I don't have words to say how much I think I owe you (we aint gonna live our lives in fear)

Fredagen den 29e november 2002 satte jag och mamma oss i hennes dåvarande lilla blå Ford Ka och körde in till Göteborg, parkerade i parkeringshuset i Gårda och gick till Lisebergshallen. Hela vägen in till stan hade The Arks senaste skiva In Lust We Trust snurrat i bilens skivspelare och vi hade laddat upp. Jag hade min grå pälsjacka. Utanför köpte vi öronproppar och väl därinne tog vi plats på våra sittplatser, lååångt från scenen. Jag tittade trånande på de "coola kidsen"; tonåringarna på ståplats, och hoppades att en dag få stå där själv. Från själva spelningen minns jag inte jättemycket, bara att Ola höll ett tal om att George Bush hatade Usama Bin Laden för att Usama hade större kuk, och såklart den fantastiska allsången i Calleth You, Cometh I. Jag ville ha en t-shirt, men hade inga egna pengar utan fick låna en tia av mamma och köpte en pin. Sen åkte vi hem. Och utan att låta allt för dramatisk så blev mitt liv aldrig sig likt efter det.
 
Elva år senare sitter jag här, i Peru på praktik med socionomprogrammet. Förrutom vänner och familj så har The Ark; musiken, peptalken, konserterna och gemenskapen, hjälpt mig att ta mig dit jag är idag. Att våga stå upp för den jag är, gå min egen väg och vara en stolt idiot. Jag är så tacksam för det.
The Ark finns inte längre, men för mig finns de alltid kvar. I varje dags hårda bestyr, i utmaningar och duster, i den där lilla elva-åriga flickan som finns kvar nånstans djupt därinne. Det försvinner aldrig.
 
The Ark, upplaga 2002.
 
/Elise

Det är svårt men det är rätt.

Idag blev, som kontrast till igår, en lugn dag på kontoret. Jag satt och skrev loggbok om gårdagen och läste i materialet om DEMUNA. German hälsade på och vi pratade om svensk vinter. Pilar (DEMUNAS advokat, som jag va med hela dan igår) berättade att de försvunna flickorna vi anmält saknade igår vart funna och ville ha min åsikt om vad man bör göra nu. Serenazgo-polisen vi träffat igår kom in och språkade en stund och berättade hur man ser på en människa som slagit i huvudet om han/hon kommer bli medvetslös. Milar (socialarbetaren) och jag skulle gjort ett hembesök, men hann inte då hennes dator behövde bli lagad först och teknikern inte behagade dyka upp. Sen åkte jag bussen mot stan, skulle till Plaza Vea, men hamnade fel och fick gå världens omväg då trottoaren tog slut. Storhandlade och gick hem, lagade mat. Anna (vår lärare från Linnéuniversitetet) anlände och vi hade utvärderings-snack på Los Andes samt möte om fortsatt utbyte, med German och personal på socialarbetarutbildningen, på UNSA.
Nu sitter jag och tittar på SvtPlay, äter dyr Cadbury-choklad och dricker ananas-juice. Ska strax sova, men först lite Radhusdisco.
 
För övrigt så läste jag idag på facebook att Magnus Ekelund har skilt sig. En smärre chock. Nåväl.
 
/Elise

Verkligheten 2.0

"Vad jag har gjort idag? Tackar som frågar. Jag har bara irrat på buss, suttit i möte på en skola, hört otaliga berättelser om våld, övergrepp o försummelse, åkt på ett flak på medborgargardets bil i utryckning o i ilfart till sjukhus med en pojke som blivit påkörd av en buss samt suttit på polisstation o bevittnat två mammor anmäla sina 14-åriga döttrar saknade efter att de rymt hemifrån. Med andra ord, en dag i den brutala verkligheten."
Facebook 2013.11.27 kl. 17.00
 
För att avdramatisera livet lite så har jag spenderat kvällen med att sy i knappar och se animerade Disney-filmer. Sen så har det kommit ett par nya fina låtar senaste dagarna:
1) Canary Islands, f.d. The Animal Five, släppte tre låtar i en: Canary Islands – Canary Island Baby/Pamela/Sons of Beaches
2) Mew släppte smakprov på kommande plattan, med den ursprungliga versionen av låten Making Friends: Mew – Making Friends (13)
 
Nu, dags att sova. Vi hörs!
 
/Elise

Imorgon kommer aldrig bli som i Colca

Cruz del Condor (skådeplats för Kondorer och Colcas största turistattraktion) och resan dit och från.
 
Chivay. Staden, människorna, besök på barnhem och min nya hatt.
 
Canocota. Jordbruksarbete, bus med söta barn, att göra ost, söta djur, god mat, besök i skolan och offer till moder jord.
 
Tuti. Utflykt upp på hög höjd (4700 m.ö.h.) samt en övergiven by och alpackor i deras naturliga habitat, en dag i traditionella folkdräkter från Colca, besök på ost och yoghurtfabriken och högstadie/gymnasieksolan.
 
Coporaque. Förskolans dag på torget mitt i byn, dans och uppvisning. Ridtur till gamla byn på slöa men söta Canelo. Familjens 10-åriga son Jorge gör sig klar för att dansa på ett hotel, även killar och män dansar i kjol. 
 
/Elise
 

En Daniel och en Sylle första kvällen tillbaka i civilisationen

Ja, ni läser rätt. Jag är tillbaka i Arequipa efter två fantastiska veckor på landsbygden i Colca. Det har vart mycket speciellt, väldigt intressant och gett minnen för livet. Men mer om det imorgon, har massor av bilder att visa er då.
 
Tänkte istället ikväll flika in med två fina musiknyheter. Först ut är bästa Daniel Adams-Ray som just släppt sin andra soloskiva, Innan vi suddas ut. Jag sitter just och lyssnar igenom den för första gången. En klart värdig uppföljare till 2011 års mästerverk Svart, vitt och allt däremellan. Lyssna speciellt på uppväxtserenaden Tårarnas reservoar och vänskapsskildringen Svär på mammas grav.
 
Den andre som har släppt, eller snarare är på g att släppa, är ingen mindre än f.d. The Ark trummisen Sylvester "Sylle" Schlegel. Sedan i våras har han jobbat på en solodebut på svenska och nu är den snart här. På min födelsedag, av alla dagar, så släpps en dubbelsingel med låtarna Dåligt på ett bättre sätt och Vad hände med oss?. Redan nu finns teaser ute för båda låtarna och jag är glatt överraskad och imponerad. Du vet, man vet ju inte riktigt vad man skall tycka eller känna när någon man ser upp till ger sig in i något nytt på det här viset. Men Sylle har en fantastisk röst (vilket jag förvisso visste sedan The Guild) och de svenska låttexterna och fina melodierna är rent av superbra. Ser massa fram emot detta!
Miniprojektet Sylen och Pilen från i somras var också en vägvisare om vad som komma skulle.
 
 
 
"Tyckte att det var skönt att det var någon annan än Ola som började med soloprojekt också :)  vet inte varför, men känns mer som om hela bandet gått vidare då." - Rosa
 
Första Arken att solosegla - Gaffa.se
Sylen & Pilen – Allt försvinner
 
/Elise

Canocota

Nu har vi vart i byn Canocota i fyra dagar o imorn bär det vidare till grannbyn Tuti. Idag har vi lite ledigt o jag vandrade från Canocota till de varma källorna o badade (8 km). Superhärligt! Nu: garnjakt i Chivay. Håller på med en halsduk :-) hörs i Arequipa på fredag!
/Elise

Colca

Bussresa på nästan 5000 m.ö.h., rundvandring i Chivay, bad i varma källor o avsluta kvällen med nostalgi på Irländsk Pub. So far so god! Imorn ska vi se kondorerna vid Cruz del condor.

/Elise

Cusco, ¡por favor!

Mumsig veggieburgare och iste under snabblunch på Jack's café
Tranvía de Cusco genom stan och uppe vid den vita Jesusstatyn, Inkaruinerna samt den gamla stationen. Kul, mysigt, gemytligt och med en jättebra guide!
Chokladmuseet med butik. Fantastiska dofter, trevliga människor, kakao i mängder och fakta i överflöd!
 
Idag har vi vart tillbaka i Arequipa, slut på semestrandet! Imorn bär det av till Colca för två veckor, och kan då meddela att jag inte kommer ha så mycket internet under denna tiden. Uppdatering av blogg och närvaro på facebook och Skype kommer inte vara lika frekvent som annars. Men det överlever vi nog allihop ;)
 
/Elise

Machu Pichu

Ombord på en Perurail Vistadome; quinoa-plättar och spenatpaj (ej med på fotot) till frukost, takfönster för panoramavy, tre arbetande i varje vagn, försäljning av tyger, scarfar och kläder. Man får vad man betalar för!
Machu Pichu i all sin storslagenhet! Läs mer här.
 
Aguas Calientes - eller Machu Pichu Pueblo - enligt källor Sydamerikas mest exploaterade stad. Åt dyr (med Peruanska mått mätt) pizza med palmhjärta med utsikt över regnskogstäckta berg.
 
Hemresa; snacks, underhållning och modevisning. Långt från SJ...
/Elise

Go'kväll mitt herrskap

Efter en kort nattbussresa tog vi oss vidare på vår semesterresa till Cusco, den populära turiststaden och utgångspunkten för resa till Sydamerikas förmodligen populäraste resemål; Machu Pichu. Dit ska vi imorn, så mer om det då.
 
Tänkte dela med mig av några fina länkar från Svt:s Go'kväll som jag måste säga är otroligt duktiga på att fånga upp fin svenska musik, även den som inte är så känd. Här är några exempel:
The New Man - Endless Cold Nights
The New Man - Fate
Drömresenär: Ola Salo
Ellen Sundberg - Blind
Ellen Sundberg - Black Raven
Kajsa Grytt - Kometer
Melissa Horn - Om du vill vara med mig
Melissa Horn - Drömmen om Alice
Miriam Bryant - Last soul on Earth
Miriam Bryant om sitt genombrott
 
/Elise

Puno

Att rulla in i Puno, kvällspromenad, Perus godaste pizza och en annorlunda fiskrätt.
Tidig morgon ombord på båt i Puno hamn.
Vassön Uros ute på Titticaca sjön.
Ön Taquile och resan därifrån.
Promenad längs strandpromenaden och strandpiren.
/Elise

I en stad vid en stor sjö

Hej allesammans! 
Nu har min och Malins semestervecka dragit igång på riktigt och vi befinner oss för tillfället i Puno, nordöst om Arequipa vid Titticaca sjöns strand och på 3800 m.ö.h. Anledningen att åka hit är i första hand just Titticaca sjön och dess speciella öar. Idag tog vi en båttur till vassön Uros – ja en ö byggd helt i vass – och sedan vidare till den mytomspunna ön Taquile, med sitt traditionella leverne, stickande män och vackra kläder. Verkligen en fantastisk upplevelse!! Bilder kommer förhoppningsvis i dagarna, men min dator får inget internet på vårt hostel här i Puno. Vill ni dock få en hint om vad vi gjort idag så kan jag tipsa om Kjell Bergkvists reportage i "Kjelles smakresa", där han besöker just vassöarna och Taquile. 
 
''För ca 12 timmar sedan satt jag pa en bat paväg ut pa världens största höghöjdssjö, trött som tusan men förväntansfull. Efter det har jag vart pa en ö av vass, köpt ett fint handbroderat kuddfodral, vandrat upp längs Taquiles branta sluttningar, ätit lunch pa ca 4000 m.ö.h. med utsikt över Titticaca sjön, pratat med ett trevligt äldre belgiskt syskonpar, köpt stickade mössor, frusit pa en batresa tillbaka till Puno, aterigen ätit Perus godaste Pizza och köat bakom ett karnevalstag för att komma till hostelet. Klockan är nu 19.50 och jag funderar seriöst pa att ga och lägga mig. Vad har du gjort idag?''
Jag på facebook för en stund sedan.
 
Vill också ta tillfället i akt att säga att det idag är två år sedan min f.d. lärare Janne gick ur tiden. Han är en av de viktiga personerna som gjort att jag vågat ta mig dit jag är idag och för det är jag evigt tacksam. Vila i frid! ♥
 
/Elise

RSS 2.0