Paradise Jokkmokk x 2

16e september. Ett datum med så mycket laddning för mig och många jag känner. För tre år sedan gjorde The Ark sin sista spelning, för ett år sedan påbörjade jag min resa till Peru, och visste ni att på just det här datumet dog Marc Bolan för 37 år sedan? Men det är inte något av det jag skall skriva om idag. Vill ni läsa mer om tidigare tankar kring The Ark sista spelning kan ni läsa här: 2011 2012. Nu tänker jag skriva om nutid.
 
För det råkade nämligen bli så att 16e september 2014 (i alla fall kvällen) fick ett genomgående tema; Jokkmokk. Det är ju verkligen inte första gången jag skriver om Jokkmokk här på bloggen, men det kan man ju aldrig få nog av tänker jag.
 
 
"Åker uppifrån Lommen ner mot horisonten i midnattssolen
juni och stilla i luften, vi lägger oss på taket på Cityhuset
blickar ut ner över centrum polisrondellen och Konsumparkeringen"
 
Kitok släpper ny singel idag (i skrivande stund har vi just passerat tolvslaget), men redan igårkväll premiärspelades låten, titelspåret till kommande skivan Paradise Jokkmokk, på Musikguiden i P3. Klantig som jag är läste jag fel på tiden och fick inte höra i realtid, men det får man väll leva med. Ca en timme försent fick jag i alla fall lyssna på inslaget och även om jag redan hört låten live tre gånger så var det först nu jag verkligen lyssnade till texten. Och även om jag hört Magnus göra kopplingen mellan Jokkmokk och LA i samband med den här låten tre gånger så var det först nu jag verkligen förstod vad han menade. Jag förstår att jag aldrig kommer att förstå texten som en äkta Jokkmokksk inföding. Men jag har gjort ett antal midnattssols-promenader vid Lommen, i den stilla juni-luften innan turisterna kommit. Född där eller inte, så är Jokkmokk även mitt paradis vid världens ände. Sommar som vinter.
 
 
Senare under kvällen var det dags för nytt avsnitt av Tareq Taylors nordiska matresa, ett nytt fantastiskt och annorlunda matprogram med allas vår käre Tareq, där han av en slump var just i Jokkmokk. Snabba klipp från välkända platser på byn blandades med vackra naturbilder från skogarna i kommunen. Fjäll, renar, Sarek och sjöar. Så vackert att det gör ont.
 
Vad som gör extra ont, när jag hör Paradise Jokkmokk eller ser på Tareqs program, är att jag vet om den infekterade konflikt som pågår i byn. Gruvkonfilkten. Byns befolkning är uppdelade i två läger, de vackra landskapen och samebyarna som visas är hotade att förstöras eller helt försvinna. Utflyttningen är stor och arbetslösheten bland unga hög. Det är trubbel i paradiset och jag vet ärligt talat inte hur någonting kommer att bli. För ett år sedan hade jag och Sandra tankar på att inte ens åka på årets marknad, när vi ändå väl var där låg gruvkonflikten som ett täcke över hela veckan.
Allt som är vackert är också skört. Jag kan bara hoppas att mitt paradis får vara kvar, för mig, men inte minst för de 4000 Jokkmokks-bor som, oavsett positiva eller negativa till gruvdrift, bor, verkar och lever i Jokkmokk.
 
Lyssna till Paradise Jokkmokk i Musikguiden
Eller på Spotify: Kitok – Paradise Jokkmokk
Eller se livevideo från Storsjöyran
 
Tareq Taylors nordiska matresa går att se mot en avgift på Tv4 Play, eller som repris på söndag 21/9 kl. 11.45 i Tv12.
 
/Elise