Ljudmolnet och annat musikaliskt #4 2015

Sommaren har snart nått oss och innan alla sommarplågor hinner dominera etern så sticker jag in med det senaste på min musikaliska karta.
 
Stiko Per Larsson
Som jag nämnt tidigare i vår så har Stiko vandrat sin nionde vandringsturné, den här gången mellan Göteborg och Leksand via Stockholm. Flera kvällar har min datorskärm sett ut ungefär som bilden ovan, dock inte så ofta som de senaste fyra åren, och inte heller så ofta som jag önskat. När jag fortfarande var kvar i Vadstena var det inte så ofta som min internetuppkoppling samarbetade med den belastning som en livestream kräver. Men men. Jag tog igen det sista veckorna genom att så hängivet som möjligt följa Stikos sista steg mot Leksand. Finalen i lördags blev en magisk dag, med målgång, frieri och fantastisk spelning. Under tiden har han okså hunnit med att släppa en singel, albumspåret Gå själv. Glöm förresten inte att bidra till insamlingen för SOS Barnbyar, den är fortfarande öppen här.
 
Ceremoni
Ett av mina sista projekt under vårterminen i Vadstena blev ett sorts beställningsjobb. Då min egna tryckta och broderade påse blev så poppis hos killarna så fick jag i uppdrag att sy upp tio stycken. Jag valde att ta de två designer jag gjort till min egen tygpåse och trycka och sy fem i vardera design. Redan första minutrarna efter leverans blev flera sålda! Jättekul och lärorikt att göra och ännu roligare att det blir så uppskattat. Nu skall även upptryckta versioner av Samlade singlar 2013-2015 finnas till försäljning på spelningar.
 
Könsförrädare
Det är inte ofta mina musikinlägg läses av dem som det faktiskt skrivs om, men till min stora förvåning (och glädje) så hittade och delade Könsförrädare mitt senaste inlägg där jag skrev lite om deras senaste singel Blast Beats. Kul! Gruppen är dessutom nu i veckan aktuella i Sveriges kanske credigaste musiktidning; Sonic. Bilden är en tjuvkoll på reportaget, resten får man läsa i närmsta Sonic-tidning. Tips! Tidningen finns säkerligen på ditt närmsta bibliotek.
 
Maxida Märak
Det blir en del upprepningar och repriser från förra inlägget idag. Men det är för att de eminenta artister jag nämnde förra gånger har hunnit prestera ännu mer - och det kan man ju inte bortse från! Ett exempel är Maxida Märak, som sedan förra gången både hunnit släppa ny singel, lagt ut musik på Spotify samt blivit tillkännagiven som en av årets sommarpratare. Både Matrix och nya singeln Mitt Största Fan hittar ni här. 30/7 skall ni skruva upp radioapparaterna lite extra för att inte missa Maxidas viktiga ord.
 
Mattias Alkberg
Matti är en av de mest produktiva musikerna, författarna och producenterna i Sverige, ständigt aktuell med nya låtar, projekt och krönikor. Som en blixt från klar himmel släpptes igår nya singeln Tjugonde, av Ida klockrent beskriven "som Matti, alltså typ Anarkist eller Nerverna, fast lite punkigt som Södra Sverige, men inte så mycket". Bra är den hur som! Och du hör den här.
 
Den Svenska Björnstammen
Konstnärskollektivet Den Svenska Björnstammen är knappast en ny upptäckt för den som känner mig. Bandet släppte sin andra fullängdare I förhållande till förra året, inte samma braksuccé som debuten, men när är det så? För några veckor sedan släppte de tillsammans med 047 en ny singel; Förlåta eller svika. Det är en klassisk DSB-låt, med de så typiska elektroniska popslingorna, party och avslappnade samtidigt. Förutom detta så var de förra veckan med i Musikguiden i P3:s följetong om musikers ekonomi, där de avslöjar lösningen i den rådande tuffa branschen, nämligen "flytta ut i ett hus på landet, lev billigt och ge alla medlemmar månadslön." Mer hör du här.
 
Hökartorget
Det är ju trots allt inte bara Stiko som gör fantastisk musik i Dalarna. Ni som följt bloggen har säkert sett mig skriva om det underbara bandet Hökartorget innan. Hedemora-borna dök först upp med bl.a. singlarna ADHD-skalle, Det nya landet och Även en idiot under 2011-2013, men först förra året kom debutplattan Alltid/aldrig. Nu är det 2015 och Hökartorget låter mer punk i sin senaste singel Arbetslös, vilket gör mig både glad, förvånad och imponerad. You're in for a treat om du lyssnar! Det produktiva bandet har ytterligare en låt på g i dagarna. Den som befinner sig norröver kan se dem spela på Verket i Umeå 3/7.
 
Sist men inte minst, vill du höra all bra musik jag tipsar om? Det mesta hittar du i den här spellistan: Vår/sommar 2015 Och de allra bästa i den här spellistan: Årets bästa låtar 2015
 
/Elise

RSS 2.0