Ljudmolnet och annat musikaliskt #3 2015

Scouting for Girls
 
Poppojkarna i Sfg upptäckte jag av en slump på flygplatsen Heathrow i London, på väg till Sydafrika i mars 2009. Bandnamnet, tillika albumtiteln på debutalbumet, fångade min uppmärksamhet, scout som jag är. Det är jag glad för, det impulsiva köpet visade sig leda till ett nytt favoritband. Så pass att det faktiskt är jag som sktivit större delen av den svenska Wikipedia-texten om bandet. Sex år senare har bandet släppt ytterligare två studioalbum och en greatest hits-platta, turnerat över världen och tagit emot priser. Dock är de fortfarande hyfsat okända i Sverige. I slutet av mars skrev bandet på sin facebook-sida: "Album IV 80% finished. New music soon..." Alltså är album nummer fyra inte långt bort!
 
Lyssna: Scouting for Girls
 
Nord & Syd
 
Nord & Syd, (bl.a.) Östersundare i Stockholmsexil som släppte ett av årets bästa album 2013, utlovar nu ny musik inom en kort framtid. I slutet av mars gick bandet ut på sin facebook-sida med att grunderna till nya låtar var lagda, med den legendariska producenten Jari Haapalainen bakom spakarna. Bandets musik karaktäriseras av sina texter med livet och vardagen beskrivet genom naturen. Till det, Sveriges kanske vackraste röst genom Julia Hanberg. Jag är mycket spänd på att höra ny musik med dem!
 
 
Maxida Märak
 
Maxida Märak är en av Jokkmokks stora stoltheter, med karisma, styrka och en röst att falla pladask för. Tillsammans med systern Mimi har hon varit en viktig del i kampen mot gruvan i Jokkmokk, och kampen för glesbygden och urfolksrättigheter hörs tydligt även i det hiphop-material hon nu jobbar på. Likheterna med högaktuella svenska hiphop-tjejer som Silvana Iman är för mig slående och tar inte Maxida Sverige med storm är det något fel på världen!
 
Lyssna: Maxida Märak - Matrix (Facebook)
 
Könsförrädare
 
De fyra norrbottningarna i Könsförrädare tog Sverige med storm med debutplattan Curse all law i slutet av 2013. Tempot, ljudbilden och stämmsången gör dem till något alldeles extra - och något man verkligen inte får missa. När bandet var gästredaktörer i Musikguiden i P3 för några veckor sedan premiärspelades singeln Blast Beats, en typiskt bra Könsförrädare-låt på många sätt. Första programmet handlade för övrigt om musik från Norrbotten, där flera av mina favoriter dök upp.
 
 
P.s. Lyssna också på Alinas soloprojekt från förra året; Tiny Oceans. D.s.
 
Bräkne Hoby
 
Geniet Lars Lindquist, som står bakom både en fjärdedel av Billie the vision and the dancers och Bräkne Hoby, har hunnit släppa två singlar med just Bräkne Hoby sedan jag såg honom live i Göteborg i februari. Först kom pampiga Bakhuvudet mot Gatstenen, om att bli nerslagen (bokstavligt eller bildligt talat) men resa sig upp igen, kanske starkare än någonsin. I bakgrunden när den spelades i Göteborg visades ett bildspel med bilder av publikhav under spelningar med Billie, allt från stora folkmassor i Barcelona till små svenska festivaler. Fansen och kärleken mellan artist och dess följare såg Lars som ett exempel på något som får en att resa sig igen. Ett tag senare kom ytterligare en låt som vi fick smakprov på i Göteborg, Ingen av oss, framförd tillsammans med Anna Bergwall från Stella Lugosi som var förband den kvällen. Den är vacker, mäktig och förmodligen en av årets bästa låtar, med en text som behandlar nuet utan att drypa av carpe diem-sliskighet.
Som av en händelse såg jag dessutom just att Bräkne Hoby skall spela i Linköping om tre veckor och det tänker jag givetvis inte missa!
 
 
Sist men inte minst så vill jag bara nämna att
1) Lighthouse kom med på Rockfoto-redaktionens lista över det bästa just nu v.16, tillsammans med bl.a. nyheten om att Patti Smith skall släppa ny biografi. Hur coolt är inte det?? Läs här!
 
2) Stiko Per Larssons nya album ...har en grej på gång släpptes igår, men jag avvaktar tills den försande skivan kommer med posten i nästa vecka, håll till godo - med vandringsturnén stundande så kommer det bli mycket Stiko framöver!
 
3) Mews nya album +- släpps om TVÅ dagar, sååå pepp!
 
/Elise