Akkurat kjempegreit Roller Derby

I lördags hängde jag och Ida med våra två lagkamrater Anna och Maria till Trondheim och Charlottenlundhallen för att beskåda Roller Derby in action! Det var actionfyllt, spännande och en gnutta förvirrande. Men mest av allt; extremt kul!
 
 
 
/Elise

Konsten att besöka hela halva Sverige på en vecka, del 2

Hysteriska rese-veckan har gått till sin ända och en ny vecka har halvvägs sprungit förbi. Ska försöka sammanfatta allt kul, spännande och viktigt som hände.
 
Efter en natt och morgon av tågresande var jag, Clara och Sophie framme i Lerum där torsdagens workshops gjordes med 6e- och 7e-klassare. Vi inledde med lunch och begav oss sedan till skolan. Kontrasten mot att tidigare i veckan haft 4e klassare var stor, och även om det gick bra så var jag hes i slutet av dagen. Kul var det i alla fall!
Sophie åkte hem till Stockholm medan jag och Clara åkte tillbaka till Göteborg där vi spenderade natten på hotell. På kvällen åt Clara middag hos en kompis medan jag passade på att besöka Albin och Moa i deras nya lägenhet i Högsbo, och äta morotskaka.
Dagen efter tog vi spårvagnen genom ett rejält regnigt Göteborg, ut på Hisingen. Förmiddagen spenderades med två duktiga klasser, ambitiösa, intressanta tankar och idéer. När vi plaskat tillbaka till stan skildes jag och Clara åt, jag gick mot centralen för att ta bussen till Malmö.
 
3,5 trötta busstimmar senare steg jag av i ett lika regnigt Malmö och möttes upp av Sandra. Vi gick hem till en ekande tom lägenhet, en så stark kontrast mot senast jag var där att vi båda blev lite chockade. Efter en stund kom både Linnea och Johanna hem och det blev tacosmiddag, givetvis. Senare på kvällen gick vi hem till Carina, en kompis i huset bredvid med typ snyggaste inredda lägenheten i Malmö (hon är skräddare, need I say more?). Jag och Linnea somnade gott i samma säng, men konstigt nog märkte jag inte alls när hon gick upp för att gå till jobbet före 5.
 
Istället vaknade jag vid halv nio och gick in till Sandra. Jag kom inte så mycket längre innan det var dags att göra sig i ordning och bege sig till Möllan. Efter två år av att inte ha träffats så kom jag och Amanda äntligen undan omåkningar och uppbokningar och tog en fika på café Simpan (enligt vissa Malmöbor: Malmös hipsterplace nr 1). Det var jättekul att äntligen ses och få prata om lite allt möjligt, i flera timmar. Det var välbehövligt. Låt oss hoppas att det inte går lika mycket tid till nästa gång!
När jag kom tillbaka till Norregatan hade Linnea kommit tillbaka från jobbet så hon och Sandra hade lagat till smaskiga veganska pannkakor. Lyxigt att bara få sätta sig att äta! En stund senare kom Hanna förbi med rosslig röst, goda kakor och superglatt humör efter gårdagskvällens lyckade konsert. Linnea vilade medan vi andra gick till Caroli och mötte upp Ellie (en vän och Angelhead/Arkfan) samt följde Hanna till Stortorget. Väl hemma igen pärlade vi pärlplattor, vissa vackrare och mer fantasifulla än andra, i väntan på att Pixel skulle öppna. När vi väl kom till Pixel visade det sig dock att det var abbonnerat och stängt för allmänheten hela kvällen. Det var bara att vända hem igen. I brist på inspiration att göra middag slutade det med att vi gick över till Tre Vänner (kvarterskrogen i huset bredvid) och köpte pizza.
Sen var det så dags för Så mycket bättre, första programmet och Ola Salos egen dag. Kort sammanfattat: ett gråtkalas. Fyra Angelheads i samma soffa var kanske en mindre bra idé såhär i efterhand. Bäst var Familjens, Amanda Jenssens och Love Antells tolkningar, Kajsa Grytts var lite för svag, Orups var värdelös medan vi inte ens klarade av att lyssna på Carolas. Efterråt var vi tvungna att sitta på balkongen och prata igenom allt, prata ut om sista spelningen, åren med Ark, vad det blivit av oss Angelheads idag o.s.v. När vi hämtat oss svirade vi om och gav oss ut på stan. Först till baren Golden Shiva vid Möllan, sedan fortsatte alla förrutom Ellie ut i natten till Kontrapunkt.
 
Söndagen blev en slödag hemma med Tv-tittande, packande och pratande, innan jag tog tåget hemåt. Efter eftermiddag, kväll och natt på tåg klev jag av på Jämtländsk mark igen.
 
Väl hemma började snön falla och har bara fallit mer och mer sedan dess. Ett äkta snölandskap med kramsnö och yrande snö har präglat veckan. Det kommer dock inte hålla så länge till, men ändå mysigt när vintern kommer och "flörtar" med oss <3
 
Nu är det torsdag. Snart ännu en skolvecka till ända. Idag hade jag t.ex. workshop om minnesarbete. Imorgon skall jag köra min första körlektion, kunde ju inte valt bättre väder, eller vad säger ni? Nåväl. På lördag skall jag och Ida åka med några av våra lagkamrater i Roller Derbyn och titta på match i Trondheim, trevligt värre!
Mer om det i nästa vecka. Trevlig helg på er!
 
/Elise

Saker jag gjort när tiden gått fort samt serier på p och annat man kan se

Tisdag igen och fytusan vad tiden går snabbt. Jag har just påbörjat andra veckan på terminens andra kurs: Socialt arbete med familjer och barn, teoretiska perspektiv på intervention och förändring. Och där någonstans somnade alla, men ni kan vakna för jag skall inte skriva mer om det.
Förra veckan och denna veckan var och blir de kanske mest händelserika på hela hösten. Så det finns väll en del att nämna om det redan nu. Samt tipsa om några bra Tv-serier.
 
Förra veckan var Sandra och hälsade på mig och Ida här i Östersund. Vi bodde allihop hemma hos Ida på Frösön, lagade god mat, fikade på Gamla Tings och såg på folkmusik, gick på loppis, Dollar, åt på Max, falafel och inte minst pratade en jäkla massa. Mycket mer hanns inte med då jag och Ida delvis var i skolan, plus att Östersunds-vädret visade sig från sin sämsta sida. Men vi hade det allt trevligt ändå!
 
När Sandra åkt hem hade jag ett dygn innan det var dags för mig att ge mig ut på äventyr. På söndagsmorgonen åkte jag ner till Stockholm, spenderade en halv dag och natt på hotell. På måndagsmorgonen åkte jag med Sophie (delprojektledare Barnkonventions-projektet) till Gävle för att workshopa med femteklassare. En intressant, rolig och spännande dag även om workshops/inspirationsdags-kunskaperna var lite ringrostiga. Blev bättre och bättre. När vi var klara mötte jag upp Rosa i stan för en fika. Kändes jättekonstigt att träffa Rosa utan att åka till Valbo och träffa hästarna eller gå på konsert. Kan ju vara fint att låtsas vara normala ungdomar ibland. 
 
Imorgon bär Barnkonventions-turnén vidare då jag på kvällen tar nattåget till Stockholm, möter upp Clara och Sophie för vidare resa mot Göteborg, där vi i två dagar skall genomföra workshops. Kul, pirrigt och jättespännande! När vi är klara på fredagen tar jag bussen ner till Malmö och stannar över helgen för att krama på Sandra, Linnea och de andra litegrann. Skall även äntligen träffa nyblivna Malmö-bon (och min gamla klasskompis) Amanda för första gången på sååå länge.
 
Så till de där Tv-serie-tipsen jag utlovade i början.
 
 
Först vill jag prata om en serie som jag kommit att bli lite besatt av senaste veckan. Det var Sandra som hittade den på SvtPlay och när vi sedan började se den älskade vi den ovillkorligt. Vi såg hela första säsongen och halva andra säsongen de där dagarna. Please like me är Australiensisk och gjord av komikern Josh Thomas som också spelar sig själv i serien, som löst bygger på hans eget liv. Serien börjar med att hans flickvän gör slut, med kommentaren "Du är ju gay". Under seriens gång får man sedan följa Josh försök, romantiska misslyckanden, pinsamheter och steg på vägen till att hitta sig själv. Med finns även hans trogna hund John, rumskompisen och bästa kompisen Tom (den rikigtige Josh bästa vän, som också spelar sig själv), hans psykiskt sjuka mamma och pappan som startat om med ny fru. Serien är en blandning av drama och komedi - och inte minst bland det bästa jag sett!
 
Säsong två sänds på SvtFlow/Play och nya avsnitt släpps varje tisdag här
Säsongen har just visats klart i Australien/USA och en ny säsong kommer nästa år.
 
En annan bra serie på p som också är inne på sin andra säsong och som när man börjar nästla i det har fler oväntade likheter med Please like me, är den svenska Portkod 1525. Första säsongen, Portkod 1321, började med att 16-åringarna Agnes och Steph fick spendera sommarlovet i Agnes mammas lägenhet medan mamman och Stephs pappa turnerade runt i Europa. De två till synes olika tjejerna, och till en början såta ovänner, blir i slutändan bästa kompisar genom en sommar av drama, kärlek och känslor. I Portkod 1525 har det gått tre år, tjejerna är bästa kompisar, ska ta studenten och spendera ett nytt sommarlov tillsammans. En till synes ytlig och lättsam serie som under ytan kokar av djup, komplexitet och budskap. Förmodligen riktad till något yngre människor, men vi älskar den ändå!
Se både Portkod 1321 och 1525 här.
 
 
Sist men inte minst så får vi inte missa höstens förmodligen viktigaste Tv-händelse: Så mycket bättre; med Ola Salo, Love Antell, Kajsa Grytt, Familjen, Orup, Carola och Amanda Jenssen. Kanske det vassaste startfältet någonsin i seriens historia. Första avsnittet, nu på lördag, inleder starkt med ingen mindre än mitt livs stora förebild. Är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot att höra tolkningar av låtar med bandet som betytt mer för mig än något annat någonsin kommer att göra.
 
Over and out.
Elise

Ljudmolnet och annat musikaliskt

Återigen dags att samla nytt, aktuellt och matnyttigt från min musikvärld. Allt bedömt med den bredaste av subjektivitet, givetvis.
 
Ny musik med gamla favoriter:
 
Kitok
Det är ganska så exakt ett år sedan Magnus Ekelund släppte nyheten om att han och Stålet skulle gå skilda vägar och sedan dess har det hänt mycket. Efter ca ett halvårs turnerande med Kitok och tre singlar är det snart dags för debutalbumet med hiphop-projektet som så ofta beskrivits som "Beastie Boys på svenska". Med tanke på hur mycket jag skrivit om Kitok, behöver jag ens nämna att jag är superpepp på albumet? 12 november är det äntligen dags! Därpå följer en liten turné som passerar Stockholm, Linköping, Göteborg, Oslo, Luleå och Umeå under november och december.
 
 
Stiko
För ett tag sedan kom en ny singel från den produktive dalmasen vi alla känner som Stiko Per Larsson. Med inspiration från sina vandringar genom Sverige, genom små landsortskommuner och byar, som alla tagit emot honom med öppna armar men också berättat historier om den dagliga kampen. För det blir allt svårare att bo på landsbygden. Kom igen land handlar om dagens Sverige, om att vi kan. Stiko säger det egentligen bäst själv: "Kom igen land är ingen valpropaganda för något block. Det är en enkel sång om hopp och en övertygelse om att Sverige är ett fantastiskt land. Men vi får inte slarva bort det. Arbetslöshet och uppgivenhet leder till ilska och rädsla. Därifrån är inte steget långt till fientlighet och fördomar."
En lika bra som viktig låt.
 
Lyssna: Stiko Per Larsson – Kom igen land
Se: Officiell video skapad med bilder från fans (YouTube)
 
Alina Devecerski
Som jag nämnde för några veckor sedan så är fenomenala Alina Devecerski på g med nytt. 29/9 släpptes nytt material i och med EP:n Gnista + gas. EP:n innehåller ett par riktiga superspår i form av titelspåret Alina Devecerski – Gnista + Gas och inte minst Alina Devecerski – Döda Rebeller, men också några mer tveksamma spår i form av t.ex. Alina Devecerski – Gråt. Detta tåls att lyssnas mer på, för att förstå världen bakom Alinas bombastiska låtar.
 
 
Nyheter:
 
Oh Jonathan
Oh Jonathan, Piteå-duon som jag nämnde på bloggen för första gången redan i början av förra året är äntligen på g på riktigt. Tjejerna har för det första spenderat sommaren med att spela in debutplattan, som ännu inte har något officiellt släppdatum. Men som om inte det vore nog så skall de i decemeber, 21e för att vara exakt, få vara förband åt inga mindre än Glasvegas på bandets spelning i hemstaden Glasgow. Det är roligt och spännande att följa utvecklingen!
 
Lyssna: Oh Jonathan - Du har alltid funnits (Soundcloud)
 
Oxid + Repulsiv
I slutet av sommaren släppte våra vänner i Oxid en film på YouTube med samlat material från spelningar, fester, replokalen och vardag under sommaren 2014. Den 22 minuter långa filmen är väll vad man skulle kalla extremt intern men också extremt rolig. Jag dyker själv upp vid några inte så smickrande tillfällen. Ni kan se den här.
 
Förutom detta så har Simon under sensommaren och hösten startat upp ett kassettbolag vid namn Repulsiv. Första releasen blev Oxids plattor Pathos och Censur på varsin sida. Är själv ägare till det första handmålade exemplaret. Om några veckor släpps Min Mammas Klimax, ett punkband från Skövde, på Repulsiv och fler projekt är på g.
 
Repulsiv på Facebook
 
Pop och Politik
Ni har väll inte missat Sveriges typ bästa radioprogram, Pop och Politik med Anna Charlotta Gunnarsson? Programmet sänds vanligtvis lördagar 11.03 i P4, men har nu avslutat årets säsong. I säsongsavslutningen, dagen innan valdagen 13/9, sände man direkt från glashuset vid Rådhuset i Umeå med bl.a. eminente Sofia Jannok som gäst. Rösträtt, kultur, urfolksrätt och politik diskuterades. Och förrutom ett par av Sofias låtar spelades även till min glädje Lovisa Negga – Mihá Ja Gievrra.
Ni kan höra programmet här.
 
Höstens spelningar
Först verkar det som att ingenting kommer att hända på flera månader och att man är fast i något slags konsertfritt norrlandsvakum. Så plötsligt exploderar det och man har massor i sin lista. Ni ser den ju alltid till höger här på bloggen, men tänkte gå in lite närmare på höstens evennemang:
 
Mew, Pustervik 8/11
Det danska indierockbandet Mew har alltid långa pauser mellan skivor och turnéer. Fem år efter senaste albumet, med det nätta namnet No more stories are told today I'm sorry they washed away no more stories the world is grey I'm tired let's wash away och fyra år efter samlingsalbumet/DVD:n Eggs are funny är äntligen en ny skiva och turné på g. Singeln Mew – Making Friends (13) släpptes redan förra året. När turnén når Göteborg är jag och Albin på plats på Pustervik för att åtnjuta ännu en magisk spelning med bandet vi lyssnat på i snart tio år.
 
Se: 9 korta livevideos från spelningen på Trädgårn 22/11 2009 här (YouTube).
 
Mattias Alkberg/Södra Sverige, Club Corazon 21/11
Matti är mannen som slänger sig mellan projekt, skivor och turnéer. Efter ett tag med Dead Alkberg och Mattias Alkbergs Begravning är det nu det råpunkiga Södra Sverige som gäller. Han har alltid varit bra på att säga exakt vad han tycker, men med Södra Sverige tas detta till sin yttersta spets. Ta bara singeln Nöff nöff som skändar Alliansen rakt av. I slutet av november kommer Matti äntligen tillbaka till Corazon och Studioscenen för att ta oss med storm. När han i våras, något spontant, spelade med Dead Alkberg på andra uppsättningen av Rundgång Fågelsång sammanfattade jag det som följande: "Han kom, skrev kuken på svenska flaggan och tog staden med storm. Från och med nu är ingenting sig likt. En av de bästa spelningarna i mitt liv!" Gissa om förväntningarna är höga?
 
Lyssna: Mattias Alkberg – Södra Sverige
 
Thomas Stenström, Pipeline 28/11 och Hurula, Gasklockorna 29/11
Sista helgen i november har jag och Ida planerat en riktig superhelg. Först spelar Thomas Stenström i Sundsvall och dagen efter spelar Hurula i Gävle, sämre kan man ju ha det.
Thomas Stenström släppte sitt andra album Fulkultur för några veckor sedan, innehållandes bl.a. hiten Thomas Stenström – Slå mig hårt i ansiktet och min personliga nya favorit Thomas Stenström – Elvis, Einstein och jag. Med skivan följer en turné som redan är igång och tar vägen förbi Sundsvalls lilla pärla Pipeline sagda datum.
(Robert) Hurula, med bakgrund i bl.a. Masshysteri och Invasionen golvade mig fullständigt på sin spelning på Yran i somras. Efter vår och sommarturné med solodebuten Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för följer han upp med en höstturné som närmast oss passerar Gävle.
 
Se: musikvideon till Hurulas mästerverk 22 här (YouTube).
 
Markus Krunegård, Scharinska 19/12
Jo jo, jag vet. Jag älskar inte Markus Krunegård. Långt ifrån faktiskt. Men givetvis tar jag varje chans att få åka till Umeå med Ida, vad annars? Markus har med sina fem studioalbum tagit en självklar plats på den svenska popscenen och även om jag inte är så superimponerad av Markus musik som helhet så är Markus Krunegård – Askan är den bästa jorden, Markus Krunegård – Everybody Hurts, Markus Krunegård – Hela livet var ett disco, Markus Krunegård – Hollywood Hills och Markus Krunegård – Stjärnfallet riktigt bra.
 
Se: Min PUR-kollega Josefin intervjuar Markus på Faddergalan 2009 här (YouTube).
 
Rundgång Fågelsång, Storsjöteatern 20/12
Datum är äntligen spikat för Club Corazons tredje uppsättning av den helmysiga endagsfestivalen Rundgång Fågelsång på Storsjöteatern. Corazons klassiska hemvändarkväll kombineras i år med festivalen som lite halvt i hemlighet ännu bara släppt det helhäftiga Les Big Byrd, som vi hade nöjet att se på Musikens Makt förra året. Och med lovord som bokning av "Ett legendariskt svenskt punkband" så är jag otroligt peppad på vad det kan bli av detta.
 
Lyssna: Les Big Byrd – Zig-Smile
 
Nya upptäckter:
 
Katohjärta
"Om 100 år är det glömt
inte förlåtet
Ska du bara sitta där,
eller göra nåt åt det?"
 
Ytterligare ett genialiskt popband från Norrlands musikhuvudstad Umeå.
 
Katohjärta på Facebook
 
Dokument #3
 
Bra punk från Lund.
 
Dokument #3 på Spotify
Dokument #3 på Facebook
 
Ska dessutom passa på att tipsa om min Soundcloud-spellista Best of Soundcloud, där jag samlar mitt bästa från Soundcloud. I ständig förändring, ett till två låtar per artist, klart dominerat av norrländsk indie samt lite punk och pop från Skåne.
 
 
/Elise

Vardag 2.0

Jag vet att jag är dålig på att skriva om vardagslivet, det vanliga Östersundslivet, dag-efter-dag-strävandet. Någonstans tror jag nog att det skulle bli så ointressant. Men efter att ha läst en media-kurs i fem veckor är jag så skadad att jag vet att jag med mina rese- och musikinlägg lägger fram en skev bild av verkligheten. Så för att jämna ut detta en aning tänkte jag skriva om några vardagliga händelser senaste veckan.
Men oroa er inte. Ett musikinlägg är på g det med. Och det här med vardagsinlägg lär knappst bli en vana ändå.
 
I helgen hade jag och Ida en välbehövlig mys-, film-, serie- och vävhelg. Fredag kväll startades med bio och Medicinen. En rätt...märklig film. Vet inte riktigt om den va bra eller dålig. Tror man måste se den två gånger för att förstå. När den va slut hann vi precis till pizzerian och köpte med oss hem. Vi spenderade sedan kvällen med pizza, chips och serien Skins på Netflix.
 
På lördagen pallrade vi oss iväg till Skivmässan inne på Gamla Tingshuset. Det var sjukt mycket folk där och man fick bitvis köa för att få bläddra bland vinylerna. Efter en stund kom jag därifrån med Jakob Hellman (bilden) och Toto och Ida med Nationalteatern, Pink Floyd och något mer. Glada efter inköpen firade vi med fika nere i Cafét och bollade planer om vad man borde starta upp för olika roliga verksamheter i Östersund. Vi avslutade stadsturen med en runda ner till loppisen på Törnstens Gränd och köpte bl.a. gamla skrivna vykort som var dåligt eller märkligt skrivna. På kvällen tog vi ett av dem, bytte ut adressen och postade till våra vänner i Malmö. Längesen jag hade så roligt tror jag!
Eftermiddagen och kvällen spenderades med Roller Derby-dokumentärer, matlagning, smulpaj, vävning och Anne Hathaway-filmer på TV. På söndagsmorgonen gick Ida hem och vi spenderade dagen med plugg och fixande av diverse på varsitt håll. På kvällen kom mamma och pappa hem efter en helg i Stockholm där mamma bl.a. sprungit LidingöLoppet, gött kämpat!
 
För ett par veckor sedan fick jag ett facebook-meddelande från en gammal scout-vän från Landvetter, Sofia, som för tillfället bor och jobbar på ett hotell i Gäddede i norra Jämtland. Hon skulle landa sent på flygplatsen och ville ha någon att hänga med, det slutade med att jag och mamma var och hämtade henne på flygplatsen på måndagskvällen och sedan sov hon över. Det var jättekul att snacka och utbyta knäppa, roliga och intressanta reseerfarenheter!
 
När Sofia åkt vidare mot Gäddede på tisdagseftermiddagen gick jag till skolan för ett nytt Soasek-möte. Tre killar från ettan var med och ville ha tips och idéer för att organisera en sittning i höst. Det blev, som alltid, även lite skitsnack om lärare, kurser och skolan i stort. Fika och mycket skratt!
 
Förra veckan var jag och ida äntligen på vår första Roller Derby-träning här i Östersund. Ikväll var det dags igen och det är så S-J-U-K-T kul!! För er som inte vet vad Roller Derby är så är det kort sagt en kontakt-sport som utövas på rullskridskor. Laget består av fyra blockers och en jammer, jammerns uppgift är att plocka så många poäng som möjligt och blockernas uppgift är att hindra det andra laget från att ta poäng. Läs mer här.
 
När jag kom hem efter dagens träning och gick ut på sociala medier nåddes jag av nyheten att Länsstyrelsen anser att Bergsstaten (beslutande myndighet) inte bör godkänna Jokkmokk Iron Mines andra ansökan om bearbetningskoncession för gruvan i Kallak. När jag läste den kraftfulla rubriken på NSD:s nätupplaga "EXTRA: Stopp för gruvplanerna i Kallak" var det som att hjärtat slog snabbare. Nu är inte sista ordet sagt och man skall inte ropa hej än så länge. Men det är ett steg i rätt riktning och en belöning till alla som kämpar.
 
Annars så sitter jag och skriver på en hemtenta som avslut på kursen jag läst de senaste veckorna. En analys av medialisering, globalisering och socialt arbete genom filtret av TV-serien Olivia Twist och en DN-artikel om ett nätverk för arbete med barn till föräldrar med missbruks- elle psykiska problem. Spyr lite på den nu eftersom jag levt med den i snart tre veckor, men på fredag skall den in och det känns sååå skönt.
 
/Elise

RSS 2.0