May the half be with you (andra halvan av maj)

Eftersom jag varit så dålig på att uppdatera under andra halvan av maj månad så tänkte jag rada upp höjdpunkterna, de har varit många!
 
14/5
Söderköping
 
Kristi Himmelfärdshelgen bjöd på ledighet från skolan och jag firade med att åka med Lisa till Söderköping och göra det bästa man kan göra i Söderköping; äta glass på Smultronstället och köpa tyg på Jofotex. Smultronstället är en glassRESTAURANG, portionerna är enorma, och kostar som en normal lunch ungefär. Jag blev proppmätt, och då orkade jag inte ens äta hela! Men vilken upplevelse! På Jofotex handlar det om en helt annan sorts njutning blandad med beslutsångest; tyger i alla färger, former, tekniker och kvaliteter. Tillslut blev det ett fint bomullstyg med nyckelpigor, samt markeringspennor och en ny broderisax. Dessutom kollade jag in lite saker som jag ville köpa nästa gång, det föll sig nämligen så fint att vi skulle till Jofotex med skolan bara fem dagar senare. Men mer om det sen. Efter tyginköpen kände vi oss nöjda med Söderköping och drog oss tillbaka till Linköping, där Lisa släppte av mig vid stationen och jag åkte hem.
 
16/5
Bräkne Hoby + EM & her music och utekväll
 
Fantastiske Lars i Bräkne Hoby valde att göra en liten miniturné, med tre spelningar i Lund, Malmö och Linköping. Mycket glädjande givetvis och jag var pepp! Dessvärre var det inte så många andra som var det och vi var färre än 20 pers på spelningen... Det gjorde den ju dock inte sämre. Jag blev väldigt imponerad av förbandet EM & her music, som jag inte hört innan. Bräkne Hoby levererade som vanligt, med en massa skratt, snurrighet och klockrena texter. Även om jag börjar lära mig Lars historier nu så blir de aldrig tråkiga!
När spelningen var slut, och alla fått varsin Bräkne Hoby-tygpåse, så lämnade jag Skylten och gick in till stan för att möta upp Yuka, Elin och Klara på nattklubben Platå. Det blev en kväll och natt med mycket dans, skratt och musik, innan vi åkte hemåt, åkte fel, gick på Donken i Motala och somnade i soluppgången. Jag tränade INTE Roller Derby på söndagen...
 
19/5
Söderköping och Norrköping med skolan
 
Vi tog en heldag borta från skolan och åkte på studiebesöksdag med klassen. Då studiebesöket var i Norrköping på eftermiddagen passade vi på att åka till Söderköping på förmiddagen. Ett regnigt och tråkigt Sörping mottog oss när vi rullade in lagom till Jofotex öppnade. Men vad spelar väder för roll när man har tyg?! Jag visste ju redan vad jag ville ha; gardinen jag kollat in veckan innan och en snedslå till min hatt. Övrig tid resonerade jag mest med Elin om hennes inköp. När vi var klara kollade vi även in garnaffären vägg i vägg och vurmade över alla härliga melerade ullgarner. Vidare åkte vi till sista stoppet i Söderköping; Korps, en affär med medeltida kläder, material för rollspel, garn, stickor och annat kul. Jag köpte ett par fantastiskt fina, stora, trästickor som jag blev smått kär i. Eftersom regnet fortfarande öste ner utanför fick vi äta lunch ute i Korps lagerlokal, det var ju en upplevelse i sig. Efter lunch bar det vidare mot Norrköping där det var visning av de gamla industrivävstolarna på stadsmuseet. Tydligen var det övertydligt att vi var textilelever för vi behövde inte ens nämna det för att hon som visade skulle gissa sig till det. Efter visningen tittade vi vidare på maskinerna och utställningarna, innan det var dags att åka hemåt. Jag och Cecilia (som bor i Linköping) hoppade av i Linköping och jag gick till träningen.
 
20/5
 
...TOG JAG ÄNTLIGEN KÖRKORT, WOHOOOO!!!
 
Firade genom att bl.a. spela kubb med Elin, Yuka, Gustav, Fredrik, Otto och Baiba, eftersom Baiba åkte hem till Lettland dagen efter. Mysig kväll!
 
23/5
Glass, museum och Roller Derby i Linköping
 
För att ytterligare fira körkortet åkte jag på lördagen in till Linköping och mötte upp Lisa. Vi gick till Bosses glassbar och åt glass i solskenet, sedan vidare till Länsmuseet. Där kikade vi på de tillfälliga utställningarna, med bl.a. två från Gorullaz representerade; Michelle med foton i Ett ögonblick för evigt och Elin S med sitt projektarbete om återvunna kläder och textilier. Efter det lämnade Lisa av mig i Valla och jag väntade in Coach Elin och de andra freshiesarna för en liten exklusiv utomhusträning. Vi tränade basic minimum skills på en parkeringsplats i superfint väder, sedan snack och fika i gräset, toppenkväll! Väl hemma igen slöt jag upp med de andra textil-internatarna och såg Måns vinna Eurovision. Också trevligt.
 
25/5
Knäppt och dragigt hemma hos Lotta
 
Inledningen på sista veckan börjades med stil, på eftermiddagen packade vi in oss och åkte hem till vår lärare Lotta ute på Östgötaslätten. Där gick vi omkring i hennes trädgård och ateljé, gjorde tyg och trådknappar och åt rabarberpaj i vardagsrummet ackompanjerat av Lottas och hennes man Björns dragspelande. Mysfaktor på hög nivå!
 
28-29/5
Avslutningsdagar
 
Krasst men sant, tiden går så fort när man har roligt! Plötsligt var det dags att avsluta denna första termin på Vadstena Folkhögskola. Det började redan igår, då vi hade gemenskaphetsdag. Först åkte vi sightseeing-tåg ut till Folkets Park, där förmiddagen spenderades med stationer (bl.a. styltgång och chokladhjul) och tipspromenad. Efter lunch i det gröna åkte vi tågett vidare till slottet där vi bjöds på guidad visning av självaste dottern till Gustav Vasa. Eftersom jag och Elin fått dille på att köpa barnbägare på Glassmagasinet i Vadstena så var vi givetvis tvungna att gör det en sista gång, Yuka hängde på men nöjde sig med en strut. På kvällen åt vi smörgåstårta och vi på textil bidrog till samkvämet genom att dela ut garnbuntar för att tvinna vänskapsband. Det blev mycket uppskattat! Vi samlades sedan uppe i Arken, där vi bl.a. fick åtnjuta lärarnas flummiga variant av Snövit, samt musik, bildspel m.m. från de andra programmen.
Dagen efter var det dags för den stora avslutningsdagen. Först samlades hela klassen uppe på textil där Lotta pratade en stund, lärarna fick blommor och alla kramades och grät en skvätt. Vi gick sedan i samlad tropp tvärsöver gatan till Klosterkyrkan för skolans avslutning. Musikarna sjöng en del, lite tal hölls och stipendier delades ut, bl.a. till en mycket förvånad Yuka, som blev en värdig mottagare av textilstipendiet 2015. Efter detta vandrade vi till matsalen och en sista gemensam lunch. Sedan blev det glass på Glassmagasinet, igen, såklart. Eftermiddagen spenderades åt packande och fejande varierat med en massa hej då och kramar till diverse människor. Sorgligt, såklart, men jag tror inte riktigt att jag fattat att det var slut för nu. När Yuka och jag vinkat av Klara var det bara vi av textilarna kvar, jag hade städat klart och flyttat in till mitt, mammas och pappas rum för helgen på vandrarhems-delen. Där satt jag och Yuka och spelade spel tills mamma och pappa kom framåt kvällen.
 
Imorgon är det Birgittafesten, med festligheter och aktiviteter på stan - en fin avslutning på en fin termin!
 
/Elise

Choklad, häst, hjul, broderi och missade avfarter (en sen uppdatering)

Det här inlägget blev aldrig färdigskrivet och publicerat när det begav sig, så här kommer en försenad rapport från helgen när vi hade Folkhögskole-dag och Rosa var och hälsade på, 7-9/5.
 
Hela våren har vi pratat om, planerat för och tänkt på en alldeles speciell dag: Folkhögskolans Dag, och vår utställning. När jag var hemkommen från Göteborg och sovit några timmar så, rätt som det var så var vi framme vid veckan då det skulle smälla. Måndag-fredag spenderades åt utställningsbygge, städning och organisering, sedan på lördagen var det dags.
 
Men jag hann ju även med lite annat under helgen, så jag tar det i den klassiska kronologiska ordningen:
 
Torsdag
 
Utställningsbygget
Efter en vecka av städande och plockande började det under torsdagen ta form på riktigt. De fyra rummen representerade de fyra elementen; Eld (bild), Vatten, Luft och Jord. Rummen fylldes med vad vi sytt, stickat, virkat, tryckt, färgat och broderat under terminen och året.
Framåt kvällen anlände Rosa och flyttade tillfälligt in i mitt rum.
 
Fredag
 
Roadtrip
På fredagen fortstatte utställningsbyggandet och när vi var klara gav oss jag och Rosa ut på en liten roadtrip i Östergötland. Först ut var Sharpmans hästbutik i Hogstad utanför Mjölby. Efter en stunds tittande och fluktande bland kläder, sadlar, hjälmar och schabrak köpte Rosa hästgodis medan vi båda förälskade oss i ett par ridstrumpor med peace-märken. 
Efter detta var nästa stopp Cloettafabriken i Ljungsbro. Dit var det lättare sagt än rest. Vi åkte fel ett antal gånger, varav en gång på helt fel motorvägsavfart så vi fick vända först efter en mil... Men men, den som väntar på något gott. Tillslut var vi framme vid chokladfabriken och fick beslutsångest bland alla godsaker och köpte jättemycket godis! På väg tillbaka stannade vi till och strosade runt vid Vretagymnasiet där Rosa snart skall göra yrkesprovet för ridinstruktör, samt i Mantorp för att köpa middag. Väl tillbaka i Vadstena åt vi middag och såg film innan det var dags att sova.
 
Lördag
 
Folkhögskoledagen
Lördagen med folkhögskole-dagen blev fullspäckad med roliga saker! Först stod jag vakt vid våran utställning ett tag och mötte trevliga och intresserade besökare. Sedan satt jag, Rosa och Lisa med på en lektion i mönsterkonstruktion som Lotta höll i för den som ville vara med. Vi konstruerade hängselbyxor. Efter det var det dags för lunch, jag hämtade min gratislunch i matsalen och mötte upp Rosa och Lisa på internatet där de lagade till mat till sig. Eftermiddagen ägnades åt tur runt på textilen, broderande, tur på trä och smides utställning och avslutades ute med fika. Lisa åkte hemåt och när utställningen stängt hoppade jag och Rosa in i bilen för att åka till nästa anhalt för dagen.
 
Crime City Rollers C vs Jackdaw City Rollers, Ektorpshallen Norrköping
Vi körde mot Norrköping där Rosa lämnade av mig (och sedan åkte hem till Gävle) utanför Ektorpshallen, där sista boutet av tre i dagens miniturnering just skulle börja. När jag letade runt efter bekanta ansikten hittade jag till min stora glädje Anna J från Snowrollers och Östersund. Det blev ett mysigt, kärt återseende och vi pratade nästan mer än vi såg bout. När boutet var slut följdes vi till stationen och eftersom Annas tåg gick mycket senare än mitt så skiljdes vi åt utanför Östgötapendeln. Ett perfekt avslut på en perfekt dag!
 
/Elise

Vart tog alla vägen? Vart tar alla vägen?

Hallå hallå!
 
Jag sitter och jobbar på ett inlägg om vad som hänt senaste veckan, det har vart rätt fullt upp. Men innan dess tänkte jag komma in med en liten avstickare.
 
Jag sitter på rummet och pustar ut efter en på många sätt ganska så märklig dag, en dag som egentligen kan verka vara som vilken annan skoldag som helst, men som utvecklats till något annat. För det första så skrev jag idag mitt teoriprov för körkortet, och blev lyckligtvis godkänd. Som förväntat går man runt och är lite sådär nervös, lägger upp olika scenarion i huvudet o.s.v. Men något som abrupt stoppade dessa tankar var när en vän från universitetet hemma i Östersund skrev och meddelade att en klasskompis till mig från socionomprogrammet avlidit i måndags. Det var en klasskompis som jag aldrig pratat med något speciellt och verkligen inte kände, men han var ju alltid där. Han var en ambitiös, duktig och smart socionom som skulle kunna gå hur långt som helst. Men han blev aldrig mer än ca 30 år. Händelsen satte det hela i perspektiv. Ett teoriprov kan du göra om och om och om igen. Men livet går inte att göra om, och när det är slut så är det slut, oavsett hur gammal du blir. Det hela kanske låter som någon klyschig gammal floskel, men det är något vi ofta glömmer. Fånga inte dagen, för dagen dör i fångenskap. Men ta tillvara på livet och de du har omkring dig.
 
Sist citerar jag från kloke Emil Jensens text Hjärup:

”Var är Kristian, Kristian som dog? Vad gör han nu, han som bara dog i tvåan? Sitter han någon annanstans, precis som jag gör nu, och undrar stilla för sig själv; var alla är någonstans. Vart tog alla vägen? Vart tar alla vägen?”


/Elise


Aprilhimlen, som jag minns den (Linköping + Göteborg)

Förra veckan var det dags att ge sig av på resa än en gång, denna gång till Göteborg. Men jag startade resan redan på onsdag kväll med en spelning inne i Linköping...
 
Onsdag
Hurula, The Crypt, Linköping
 
Med fullpackad resväska tog jag mig till The Crypt för att åtnjuta lite fin punk på onsdagskvällen. Först ut var förbanden Saturday Heroes och Knifven, båda väldigt bra, speciellt de senare. Men höjdpunkten var givetvis framåt 22-tiden då Hurula med band klev upp på scen. Som alltid är det eufori och starka känslor redan från början, Roberts glädje och publikfrierier tar en till en helt annan dimension. Även om det aldrig kan bli lika bra som på Yran i somras, så är det något väldigt elektriserande med att se Jonna Löfgren, aka världens coolaste trummis, sitta och spela bakom en ikon inom svensk punk på 2000-talet.
 
Efter spelningen hade jag en stund att ta död på innan bussen mot Göteborg gick. Först gick jag ner till centralstationen och när de stängde gick jag runt i cirklar vid centralen och fjärrbussterminalen tills bussen tillslut rullade in. Sömnen blev inte så värst regelbunden med ständiga stopp och obekväma bussäten. Men strax före 6 var jag i alla fall framme i Göteborg och tog en spårvagn till Högsbo där en trött Albin öppnade dörren. Jag somnade strax gott på soffan.
 
Torsdag
Tur på stan
 
När jag vaknade några timmar senare satte jag mig i köket och åt frukost och pratade med Moa. En stund senare tog vi gemensamt spårvagnen in mot stan, Moa för att luncha med en kompis och jag för att ta en tur på stan innan jag skulle möta upp Anna. Först åkte jag upp till Bengans och naturligtvis spenderade jag hela min dagsbudget redan där...på Mews senaste vinyl, två gamla The Ark-singlar och ett snyggt busskortsfodral med Beatles/Abbey Road-motivet. Vidare tog jag mig ner till Linné och Haga, besökte Emmaus, Myrorna och Haga, innan jag gick in mot stan och lite affärer runt Domkyrkan/Grönsakstorget. När jag tröttnat på att vandra runt satte jag mig på mitt gamla favoritcafé, Vanilj, där Anna sedan dök upp en stund senare. Vi fikade, snackade och diskuterade, alltid lika trevligt! När klockan närmade sig 18 drog vi oss mot Avenyn.
 
Cortégen
 
Väl uppe vid Götaplatsen hittade vi plats precis i en kurva där vi såg bra. Vi insåg ganska snabbt att detta skulle komma att bli en kall historia, men det var bara att stå ut! Efter lite väntande skymtade vi äntligen Cortége-tåget i fjärran. Som vanligt levererades roliga satirer och klockrena ställningstaganden för senaste årets händelser, t.ex. Ica Stigs skådespelarbyte, Kran-diskussionen i Göteborg eller Ukraina-Ryssland-krisen. Trots allt värt kylan! Efter sista ekipaget passerat hurtade vi ner till Brunnsparken men Anna missade precis 11ans spårvagn till Saltholmen och båten hem till Styrsö. Vi väntade in nästa medan jag kollade upp min nästa vagn. Vi skildes åt med en go kram. Väl tillbaka i Högsbo väntade smarrig middag med Albin och Moa!
 
Fredag
Kullavik
 
På fredagen åkte vi alla tre till Kullavik för att hälsa på Elo, Håkan och Tilde. Vi startade med en supergod brunch bestående av lite av varje. Detta följdes sedan upp av en sexkamp som Tilde satt ihop, bestående av Air Hockey, styltgång, rockring, kasta bollar i hink, flytta ärtor med sugrör och geografiquiz på dator. Håkan vann följt av Tilde på andra plats, Albin kom sist vilket han gruvade sig mycket över! Men trevligt att träffas igen och umgås! Tillbaka i stan spenderade vi kvällen med fix och trix samt ännu en god middag.
 
Lördag
Landvetter
 
Efter frukost packade vi in plantor, kläder och oss själva i Albins bil och åkte till Landvetter och mormor och morfar. Albin och Moa har börjat odla i morfars växthus och det var dags att sätta de förodlade tomat-, gurk-, paprika- och majsplantorna i jorden. Vi började med en fika och sedan medan de andra jobbade i växthuset passade jag på att damma av min gamla darttavla som en ca 12-årig jag målade på morfars förrådsvägg. Den är sedan länge rätt så sönderhackad av pilspetsar, men funkar ändå. När det välbekanta ljudet av pilar mot träväggen började ljuda kommenterade morfar det med "Nu låter det som förr i tiden" Haha!
 
Stiko Per Larsson, Hönö
 
Efter en sväng hemma och middag började både jag och Moa göra oss i ordning. Moa skulle på tjejmiddag medan jag skulle ta mig ut till Hönö för en liten privatspelning med Stiko. Då den egentliga Vandringsturné-premiären var samma kväll som jag skulle lämna Göteborg fick jag istället komma till en smygpremiär, hållen i någons trädgård ute på Hönö. Efter bussresa (där man bl.a. fick åka färja med bussen, epic!) så fann jag mig själv på brödön, ganska så lost. Vägbeskrivningen jag hade var inte så detaljerad i början som den hade behövt vara, och jag började med att gå ca 10 min åt fel håll. Efter lite frågande och hurtande kom jag precis i tid till spelningen. Innan spelningen löd konversationen med herr Larsson ungefär såhär:
-"Har du gått ända från Göteborg? Haha"
-"Nä, jag är inte lika dum som du!"
-"Har du någon önskelåt då?"
-"Äh, du kan ju aldrig spela de låtar jag önskar ändå..."
-"Men du önskar ju bara så konstiga låtar!"
Spelningen var jättemysig och rolig, lite av varje spelades och det kändes att Vandringsturnén kickades igång. Nu väntar drygt en månad med trevligt kvällssällskap framför livestreamingar ♥
På hemvägen fick jag skjuts av ett trevligt par boende i Luleå, där hon hade härkomst från Hindås. Skönt att slippa passa buss och dessutom trevligt med sällskap!
 
Söndag
Rullevi
 
Söndagen betydde sista dagen i Göteborg för den här gången. Efter frukost och en lugn morgon tog jag rullskridskorna över axeln, gick ner till Marklandsgatan och tog bussen ut till Frihamnen, där Göteborgs Roller Derby-utebana finns; Rullevi. Till en början var jag helt själv och det var rent magiskt att glida runt på betongen varv efter varv. Skippade buss efter buss hem och det slutade med att jag åkte hem nästan en timme senare än jag först planerat. Tillbaka i Högsbo duschade jag och vi åt en himmelskt god omelett till lunch. Därefter packade jag klart och jag och Albin gick ett ärrende till affären. Innan han körde mig till stationen åt vi en sista middag alla tre. På bussen fick jag sällskap av Klara, som också vart i Göteborg över helgen. Busschauffören hade noll koll på läget, åkte till Motala före Vadstena, trots att vi var sena. Klara blev upprörd och jag matade henne med godisflaskor för att hålla henne lugn. Tillslut kom vi dock hem igen!
 
...och sedan?
Igår var det fjärde maj, på engelska May the fourth och även Star Wars Day! Detta firades genom att ta med min kära R2 D2-kopp till skolan, samt fick låna en Star Wars-t-shirt av min partner-in-Star-Wars tillika klasskompis Emma. May the fourth be with you i efterskott allesammans!
 
Igår började vi också bygga på den utställning som vi skall ha under Folkhögskolans dag på lördag. För den som befinner sig i närheten och vill komma och titta så är den öppen mellan 10-15, resten av skolan har också öppet hus med bl.a. loppis, fika- och lunchservering. Välkomna!
 
Som en del i slutspurten av läsåret är det dags för musikeleverna att uppträda med sin operaföreställning. Idag var det genrep på den fina gamla teatern i Vadstena, ett stenkast från skolan. Kärlek på flykt, en komedi av Mozart som både bjöd på skratt, svartsjuka och komplicerade kärleksrealtioner. Spelas under veckan för den som vill gå och titta!
 
/Elise

RSS 2.0