May the half be with you (andra halvan av maj)

Eftersom jag varit så dålig på att uppdatera under andra halvan av maj månad så tänkte jag rada upp höjdpunkterna, de har varit många!
 
14/5
Söderköping
 
Kristi Himmelfärdshelgen bjöd på ledighet från skolan och jag firade med att åka med Lisa till Söderköping och göra det bästa man kan göra i Söderköping; äta glass på Smultronstället och köpa tyg på Jofotex. Smultronstället är en glassRESTAURANG, portionerna är enorma, och kostar som en normal lunch ungefär. Jag blev proppmätt, och då orkade jag inte ens äta hela! Men vilken upplevelse! På Jofotex handlar det om en helt annan sorts njutning blandad med beslutsångest; tyger i alla färger, former, tekniker och kvaliteter. Tillslut blev det ett fint bomullstyg med nyckelpigor, samt markeringspennor och en ny broderisax. Dessutom kollade jag in lite saker som jag ville köpa nästa gång, det föll sig nämligen så fint att vi skulle till Jofotex med skolan bara fem dagar senare. Men mer om det sen. Efter tyginköpen kände vi oss nöjda med Söderköping och drog oss tillbaka till Linköping, där Lisa släppte av mig vid stationen och jag åkte hem.
 
16/5
Bräkne Hoby + EM & her music och utekväll
 
Fantastiske Lars i Bräkne Hoby valde att göra en liten miniturné, med tre spelningar i Lund, Malmö och Linköping. Mycket glädjande givetvis och jag var pepp! Dessvärre var det inte så många andra som var det och vi var färre än 20 pers på spelningen... Det gjorde den ju dock inte sämre. Jag blev väldigt imponerad av förbandet EM & her music, som jag inte hört innan. Bräkne Hoby levererade som vanligt, med en massa skratt, snurrighet och klockrena texter. Även om jag börjar lära mig Lars historier nu så blir de aldrig tråkiga!
När spelningen var slut, och alla fått varsin Bräkne Hoby-tygpåse, så lämnade jag Skylten och gick in till stan för att möta upp Yuka, Elin och Klara på nattklubben Platå. Det blev en kväll och natt med mycket dans, skratt och musik, innan vi åkte hemåt, åkte fel, gick på Donken i Motala och somnade i soluppgången. Jag tränade INTE Roller Derby på söndagen...
 
19/5
Söderköping och Norrköping med skolan
 
Vi tog en heldag borta från skolan och åkte på studiebesöksdag med klassen. Då studiebesöket var i Norrköping på eftermiddagen passade vi på att åka till Söderköping på förmiddagen. Ett regnigt och tråkigt Sörping mottog oss när vi rullade in lagom till Jofotex öppnade. Men vad spelar väder för roll när man har tyg?! Jag visste ju redan vad jag ville ha; gardinen jag kollat in veckan innan och en snedslå till min hatt. Övrig tid resonerade jag mest med Elin om hennes inköp. När vi var klara kollade vi även in garnaffären vägg i vägg och vurmade över alla härliga melerade ullgarner. Vidare åkte vi till sista stoppet i Söderköping; Korps, en affär med medeltida kläder, material för rollspel, garn, stickor och annat kul. Jag köpte ett par fantastiskt fina, stora, trästickor som jag blev smått kär i. Eftersom regnet fortfarande öste ner utanför fick vi äta lunch ute i Korps lagerlokal, det var ju en upplevelse i sig. Efter lunch bar det vidare mot Norrköping där det var visning av de gamla industrivävstolarna på stadsmuseet. Tydligen var det övertydligt att vi var textilelever för vi behövde inte ens nämna det för att hon som visade skulle gissa sig till det. Efter visningen tittade vi vidare på maskinerna och utställningarna, innan det var dags att åka hemåt. Jag och Cecilia (som bor i Linköping) hoppade av i Linköping och jag gick till träningen.
 
20/5
 
...TOG JAG ÄNTLIGEN KÖRKORT, WOHOOOO!!!
 
Firade genom att bl.a. spela kubb med Elin, Yuka, Gustav, Fredrik, Otto och Baiba, eftersom Baiba åkte hem till Lettland dagen efter. Mysig kväll!
 
23/5
Glass, museum och Roller Derby i Linköping
 
För att ytterligare fira körkortet åkte jag på lördagen in till Linköping och mötte upp Lisa. Vi gick till Bosses glassbar och åt glass i solskenet, sedan vidare till Länsmuseet. Där kikade vi på de tillfälliga utställningarna, med bl.a. två från Gorullaz representerade; Michelle med foton i Ett ögonblick för evigt och Elin S med sitt projektarbete om återvunna kläder och textilier. Efter det lämnade Lisa av mig i Valla och jag väntade in Coach Elin och de andra freshiesarna för en liten exklusiv utomhusträning. Vi tränade basic minimum skills på en parkeringsplats i superfint väder, sedan snack och fika i gräset, toppenkväll! Väl hemma igen slöt jag upp med de andra textil-internatarna och såg Måns vinna Eurovision. Också trevligt.
 
25/5
Knäppt och dragigt hemma hos Lotta
 
Inledningen på sista veckan börjades med stil, på eftermiddagen packade vi in oss och åkte hem till vår lärare Lotta ute på Östgötaslätten. Där gick vi omkring i hennes trädgård och ateljé, gjorde tyg och trådknappar och åt rabarberpaj i vardagsrummet ackompanjerat av Lottas och hennes man Björns dragspelande. Mysfaktor på hög nivå!
 
28-29/5
Avslutningsdagar
 
Krasst men sant, tiden går så fort när man har roligt! Plötsligt var det dags att avsluta denna första termin på Vadstena Folkhögskola. Det började redan igår, då vi hade gemenskaphetsdag. Först åkte vi sightseeing-tåg ut till Folkets Park, där förmiddagen spenderades med stationer (bl.a. styltgång och chokladhjul) och tipspromenad. Efter lunch i det gröna åkte vi tågett vidare till slottet där vi bjöds på guidad visning av självaste dottern till Gustav Vasa. Eftersom jag och Elin fått dille på att köpa barnbägare på Glassmagasinet i Vadstena så var vi givetvis tvungna att gör det en sista gång, Yuka hängde på men nöjde sig med en strut. På kvällen åt vi smörgåstårta och vi på textil bidrog till samkvämet genom att dela ut garnbuntar för att tvinna vänskapsband. Det blev mycket uppskattat! Vi samlades sedan uppe i Arken, där vi bl.a. fick åtnjuta lärarnas flummiga variant av Snövit, samt musik, bildspel m.m. från de andra programmen.
Dagen efter var det dags för den stora avslutningsdagen. Först samlades hela klassen uppe på textil där Lotta pratade en stund, lärarna fick blommor och alla kramades och grät en skvätt. Vi gick sedan i samlad tropp tvärsöver gatan till Klosterkyrkan för skolans avslutning. Musikarna sjöng en del, lite tal hölls och stipendier delades ut, bl.a. till en mycket förvånad Yuka, som blev en värdig mottagare av textilstipendiet 2015. Efter detta vandrade vi till matsalen och en sista gemensam lunch. Sedan blev det glass på Glassmagasinet, igen, såklart. Eftermiddagen spenderades åt packande och fejande varierat med en massa hej då och kramar till diverse människor. Sorgligt, såklart, men jag tror inte riktigt att jag fattat att det var slut för nu. När Yuka och jag vinkat av Klara var det bara vi av textilarna kvar, jag hade städat klart och flyttat in till mitt, mammas och pappas rum för helgen på vandrarhems-delen. Där satt jag och Yuka och spelade spel tills mamma och pappa kom framåt kvällen.
 
Imorgon är det Birgittafesten, med festligheter och aktiviteter på stan - en fin avslutning på en fin termin!
 
/Elise