Ljudmolnet och annat musikaliskt #6 2015 Extrastort-mega-deluxe-inlägg!

Det kan ju hända att jag höjer era förväntningar liiite för mycket genom detta namn. Men jag har hybris, för efter ett långt uppehåll så har jag en hel del smaskigt att skriva om! Det har kommit så himla mycket bra musik de senaste månaderna att man knappt hinner med att lyssna på allt. Här är lite av det.
 
Lighthouse
De skånska shoegaze-genierna i Lighthouse gav i slutet av augusti ut EP:n Escape. EP:n har blivit rosad av bl.a. Ge hit musiken och Psychgazer. Bandet har även hunnit med att bl.a. vara förband åt häftiga Les Big Byrd. Det känns tydligt att denna fyr bara börjat sin lysande resa!
 
Lyssna: Lighthouse - Escape (Soundcloud)
 
Mattias Alkberg
En bit in i september så var det återigen dags för en av Sveriges mest produktiva musiker och låtskrivare att ge ut en ny platta. Med hjälp av Bergmanstipendiet, tre veckor i en studio på Fårö och Petter Granberg (Norra Kust) kunde Matti släppa ännu ett Alkbergskt mästerverk; Personer. Första singeln Tjugonde har följts upp av I spenaten strax innan skivsläpp. Det är mörkt, samtida och helt genialiskt!
 
Lyssna: Mattias Alkberg - Personer
 
Anna Lisa Hellqvist & Johan Alander
Dessa två Östersundsbor har visat sig vara en av de bästa duos jag hört. Under tiden från förra inlägget har de hunnit släppa inte mindre än två singlar, som senare skall följas upp av en EP. Johans viktiga texter i kombination med länets vackraste röst i Anna Lisa gör detta oslagbart!
 
 
NGHT
Nästan exakt fyra år efter att The Arks sista toner klingade ut kommer Jepson och Jens med ett nytt projekt; spacedisco med NGHT. Singeln Redefine kom i början av september och tillsammans med den häftiga videon har den blivit omskriven på flera sidor i musikblogg-sfären.
 
 
Den Svenska Björnstammen
Som från ingenting släpptes nyheten att Östergötlands finaste kollektiv skall, bara ett år efter senaste albumet I förhållande till, släppa ännu ett album. I början av september damp Country ner och det är ett av årets i särklass bästa album! Namnet till trots så har bandet varken bytt musikstil eller språk, det är välbekanta toner men mer experimentellt och fritt än på länge. Titelspåret Country är tillsammans med Hallå livet och En liten bit historia riktiga guldkorn. Bandet åker nu ut på en höstturné så ta gärna chansen att se dem i en stad nära dig.
 
 
Junodef
Världens bästa label Repulsiv släppte i början av september duon Junodefs debutsingel Make you die. De f.d. Dokument #3 medlemmarna kommer med en häftigt låt som är någon slags blandning av The Glorias, Könsförrädare och Anna Termheim. Detta vill jag höra mer av!
 
 
Könsförrädare
Kritikerrosade Könsförrädare är efter två år tillbaka med nytt album. För bara några dagar sedan släpptes End of history, ännu ett vågat, kritiserande, tufft och vackert album från ett av världens bästa band. Starka röster och ett starkt sound. Läs mer om spelningen på Sundsvall Block Party längre ner.
 
 
Ceremoni
På Ceremoni-fronten händer det spännande grejer. I mitten av juli släpptes en superfin akustisk version av Höghusen & broarna och strax därefter påbörjades preprod till det som i veckan blev inspelning av kommande album. Däremellan hanns det även med en spelning på Malmöfestivalen. Albumet kommer att släppas nästa år och jag kan nog inte med ord beskriva hur mycket jag ser fram emot detta!
 
 
Maxida Märak
Maxida Märak, som börjar bli något av en stammis här på bloggen, fortsätter sitt produktiva år med ytterligare en singel. Det är ett tillfälligt steg ifrån hiphopen med fina Feel that gold, som även är soundtrack till nya svenska filmen Glada Hälsningar från Missångerträsk.
 
 
Anna Ternheim
I somras, på den magiska Yran-spelningen, utlovade Anna nytt material och ett nytt album i höst. Releasedatum för albumet har inte kommit än, men så sent som i fredags släpptes första singeln till albumet; Still a beutiful day. Under sensommaren släpptes även singeln Every heartbeat. Anna gör en fortfarande inte besviken!
 
 
The Glorias
Boden-bandet The Glorias har gått från kvartett till trio och är två år efter debutplattan Reaching for eternity tillbaka med ny singel. Teenage heartbreak har kvar det gamla Glorias-soundet vi känner igen, med synth och en svävande ljudbild. Den är intensiv och går inte obemärkt förbi!
 
 
Sundsvall Block Party 4-5/9
Foto: Evelina Ytterbom/st.nu
 
Första helgen i september gick Sundsvalls relativt nya lilla festival Sundsvall Block Party av stapeln i och runt Pipeline. Här är mina höjdpunkter från helgen.
 
Könsförrädare
Det är ju givet att Könsförrädare var en av de stora anledningarna till att jag ens begav mig till Sundsvall denna helg. Det var innan albumet var släppt och samma dag som singeln Blood rush släppts. Spelningen gav ett perfekt smakprov på vad som komma skulle och det gick inte att vara annat än lycklig rakt igenom. Jag saknade dock Okay i setlisten.
 
KC & Special Guests
Lokala rapparen KC bjöd in vänner från hiphop-världen i ett medley av härliga vibes och texter. Bättre än förväntat!
 
Alina Devecerski
Alina var även hon en av de största anledningarna att gå på Sundsvall Block Party. Det hade gått år sedan jag senast såg henne och en del har hänt. Scennärvaro, en stark röst och fantastiska texter är Alinas starka sidor. Trots utebliven Vem tog dig hem är detta en grym spelning.
 
The Vanjas
Förmodligen festivalens rivigaste och roligaste spelning. Rock n' roll med fart, energi och typ landets coolaste sångerska. Korta intensiva låtar rivs av med inbjudan till dans och i slutet står halva publiken på scen och sångerskan i publiken, med en energi som gör at hon nästan dansar omkull folk.
 
Red Mecca
En kille och en tjej, en liten intim scen och ett häftigt bildspel på några vita tygstycken göra denna spelning till en unik upplevelse med musik som inte är från denna värld. Man står trollbunden till de coola tonerna och den mäktiga rösten.
 
Melina Borglowe
Årets Manifest on tour vinnare tillika Växjöbon Melina Borglowe spelar fin och mysig pop med sitt band. En härlig stund och en riktig solstråle till sångerska gör den här spelningen till en riktig höjdpunkt.
 
Adna
En kort avskalad spelning inne på lilla hotelscenen bjuder Adna på. Det är synd att publiken är stimmig och lite ofokuserad för det är en vacker röst och bra texter som bjuds på.
 
Imperial State Electric
I Pipelines trånga och rätt dåligt ventilerade lokal bjuder Imperial State Electric på en show som heter duga. Fart och energi med snabba steg och kraftiga hårdrocksröster tar över lokalen till festivalens kanske mest folkfyllda spelning.
 
Frida Öhrn
Frida från Cookies n' beans samt Oh Laura får avsluta festivalen inne på lilla hotelscenen. I en vacker klänning och stor glädje levereras låtar till kommande soloalbum, men även Oh Laura-hiten Release me får plats på slutet. Fin avslutning på fin festival!
 
Veckan efter Block partyt var jag hemma västeröver igen och tog med Ida och Björn till Storsjöteatern för att avnjuta lite äkta punk på bästaste Studioscenen.
 
Sista Brytet
Västerbottningar med melodiös poppunk som direkt sätter sig på hjärnan inleder kvällen. Med en EP tillsammans med fantastiska Popterror i bagaget kan det ju inte bli annat än fantastiskt. För egen del var detta klart kvällens största behållning.
 
Sista Försöket
Högre tempo och mer hardcore punk kommer från Norrbotten. I den spexiga låten Sexpolis ger man en spark i baken på ja, en viss sexköpande polis i Luleå. Vad passar inte bättre då än att ha grisnäsa på scen?
 
Staten Brinner
Det är hemmaplan för bandet som avslutar kvällen och det märks. Den typiska känslan av att "det är vi och deras vänner" som så ofta händer när småband spelar hemma i småstaden. Men bra är det, hur som!
 
En extra fin sak denna kväll var att banden spelat in en samlingskassett som såldes. Kassett is the shit! ♥
 
Det var allt för nu. Som vanligt hittar ni det mesta i denna spellista. Taco hej!
 
/Elise