Ljudmolnet och annat musikaliskt

 
Avbryter rapporteringen från verkliga livet med något som det vart alldeles för lite av på bloggen i år; musik.
 
 
Så sent som idag släppte eminente Thomas Stenström äntligen nya skivan Fulkultur. Till min stora förvåning innehöll den dock inte singeln Dansen före döden, en av förra årets bästa låtar (se bl.a. här). Givetvis innehöll den däremot senaste hiten Slå mig hårt i ansiktet, som spelats flitigt på radio senaste tiden. Många artister drar ner på tempot för andra skivan, men det märks inte av på Fulkultur. Efter en första genomlyssning kan jag säga att soundet låter annorlunda, med mer inslag av syntar och electropop. Men fortfarande med narrativa texter om den vardagliga verkligheten.
 
Förra veckan släppte the one and only Mattias Alkberg material med sitt senaste projekt Södra Sverige. Det är ren och skär punk, rapp och direkt. 13 låtar på 21 minuter. Här kritiseras dagens svenska samhälle och dess makthavare med allvar, hårda ord och en gnutta humor. I singeln Nöff Nöff nästintill hånas sittande borgerliga ministrar med icke så smickrande smeknamn. Som en röd tråd ligger, som så ofta hos Matti, Stockholms-centreringen och den tätt sammankopplade Norrlands-kolonialiseringen. Detta illustreras inte minst på skivans omslag (bild ovan), skapat av ingen mindre än Robert Hurula (som även bl.a. gjort omslag till The Glorias och Magnus Ekelund & Stålet).
Södra Sverige kanske inte är det bästa Mattias Alkberg kommit med, men ändock det kanske viktigaste och mest kraftfulla.
 
För snart tre veckor sedan kom ett efterlängtat släpp med en kär svensk artist; Annika Norlin är tillbaka med nytt från Hello Saferide! Efter år av tystnad från Östersunds-bördiga Umebon fick vi äntligen höra hur HS låter 2014. Singeln I was Jesus är minst sagt bra, och jag längtar efter albumet som släpps 3/9. Samma dag släpps även boken Texter, Annikas samlade låttexter.
 
Ångmaskinen är bandet med den svävande musiken, som bildades på Birka Folkhögskola i Jämtland. Jag har haft nöjet att se dem live tre gånger, med en rent magisk stämning. I våras släpptes deras album Charcoal, vilket också skulle visa sig bli det, sorgligt nog, sista med Ångmaskinen. Nu skall medlemmarna göra annat. Sångerskan Thilda Persson satsar på solokarriär och har just flyttat till Stockholm. Hennes musik kan du höra här.
 

Erik Zettervall, som för två år sedan släppte den underbara popskivan Efter katastrofen är nu mest upptagen med att spela gitarr med Kitok, men tidigt i våras släppte han den här lilla pärlan på soundcloud. Lyssna och njut!
 

Sist men inte minst måste jag ju skriva att postindie (inte punk) bandet Oxid släppte två nya låtar för två veckor sedan. Givetvis geniala. Den efterföljande spelningen på Malmöfestivalen var dessutom en av festivalens bästa (skriver mer om det i nästa inlägg). Det florerar även ett rykte om att bandet skaffat bandkurator samt att de skall på Englandsturné i februari, men det vet man ju inte om det är sant.
 
/Elise