Ljudmolnet och annat musikaliskt #3 2015

Scouting for Girls
 
Poppojkarna i Sfg upptäckte jag av en slump på flygplatsen Heathrow i London, på väg till Sydafrika i mars 2009. Bandnamnet, tillika albumtiteln på debutalbumet, fångade min uppmärksamhet, scout som jag är. Det är jag glad för, det impulsiva köpet visade sig leda till ett nytt favoritband. Så pass att det faktiskt är jag som sktivit större delen av den svenska Wikipedia-texten om bandet. Sex år senare har bandet släppt ytterligare två studioalbum och en greatest hits-platta, turnerat över världen och tagit emot priser. Dock är de fortfarande hyfsat okända i Sverige. I slutet av mars skrev bandet på sin facebook-sida: "Album IV 80% finished. New music soon..." Alltså är album nummer fyra inte långt bort!
 
Lyssna: Scouting for Girls
 
Nord & Syd
 
Nord & Syd, (bl.a.) Östersundare i Stockholmsexil som släppte ett av årets bästa album 2013, utlovar nu ny musik inom en kort framtid. I slutet av mars gick bandet ut på sin facebook-sida med att grunderna till nya låtar var lagda, med den legendariska producenten Jari Haapalainen bakom spakarna. Bandets musik karaktäriseras av sina texter med livet och vardagen beskrivet genom naturen. Till det, Sveriges kanske vackraste röst genom Julia Hanberg. Jag är mycket spänd på att höra ny musik med dem!
 
 
Maxida Märak
 
Maxida Märak är en av Jokkmokks stora stoltheter, med karisma, styrka och en röst att falla pladask för. Tillsammans med systern Mimi har hon varit en viktig del i kampen mot gruvan i Jokkmokk, och kampen för glesbygden och urfolksrättigheter hörs tydligt även i det hiphop-material hon nu jobbar på. Likheterna med högaktuella svenska hiphop-tjejer som Silvana Iman är för mig slående och tar inte Maxida Sverige med storm är det något fel på världen!
 
Lyssna: Maxida Märak - Matrix (Facebook)
 
Könsförrädare
 
De fyra norrbottningarna i Könsförrädare tog Sverige med storm med debutplattan Curse all law i slutet av 2013. Tempot, ljudbilden och stämmsången gör dem till något alldeles extra - och något man verkligen inte får missa. När bandet var gästredaktörer i Musikguiden i P3 för några veckor sedan premiärspelades singeln Blast Beats, en typiskt bra Könsförrädare-låt på många sätt. Första programmet handlade för övrigt om musik från Norrbotten, där flera av mina favoriter dök upp.
 
 
P.s. Lyssna också på Alinas soloprojekt från förra året; Tiny Oceans. D.s.
 
Bräkne Hoby
 
Geniet Lars Lindquist, som står bakom både en fjärdedel av Billie the vision and the dancers och Bräkne Hoby, har hunnit släppa två singlar med just Bräkne Hoby sedan jag såg honom live i Göteborg i februari. Först kom pampiga Bakhuvudet mot Gatstenen, om att bli nerslagen (bokstavligt eller bildligt talat) men resa sig upp igen, kanske starkare än någonsin. I bakgrunden när den spelades i Göteborg visades ett bildspel med bilder av publikhav under spelningar med Billie, allt från stora folkmassor i Barcelona till små svenska festivaler. Fansen och kärleken mellan artist och dess följare såg Lars som ett exempel på något som får en att resa sig igen. Ett tag senare kom ytterligare en låt som vi fick smakprov på i Göteborg, Ingen av oss, framförd tillsammans med Anna Bergwall från Stella Lugosi som var förband den kvällen. Den är vacker, mäktig och förmodligen en av årets bästa låtar, med en text som behandlar nuet utan att drypa av carpe diem-sliskighet.
Som av en händelse såg jag dessutom just att Bräkne Hoby skall spela i Linköping om tre veckor och det tänker jag givetvis inte missa!
 
 
Sist men inte minst så vill jag bara nämna att
1) Lighthouse kom med på Rockfoto-redaktionens lista över det bästa just nu v.16, tillsammans med bl.a. nyheten om att Patti Smith skall släppa ny biografi. Hur coolt är inte det?? Läs här!
 
2) Stiko Per Larssons nya album ...har en grej på gång släpptes igår, men jag avvaktar tills den försande skivan kommer med posten i nästa vecka, håll till godo - med vandringsturnén stundande så kommer det bli mycket Stiko framöver!
 
3) Mews nya album +- släpps om TVÅ dagar, sååå pepp!
 
/Elise
 
 

Home is where your heart is but what a shame, 'cause everyone's heart doesn't beat the same, it's beating out of time (mars-april)

Är en såndär dålig bloggerska nu igen, så det blir att återigen dra igenom vad som hänt sedan senast. Kör lite kategorier istället för kronologiska ordning, då det känns lite mer organiserat i det här fallet.
 
Derbylove
 
Derbyn fortsätter ockupera en stor del av mitt liv, till min stora glädje, givetvis! I slutet av mars begav jag mig återigen till Norrköping för att titta på bout. Förutom ett spännande bout mellan mixlagen (d.v.s. både A-, B- och C-lag) NRD Mixlag (Nkpg) och Team Skötet (Gbg) så spelades det första boutet mellan två svenska merby-lag (d.v.s. herrlag), nämligen Salty Seamen (Gbg) mot Killer Apes From Outer Space (Nkpg). Rättvist och bra så vann Norrköping det ena och Göteborg det andra. Skillnaden mellan derby och merby är regelmässigt detsamma, men det märks givetvis en skillnad i spelet. Merbyn var aggressivare och gruffigare, med hårda ord och mycket utvisningar. Något som säger kanske mest om skillnaden är det faktum att straffet "insubordination" ( = olydnad), som mycket sällan utses i derby användes rätt flitigt i merby-boutet. Jag hade förresten lagom till dubbel-boutet blivit klar med broderiet på min derby-kjol som jag jobbat på ett tag, så den fick följa med.
 
 
När kjolen blivit klar började jag på nästa derby-relaterade sak i skolan: en gubbatäcks-väv med derbytema. Det blev slutligen en kudde (som jag dessvärre inte fångat på bild ännu).
 
 
Båda mina derbylag hamnade också i tidningar under loppet av bara drygt en vecka! Snowrollers var med på två sidor i 100% Östersund för att visa upp sporten och laget medan Corren gjorde ett helsidesreportage om Gorullaz inför det första boutet i lördags. Matchen mot Blockwork Orange (Nkpg b-lag) slutade med vinst till Norrpan, men gorullorna kämpade väl!
 
 
Vår betyder ju för övrigt uterullspremiär för den hjulburne entusiasten. Min premiär slutade mindre bra, ett försök att använda hjulen på mina gamla rullskridsor som utehjul på derby-skatesen slutade med ett tappat hjul och ett uppskrapat knä med ett rejält sår. Men men, skam den som ger sig! Efter att ha skruvat tillbaka hjulen på de gamla rullskridskorna igen begav jag mig igår till den nybelagda cykelbanan mellan Vadstena och campingen - nylagd, mjuk och fin asfalt, en rullares dröm! Det gick desto bättre och jag fick lite härlig träning i det vackra vädret.
 
 
Idag var det dags för min lagkamrat i Gorullaz, Josefin "Kid J" att berätta om Roller Derby på Datamuseets (en del av Länsmuseet) Nördcafé. Det var en fin skara människor, inklusive en del gorullor, som sökt sig dit och vi fick höra om Roller Derbyns historia, regler o.s.v. Mycket intressant!
 
 
Nog snackat om derby. "Nu går vi vidare" som de säger i Derbypussar...
 
Påsk (kycklingar, ägg, fjädrar, godis och allt annat som hör till)
 
På skärtorsdagen lämnade jag Vadstena och åkte norrut, hemåt till Jämtland. Efter en snabb vända hemma åkte jag, mamma och pappa till stugan dit även Albin och Moa anlände dagen efter. Det blev en fin helg med skidåkning, fint sällskap, bra mat och mestadels bra väder - allt sånt som hör en äkta Jämtländsk vårvinterpåsk till! Då Albin fyllde år på skärtorsdagen firade vi detta i efterhand, bl.a. med en magnifikt maffig snickers-tårta som Moa bakat.
 
 
Efter påskhelgen åkte vi tillbaka till Östersund och jag njöt av påsklov genom att träffa Emma, träna med Snowrollers, gå på bio och spela Ticket to ride på soppan med Ida och Björn samt att se hela Girls säsong 1 med Ida på Frösön, för att nämna lite.
 
 
Efter den långa fina ledigheten satte jag mig på ett tåg tillbaka till verkligheten och Vadstena. Men när man gör vad jag gör i skolan nu så är det ju inte så tungt direkt...
 
Skolan (vävning, tryckning, stickning, virkning och sånt där)
 
En torsdag i slutet av mars samlades (i stort sett) alla skolans elever och personal för en vårfest, där det åts god mat vid fina dukade bord och alla var uppklädda i temat "alla regnbågens färger - tänk 80-tal". En trevlig kväll!
 
 
I slutet av mars gjorde vi även studiebesök inne i Linköping, bl.a. på arkivet på Östergötlands museum. Det var kul att kika runt bland textilier som var både hundratals år och bara några år gamla. Vi kikade även in på broderiutställningen uppe i utställningshallen.
 
 
Nu när vi kommit en bit in på terminen så börjar några alster bli klara. Förutom kjolen och kudden jag redan nämnt så kommer här ytterligare ett par:
Duk/tablett av resterande varp från grundväven. Senare sydd med tyg i kanten.
Tygpåse screentryckt med Ceremoni-loggan och nya axelband.
 
I övrigt så förbereder vi oss nu som mest inför Folkhögskolans dag 9/5 där vi skall ha en utställning. Tänk de fyra elementen, mer säger jag inte nu!
 
Jag hann bara vara tillbaka i Vadstena knappt en vecka innan jag var på resande fot igen. Denna gång återigen en helg i Skåne, men inte vilken som helst.
 
Sundets pärla, kollektivliv och Amerikanska Idioter
 
I lördags tog jag tåget ner till Helsingborg där jag mötte upp Hanna S för lite fika och välbehövligt prat, då vi inte träffats sen i somras. Mycket trevligt! Efter detta mötte jag upp Albin på stationen och vi blev båda upphämtade av Jörgen och Bosse ("Äldre man med keps och hund" som han själv beskrev sig) och åkte hem till Anders, som lagat till en smaskig middag. Kvällen innehöll i övrigt intressanta diskussioner, gos med Bosse och mycket skratt. Vi sov sedan gott på luftmadrass resp. soffa. Morgonen därpå blev Albin väckt av att Bosse hoppade upp på luftmadrassen, sämre kan man ju ha det! Vi åt en härlig frukost tillsammans, innan Jörgen körde ner oss till stationen för att ta bussen vidare till Malmö. Väl där gick vi direkt hem till Sandra, Johanna, Lo och Emma på Möllan. Vi fikade och snackade i köket innan Sandra och Johanna hängde med oss ut på stan för att äta. Vi hamnade tillslut på ett mysigt och jättebra (och billigt!) thaiställe vid Triangeln. Efter det strosade vi på stan och satt en stund i en park innan jag och Albin gick in på Malmö Operan. Det var äntligen dags för oss att se musikalen American Idiot, byggd på texter av Green Day och första uppsättningen i Sverige. Även min julklapp från Albin. Det var givetvis HEEELT fantastiskt! Som en blandning mellan Rent och West side story, jag hade gåshud rakt igenom! Efter föreställningen gick vi tillbaka till kollektivet en stund och spelade spel innan Albin skulle åka hem. Jag följde honom till stationen (och var världens sämsta guide som hela tiden ändrade gångriktning). När jag kom tillbaka till kollektivet spelade jag, Sandra, Johanna, Lo och Hanna E spel innan vi blev alldeles för trötta. Efter lite prat somnade jag och Sandra i hennes säng, men jag tror inte någon av oss sov speciellt bra p.g.a. det faktum att jag skulle upp endast fyra timmar senare... Vandrade genom ett ödsligt morgonmalmö och tog sedan tåget hem. Det var ju ändå värt det!
 
 
 
/Elise

RSS 2.0