenttalet.
 
Mew, Stortorget
Storsjöyran, lördag
 
Mew har släppt ny skiva och gör med detta stor nordenturné inklusive ett återbesök på Yran där de spelar framför en kräsen men tillslut även nöjd publik på Stortorget som dagens första akt.
 
Jonas Alaska, Gamla Teatern
Storsjöyran, onsdag
 
Första Yran spelningen för min del blir när jag äntligen får se norrmannen Jonas Alaska live. Detta blir på Gamla Teaterns vackra scen och han spelar såväl gamla favorirer som låtar från kommande skivan.
 
Woodstripe, Studioscenen
Storsjöyran, torsdag
 
Efter påtryckningar på Yrans bandbokare lyckas vi få in min kompis Amandas 70-tals rockiga band på Klubbland. Förvånansvärt många dyker upp och spelningen blir riktigt lyckad.
 
/Elise

Att jag uppskattar, suktar efter, utbudet av kultur och nöjen men ändå väljer att bo här i kylan och snön

Häromdagen läste jag upp mitt favoritkapitel ur Mattias Alkbergs bok Anarkist för mamma och nu kände jag att det nog skulle passa sig att dela med sig av ett par av dessa kloka ord. För trots att vi inte bor i Norrbotten så tror jag vi kände igen oss en del.
 
"Det här skrivs i Luleå, där jag bor mellan stan och Svartöstan, halv tolv en måndag kväll. Det är 18 grader kallt ute och snöstorm. Jag klagar inte på Luleå eller Norrbotten, absolut inte, jag tänker bara att det här som jag har, är så svårt att beskriva som något positivt. Det är nästintill omöjligt att förklara för en stockholmare eller folk söderut överhuvudtaget att det här är något bra. Det blir bara floskler och turistbyrå över hela resonemanget. Möjligen kan man få någon utomstående att komma hita och pimpla. Supa på ishotellet, liksom. Bara de får åka hem till sin snöfria värme sedan och berätta om hur underbart det var. Hur galna de var på Jokkmokks marknad. Körde skoter i bar överkropp efter en halvliter hembränt och slogs med kniv på skämt. Kanske de säger att det var precis som i Jägarna, fast på vintern. Och så glömmer de bort det. Läser väl något viktigt i Metro på väg till arbetsförmedlingen. Åker lite tunnelbana, byter till buss och så är de inne i sin verkliga och viktiga verklighet igen. Jag menar absolut inte att låta sarkastisk.
[...]
Att jag uppskattar, suktar efter, utbudet av kultur och nöjen men ändå väljer att bo här i kylan och snön.
I fömiddags gick jag som vanligt Hamnvägen in till stan. Jag skulle betala en räkning och köpa medicin till ett sjukt barn. Vädret var som nu. Kallt och snön stack i ögonen. I freestylen hade jag nån gammal junglesamling och lastbilarna, fullastade med nyplogad snö, vräkte förbi i rent olagliga hastigheter. Hur kan jag förklara det fantastiska i det? Antagligen går det inte. Jag vet inte hur eller varför, men när jag läste om Utvandrarna för en tid sedan kändes det exakt så. Liksom viktigt.
Påtagligt.
Livet här är så fysiskt. Man är tvingad att agera, att bemästra sin tillvaro. Att tänka och aktivera sig i sin ensamhet. Livet här är som en idrott. Som en strid mot bättre vetande. Det finns gott om plats för fler.
Välkomna."
(Luleå ur Anarkist, skrivet för Norrbottens Kuriren i februari 2000)
 
/Elise

För att se hur zombien föds

 
Dagens viktigaste släpp. Månadens förmodligen. Kanske årets?
 
Blir ett kort inlägg det här, måste klaga vidare på mina artiklar, men vill bara ge er en liten tankeställare om vad det är för ställe jag kommer att åka till om 4(!) veckor. Fick igår mail med lite sista info från han vi skall hyra boende av, bl.a. stod det här:
"Det finns 1! bankomat och det brukar vara 30m kö ca, om den ens funkar :("
Haha, jag är redan kär i det där stället! :D
 
/Elise

"När man är högst upp kan det bara bli sämre"

 
Magnus har börjat med en podcast (alltså, typ ett radioprogram som läggs ut på internet)! Vilket betyder att jag istället för att skrata i 1-3 minuter åt nån vlogg ibland får skratta i en halvtimme varje vecka. Det ni! Dessutom ackompanjeras allt av fantastiska Elmo – Waltz

- Vad ser du dig som, musiker eller äventyrare?
- Nä, idiot kanske?
En annan rolig sak idag var på radion, närmare bestämt det första jag gjorde när jag gick upp imorse. Stiko var på lokalradion så jag plockade fram mina flingor och min mjölk medan han än en gång förklarade vad Stiko betyder och vad Vandringsturnéerna innebär med skratt, humor och sitt underbara dalmål. Finare kan man knappast starta en dag! Och imorgon släpps singeln Zombien föds på Spotify och Itunes :)
Stiko Per Larsson i P4 Jämtland 2012.01.07
 
 
/Elise

They never knew friendship could be built on one day that would aprove for life

Häromdagen satt jag, mamma och pappa i soffan och tittade på Mamma Mia! på TV. När det kom till scenen där Donna, Rosie och Tanya i "Donna and the dynamos" sjunger Super Trouper på Sophies möhippa så sa mamma, som hon alltid säger när det kommer till den scenen;
-"Åh, den här är så mycket Wien för mig"
Jag: -"Det säger du alltid!"
Mamma: -"Jo, men det är verkligen så. Jag var typ lika gammal som du är nu när jag åkte dit."
Jag: -"Ah, just det. Det var ju 1980...Men vad gjorde du de där två åren innan, efter studenten?"
Mamma: -"Först gick jag ju på textilhögskolan i Borås och sen den där kursen där jag träffade Anders och Elo."
Jag: -"Just det, det gjorde du ju...men herregud, du har ju känt dem skitlänge!!"
Mamma: -"Ja, och jag har ju känt pappa nästan lika länge."
Jag: -"Men eftersom ni fortfarande är så bra vänner så måste ju det betyda att jag, Linnea och Ida också kommer att vara kompisar jättelänge!"
 
Jag tycker det var en superbra och självklar slutsats av det hela. Samma vänner ringde ikväll och berättade om en ganska så omskakande händelse, och bara det att de ringde mig ganska direkt betyder något, det vet jag. Att vi bor över hundra mil ifrån varandra märks knappt av då jag pratar mer med dem än de jag träffar varje dag. Vi konstaterade just att vi känt varandra i ca 5 år nu, men det känns som hela livet. Och många fler år har vi framför oss hoppas jag :)
 
Idag är det en månad kvar till Jokkmokk. Nyare vän och nya äventyr!
Nån månad senare möter jag upp Linnea, Ida, Rosa och Lisa i Stockholm för lite Jesus Christ Superstar och annat mys. Vintern och våren kommer bli fin!
 
/Elise
 
P.s. Jag kan skriva att mamma alltid säger så, eftersom att vi sett filmen på bio två gånger var, musikalen två gånger var (en på svenska, en på engelska) och otaliga gånger på TV. När det kommer till musikaler så är mamma min bästa vän! D.s.

Åka till Narnia och vara Enastående

Idag har jag suttit inne gloendes på datorn hela dagen och pluggat. Det går framåt, det ser man, men det är verkligen ett test av mitt tålamod att hålla på med samma sak i fem veckor och att först efter dessa fem veckor se det färdiga resultatet. Men men. Tillslut så.
 
Har i alla fall startat ett lite projekt jag hittade på facebook:
Man tar alltså en tom glasburk och varje gång det händer någonting bra så skriver man upp det och i slutet av året kan man öppna, läsa och se alla bra saker som hänt under 2013 :) Jag använder den burken som mamma och pappa vanligtvis gör glögg i, alltså luktar det starkt av julkryddor varje gång jag lägger i en lapp dessutom, haha! Men kul är det, att rekomendera :)
 
En bra sak som hände, och som ligger i burken, är att jag fick ett så gulligt sms från Linnea idag:
"När jag hör låten Enastående, då tänker jag på dig. För att du är det"
Så jag svarade "Sedan jag lärt känna dig är jag Lyckligare nu och det får Aldrig blekna"
Fina citat från en annan Linnea med efternamnet Henriksson, som jag och mamma ser om mindre än två veckor!
 
De senaste dagarna har jag och Sandra ägnat otalig tid framför facebook för att försöka sammanfatta vad som egentligen hände vårt musikår 2012 och vad som egentligen kommer att hända vårt musikår 2013. Sandra sammanfattade allt i en mening:
"När man liksom sammanfattar allt det fina som blivit och ser hur mycket det är känns det lite som att ha åkt till narnia, som en helt ny värld har öppnat sig för en." Word.
 
En annan risk med oss sena nätter blir att vi överanalyserar nördiga saker. En diskussion kan t.ex. gå såhär:
- "Men vadå, Magnus har skrivit något om att 'ni andra får höra i april' på en instagram-bild - Dödskult skall väll inte släppas så sent?!"
- "Neeej, det får den inte! Men det kanske är någonting annat då?"
- "Det kan ju inte vara begravningen, men det är väll nåt annat med Mattias kanske?"
- "Den där låttiteln är ju med i nån vlogg, känner liksom igen det... jag just det, där ju den där 'Söta djur med mera' Vem är det som sjunger med han där?"
- "Ingen aning, men det betyder förhoppningsvis att det inte är Dödskult han menar!"
- "I bloggen står att han vart med på mixningen av Könsförrädarers album, det kanske är det han menar! Men å andra sidan, det är ju Mattias som är producent till Könsförrädare-skivan så varför skulle i så fall Magnus skicka en låt till Mattias?"
- "Men det är väll för att han är med och mixar den?"
- "Ja, kanske. Hoppas på det i alla fall, för jag vill verkligen inte att Dödskult skall komma så sent. Och Magnus svarar inte på twitter när jag frågade när Dödskult kommer"
 
Ja, ni ser. Helt obegripligt. Oerhört töntigt.
 
Ikväll skall vi äta hemgjord pizza. Gott! Imorgon tävlar Albin och Zebben i skandinaviska cupen här i Östersund, så vi skall gå bort och titta :)
 
/Elise

Listor, skivsläpp, texter, singlar och spelemän

Blir mycket tjöt om musik, även om det visserligen brukar va det. Men eftersom det enda jag gör nu är att sitta hemma och skriva hela dagarna så finns det inte så mycket att skriva om livet i övrigt.
 
 • Festivalrykten gav idag ut en lista på kommande skivsläpp under 2013. Det är en gedigen lista med säkert hundratals band. Ändå hittade jag direkt fel i den. För det första så var varken Magnus Ekelund & Stålets Dödskult (prel. februari) eller Stiko Per Larssons Järnbärarland (9/4) med. Sedan hade de skrivit att Mattias Alkberg skall ge ut en skiva som heter Begravning, vilket givetvis är fel eftersom det är Mattias Alkbergs Begravning som skall ge ut skiva 20/2 och ingenting annat. Men nu skall jag sluta va grinig, allt utom Stiko är åtgärdat. En annan glädjande sak är att fantastiska Mew står med i listan, spännande!
 • Jag tog en paus i pluggandet i eftermiddags för att gå ner på stan samt hämta ut biljetterna till Jokkmokk och Gävle. Lyssnade på Magnus Ekelund & Stålet – Supernova singeln hela tiden och det kändes så rätt att vandra gata upp och ner hemma i Östersund med Vapnet-covern Ge dom våld i öronen;
  "Med 60 poäng i härskarteknik
  det är ni och inte Usama som gör mig rädd
  för ni har det så lätt
  det finns så många lagar
  men ingen av dom är skriven för dig
  du är så svag säger dom
  vill du ge dom rätt eller ge dom våld"
 • För att återgå till listvärlden (det är många sådana nu runt nyår, jag orkar inte ens läsa hälften..) så släppte Jerry i söndags en lista på 2012 års bästa poptexter. Här hittar man favoriter som Vånna Inget, Jonas Jonsson, Alina Devecerski - och föga förvånande så är Ymer II med Magnus Ekelund & Stålet etta (för övrigt årets förmodligen snyggaste video!). Men just nu lyssnar jag på nummer tre, Diskoteket (efter idoga tjöt från Sandra). Jättebra, verkligen :)
 • Och så den där Stiko Per Larsson, min käre speleman från Dalarna. Idag har han släppt flera fina nyheter, först och främst turnéplanen för Vandringsturnén 2013 vilken skall gå mellan Malmö och Leksand. Lite långt söderut för min smak, men eftersom han var här förra året så får jag väll inte klaga.. På tisdag släpps nya singeln Zombien föds, vilken man kan smakprova här. Den bådar gott inför fullängdaren Järnbärarland, som sagt släpps den 9/4 (på Linneas födelsedag, för övrigt).
Det var nog allt från Elise Kulturnyheter idag. Hej då och god natt!
 
/Elise
 
P.s. I mellandagarna sände P4 Norrbotten Magnus Ekelund & Stålets konsert från Luleåkalaset i somras (min andra spelning av sammanlagt sex med dem under 2012). Du hör den här.

Back in town

Jag ligger ju så fruktansvärt efter med att berätta om allt som hänt i mitt liv sen slutet av november ungefär. Det blir för mycket att sammanfatta, så vill ni veta så kan ni slå en signal eller så :)
 
Istället så börjar jag 2013 med allt annat än tillbakablickar. Jag skall leverera de fem saker som gjort mig lyckligast denna kväll. Varsågoda!
 
1. Jag bokade bussbiljetter till Jokkmokk! Nu är det liksom på riktigt, jag fattar inte :O
Lovisa Negga – Kärlek Eller Inbillning
Magnus Ekelund & Stålet – Sjätte februari
Magnus Ekelund & Stålet – Landet utan gränser / Sjätte februari, del två
 
2. På tal om ovanstående artist så skickade Ida över våra filer som vi köpte på Teg Publishing, nämligen ep:n Magnus Ekelund & Stålet – Sameblod samt singeln med två extrafina covers Magnus Ekelund & Stålet – Supernova
 
3. På tal om att boka biljetter; jag bokade även tågbiljetter till Gävle om två veckor då jag skall hälsa på Rosa (och Henrik) :D Vi skall åka skidor, rida, titta på P3Guld, äta god mat o.s.v. Kan inte bli annat än succé!!
The Ark – Calleth You, Cometh I
 
4. Johannes har lagt upp några gamla Rymdekot-låtar på en ny soundcloud under nya namnet Rymdvarg. Och min favoritlåt (Silverskedens vingar och smutsen på stan) är nedladdningsbar! Ja, alltså, bara att lyssna på soundcloud.com/rymdvarg :)
 
5. Jag har pengar för en gångs skull. Det känns bra. Men det som gör mig lyckligast är ändå allt jag ändå kunnat göra nu när jag haft det knapert. Tack vänner och familj! Ni ska få igen allt en dag :)
 
/Elise

RSS 2.0