Partipolitik

Vi är i valtider och det medför att politiska utspel, debatter och diskussioner ständigt närvarande. Det är också ett tillfälle att reflektera över sin egen ställning, läsa på, göra valbarometrar och ta reda på vart man står i olika frågor. Personligen tycker jag det är en spännande tid, samtidigt en ganska så jobbig tid. För plötsligt förväntas man vara väldigt säker på varenda sakfråga och kunna debattera in i minsta detalj. Det kan inte jag. Och är inte säker på att jag vill heller.
 
Jag räknar mig till att vara Miljöpartist, jag har varit medlem i partiet och Grön Ungdom sedan hösten 2007. Utav de partier som fanns, och finns, tyckte jag, och tycker jag, att det är det parti som står närmast mina åsikter. Det betyder inte att jag håller med om allt de tycker. För det är just där problematiken med partipolitik ligger; man förväntas av vissa att köpa hela konceptet. Det skulle jag aldrig göra. Det finns saker i Miljöpartiets partiprogram som jag tycker är rätt så tossiga. Men å andra sidan så tycker jag att det mesta i t.ex. Moderaternas partiprogram är tossigt. Därmed är det ganska lätt att på det sättet välja sida.
Jag tror inte på att om Miljöpartiet ensamma skulle styra världen själva så skulle allting bli perfekt. Men jag tycker de står för en viktig röst som behöver ta plats i ett rödgrönt styre. Där tycker jag också FI har en självklar plats, vilket Miljöpartiets språkrör Åsa Romson debatterade för i en artikel idag. FI, med sina nu 3%, är en reaktion på att viktiga frågor har fått ta alldeles för lite plats i den svenska politiken, vilket är en välförtjänt bassning mot samtliga andra partier.
Sen ska man vara noga med att se EU-valet och höstens Riksdagsval som två helt skilda val med helt olika agendor.
 
Jag kommer att rösta på Miljöpartiet i mitt första Europaparlamentsval och mitt andra Riksdagsval. Enligt valbarometrar har jag nästan lika mycket gemensamma åsikter med FI som med MP.
Anledningen att jag väljer MP i EU-valet är mestadels för listans första kandidat Isabella Lövin och det enorma arbete hon redan gjort för EU:s miljöpolitik och bör därför få förtroende för att fortsätta det arbetet.
Anledningen att jag väler MP i höstens riksdagsval är för att jag fortfarande tror att den Gröna ideologin behöver ta plats och kan med sina nuvarande 10% driva igenom politik som går i linje med mina åsikter.
 
Det betyder inte att jag tycker att allt de kommer att göra, varken i Europaparlamentet eller Riksdagen, kommer att vara fantastiskt. Och jag tror det är ganska naivt och trångsynt att tro det.
 
/Elise